Παρασκευή, 19 Απρ.
15oC Αθήνα

Το Ισραήλ μπλοκάρει ακτιβιστές υπερ της Παλαιστίνης

Το Ισραήλ μπλοκάρει ακτιβιστές υπερ της Παλαιστίνης

Συλλήψεις, απελάσεις και απαγόρευση αναχώρησης από πολλά ευρωπαϊκά αεροδρόμια.

Τέσσερις ακτιβιστές που παίρνουν μέρος στην επιχείρηση «Καλώς ήρθατε στην Παλαιστίνη» συνελήφθησαν το πρωί μόλις έφτασαν στο αεροδρόμιο Μπεν Γκουριόν του Ισραήλ προερχόμενοι από τη Γαλλία, όπως ανακοίνωσε ένας εκπρόσωπος της ισραηλινής αστυνομίας.

«Συλλάβαμε τέσσερις ακτιβιστές που αφήχθησαν με μια πτήση της El-Al από το Παρίσι. Ανακρίθηκαν και στη συνέχεια απελάθηκαν προς τη χώρα καταγωγής τους», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Μίκι Ρόζενφελντ χωρίς να μπορεί να διευκρινίσει την υπηκοότητα των τεσσάρων ακτιβιστών.

Πάντως στην πλειονότητα των ακτιβιστών που ήθελαν να συμμετάσχουν στην επιχείρηση αυτή δεν επετράπη καν να επιβιβαστούν στα αεροπλάνα σε πολλά ευρωπαϊκά αεροδρόμια. Οι εταιρείες Air France της Γαλλίας, η βρετανική Jet2.com και η γερμανική Lufthansa ακύρωσαν τα εισιτήρια των φιλιοπαλαιστίνιων ακτιβιστών.

Στο αεροδρόμιο της Γενεύης περίπου 20 ακτιβιστές κατάφεραν να επιβιβαστούν σε αεροπλάνα με προορισμό το Μπεν Γκουριόν , όμως δεκάδες άλλοι εμποδίστηκαν από την αστυνομία, όπως δήλωσαν οι διοργανωτές της επιχείρησης «Καλώς ήρθατε στην Παλαιστίνη».

«Σύμφωνα με τους ακτιβιστές μας περισσότεροι από 20 κατάφεραν να επιβιβαστούν στην πτήση» που αναχωρούσε στις 06:30 τοπική ώρα (07:30 ώρα Ελλάδας), δήλωσε σε τηλεφωνική του επικοινωνία με το Γαλλικό Πρακτορείο ένας εκπρόσωπος της φιλοπαλαιστινιακής εκστρατείας, ο Άνας Μουχάμεντ.

Ο ίδιος διευκρίνισε ότι «δεκάδες που δεν τους επετράπη να επιβιβαστούν διαμαρτυρήθηκαν».

Σύμφωνα με έναν εκπρόσωπο της αστυνομίας της Γενεύης μόνο σε δύο άνθρωπους δεν επετράπη να επιβιβαστούν στο αεροπλάνο.

Στο μεταξύ δεν επετράπη να επιβιβαστούν σε αεροπλάνο με προορισμό το Τελ Αβίβ και σε μια ομάδα επτά ιταλών ακτιβιστών, σύμφωνα με τα μέσα ενημέρωσης.

Στους επτά Ιταλούς δόθηκε μια ανακοίνωση στην οποία αναφερόταν ότι οι ισραηλινές αρχές τους απαγορεύουν να ταξιδέψουν στο Τελ Αβίβ, όπως μετέδωσε το πρακτορείο ANSA.

Η επιχείρηση «Καλώς ήρθατε στην Παλαιστίνη» πραγματοποιείται για τρίτη συνεχή χρονιά. Σε αυτήν συμμετέχουν 1.500 ακτιβιστές–περίπου οι 600 Γάλλοι–που σκόπευσαν να μεταβούν στη Βηθλεέμ για τα εγκαίνια διεθνούς σχολής.

Οι διοργανωτές δηλώνουν ότι με αυτό τον τρόπο θέλουν να καταγγείλουν τον έλεγχο που ασκεί το Ισραήλ στις μετακινήσεις προς και από τα Παλαιστινιακά Εδάφη, καθώς οι άνθρωποι που επιθυμούν να επισκεφθούν τη Δυτική Όχθη είναι αναγκασμένοι να περνούν από το Ισραήλ.

Διαβάστε
Διαδήλωση ακτιβιστών στο αεροδρόμιο του Παρισιού

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε