Παρασκευή, 19 Απρ.
15oC Αθήνα

Το Ισραήλ προειδοποιεί με χερσαίες επιχειρήσεις στη Λωρίδα της Γάζας

ΦΩΤΟ EUROKINISSI
ΦΩΤΟ EUROKINISSI

Σοβαρεύει η ένταση στη Λωρίδα της Γάζας, καθώς το Ισραήλ έχει πραγματοποιήσει περισσότερες από 20 αεροπορικές επιδρομές στη Γάζα, τουλάχιστον σύμφωνα με όσα αναφέρει η πλευρά της Χαμάς. Μέχρι στιγμής έχουν πεθάνει έξι άνθρωποι από τις επιδρομές του Ισραήλ μεταξύ των οποίων και ένα υψηλόβαθμο στέλεχος της Χαμάς, Αχμέντ αλ Τζααμπάρι.

Το Ισραήλ απηύθυνε ένα «ξεκάθαρο μήνυμα» στη Χαμάς και είναι έτοιμο να «επεκτείνει» τις στρατιωτικές επιχειρήσεις του στη Λωρίδα της Γάζας αν αυτό κριθεί απαραίτητο, δήλωσε σήμερα το απόγευμα ο ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που μεταδόθηκε από την τηλεόραση.

«Σήμερα στείλαμε ένα ξεκάθαρο μήνυμα στη Χαμάς και στις άλλες τρομοκρατικές οργανώσεις και, αν αυτό κριθεί απαραίτητο, είμαστε έτοιμοι να επεκτείνουμε τις στρατιωτικές μας επιχειρήσεις», σημείωσε ο Νετανιάχου λίγες ώρες μετά τον θάνατο του επικεφαλής της στρατιωτικής πτέρυγας της Χαμάς Άχμεντ αλ Τζααμπάρι σε ισραηλινή αεροπορική επιδρομή εναντίον της Λωρίδας της Γάζας.

«Η Χαμάς και οι τρομοκρατικές οργανώσεις επέλεξαν να εντείνουν τις επιθέσεις τους εναντίον των ισραηλινών πολιτών τις τελευταίες ημέρες. Δεν θα ανεχθούμε μια κατάσταση στην οποίο (ισραηλινοί πολίτες) θα απειλούνται από ρουκέτες», υπογράμμισε ο Νετανιάχου.

Το Ισραήλ «δεν επιθυμεί πόλεμο, όμως οι προκλήσεις της Χαμάς τις τελευταίες ημέρες μας ανάγκασαν να δράσουμε σκληρά και με αποφασιστικότητα», δήλωσε από την πλευρά του ο υπουργός Άμυνας του Ισραήλ Εχούντ Μπαράκ στη διάρκεια της ίδιας συνέντευξης Τύπου.

«Είμαστε στην αρχή και όχι στο τέλος της στρατιωτικής αυτής επιχείρησης. Δεν θα υπάρξει μαγική λύση, όμως θα επιτύχουμε τους στόχους που έχουμε θέσει», πρόσθεσε ο Μπαράκ, καλώντας τους ηγέτες της περιοχής να δράσουν «δίκαια και να διατηρήσουν την ψυχραιμία τους προκειμένου να προωθηθεί η σταθερότητα και να επιστρέψει η ηρεμία».

Στο μεταξύ, οι ισραηλινοί αεροπορικοί βομβαρδισμοί εναντίον της Λωρίδας της Γάζας συνεχίζονται και στη διάρκεια της νύχτας, ενώ τουλάχιστον 29 ρουκέτες έχουν πλήξει το έδαφος του Ισραήλ μετά τον θάνατο του αλ Τζααμπάρι.

Εξάλλου εννέα άνθρωποι έχουν χάσει μέχρι στιγμής τη ζωή τους από τις αεροπορικές επιθέσεις του Ισραήλ εναντίον της Λωρίδας της Γάζας, όπως δήλωσε ο παλαιστίνιος εκπρόσωπος στον ΟΗΕ. «Ο αριθμός των Παλαιστινίων που έχουν σκοτωθεί στη Γάζα ανέρχεται προς το παρόν σε εννέα, αλλά ο αριθμός τους θα αυξηθεί», δήλωσε ο Ριάντ Μάνσουρ στους δημοσιογράφους. Μέχρι τώρα πηγές από την Χαμάς έκαναν λόγο για επτά νεκρούς.

Η αιγυπτιακή προεδρία ανακοίνωσε επίσημα αργά σήμερα ότι ο πρεσβευτής της Αιγύπτου στο Τελ ΑΒίβ “ανακαλείται στο Κάιρο για διαβουλεύσεις”.

Σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς, ο ισραηλινός πρεσβευτής στο Κάιρο προσκλήθηκε στο υπουργείο Εξωτερικών της Αιγύπτου, όπου και του επιδόθηκε ‘νότα’ διαμαρτυρίας για τη σφοδρή στρατιωτική επίθεση του Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας όλη τη σημερινή μέρα.

Οι άραβες υπουργοί Εξωτερικών θα συναντηθούν το Σάββατο στην έδρα του Αραβικού Συνδέσμου στο Κάιρο για να συζητήσουν τις ισραηλινές επιθέσεις εναντίον της Λωρίδας της Γάζας, όπως ανακοίνωσε ο αναπληρωτής γενικός γραμματέας του Συνδέσμου Άχμεντ μπιν Χίλι στο Ρόιτερς.

“Ο Αραβικός Σύνδεσμος κάλεσε τους άραβες υπουργούς Εξωτερικών να συμμετάσχουν σε μια συνάντηση αυτό το Σάββατο στο Κάιρο για να εξετάσουν την ισραηλινή επίθεση στη Λωρίδα της Γάζας”, δήλωσε ο μπιν Χίλι. Οι δηλώσεις του μεταδόθηκαν και από το αιγυπτιακό πρακτορείο Mena.

Στο μεταξύ ο υπουργός Εξωτερικών του Κατάρ σεΐχης Χάμαντ μπιν Τζάσεμ αλ Θάνι καταδίκασε τις ισραηλινές επιθέσεις εναντίον της Γάζας, από τις οποίες έχουν χάσει τη ζωή τους τουλάχιστον επτά Παλαιστίνιοι μεταξύ αυτών και ο επικεφαλής της στρατιωτικής πτέρυγας της Χαμάς, και πρόσθεσε ότι δεν πρέπει να παραμείνουν ατιμώρητες.

Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ απηύθυνε σήμερα έκκληση για τον τερματισμό της βίας στη Λωρίδα της Γάζας, μετά τις ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές που προκάλεσαν το θάνατο του στρατιωτικού διοικητή της Ένοπλης πτέρυγας της Χαμάς και άλλων έξι Παλαιστίνιων. Μιλώντας σε συνέντευξη Τύπου μετά από μια σύνοδο με τους υπουργούς Εξωτερικών των κρατών του Κόλπου στο Ριάντ, ο Λαβρόφ δήλωσε: “Είναι σημαντικό οι επιθέσεις και η βία (στη Γάζα) να σταματήσουν”.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε