Τρίτη, 7 Μαΐ
25oC Αθήνα

Το Μανδήλιο της Έδεσσας εκτίθεται στο Βρετανικό Μουσείο

Το “Ιερό Μανδήλιον της Έδεσσας” που μέχρι τώρα μπορούσε να δει μόνο ο Πάπας καθώς βρισκόταν στο παρεκκλήσι που προορίζεται για τον προκαθήμενο της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας θα έχουν την ευκαιρία να δουν χιλιάδες επισκέπτες του Βρετανικού Μουσείου.

Σε μία έκθεση με τίτλο “Treasures of Heaven” (“Θησαυροί του Παραδείσου” ή “Ουράνιοι Θησαυροί”) το Βρετανικό Μουσείο φιλοδοξεί να συγκεντρώσει τα σημαντικότερα μεσαιωνικά κειμήλια, τόσο από το Βατικανό όσο και από άλλες εκκλησίες και μουσεία του κόσμου.

Μεταξύ αυτών θα βρίσκονται τρία αγκάθια από το ακάνθινο στεφάνι του Ιησού, τμήματα από τον Σταυρό, μητρικό γάλα της Θεοτόκου, τρίχες από τα μαλλιά του Αγίου Ιωάννη- σύμφωνα τουλάχιστον με την παράδοση και πάντα με την αμφιβολία των επιστημόνων.

Όσον αφορά το Μανδήλιο, πρόκειται – σύμφωνα με τη μεσαιωνική παράδοση – για μία από τις αρχαιότερες απεικονίσεις του Χριστού, αν και υπάρχει διχογνωμία για το αν είναι το πρωτότυπο ή αντίγραφο που δημιουργήθηκε 400 χρόνια μετά.

Σύμφωνα με την παράδοση ο βασιλιάς της Έδεσσας της αρχαίας Μεσσοποταμίας Άγκμπαρ είχε ακούσει για τη φήμη του Ιησού ως θεραπευτή και έστειλε έναν ζωγράφο για να τον απεικονίσει και να του φέρει το έργο που θεωρούσε ότι θα τον θεράπευε από τη λέπρα που τον είχε προσβάλλει.

Ο ζωγράφος είδε πράγματι τον Χριστό ωστόσο δεν μπόρεσε να τον απεικονίσει γιατί τυφλώθηκε από το φως που τον έλουζε. Ωστόσο ο Ιησούς πήρε το μαντήλι και σκούπισε με αυτό το πρόσωπό του, με αποτέλεσμα η μορφή του να αποτυπωθεί με θαυματουργό τρόπο πάνω του. Όταν ο βασιλιάς το πήρε στα χέρια του γιατρεύτηκε λέει η παράδοση.

Το μαντήλι βρέθηκε στην Κωνσταντινούπολη τα μεσαιωνικά χρόνια και με την Άλωση μεταφέρθηκε στο Βατικανό.

“Είναι ένα από τα πιο εκπληκτικά δάνεια της πρόσφατης ιστορίας” αναφέρει ο διευθυντής του Βρετανικού Μουσείου Νηλ Μαγκρέγκορ. “Η έκθεση έχει να κάνει με την πανανθρώπινη επιθυμία να αγγίξουμε το απόλυτο”, προσθέτει.

Η έκθεση ανοίγει τις πύλες της τον Ιούνιο. Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε το site: http://www.britishmuseum.org/whats_on/future_exhibitions/treasures_of_heaven.aspx

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε