Τρίτη, 23 Απρ.
21oC Αθήνα

Το Μεξικό στέλνει στρατό στα σύνορα κατά των καρτέλ

Ο στρατός του Μεξικού πρόκειται να ενισχύσει την παρουσία του στα βόρεια σύνορα της χώρας τα οποία χρησιμοποιούν λαθρέμποροι ναρκωτικών, δήλωσε χθες ο πρόεδρος Φελίπε Καλδερόν.

“Διέταξα να σταλούν στην περιοχή αυτή τέσσερα επιπλέον τάγματα με αποστολή να υποστηρίξουν το έργο των ένοπλων δυνάμεων”, είπε ο Καλδερόν σε ομιλία του στην τελετή για την “ημέρα του στρατού” σε μια βάση στη βόρεια πολιτεία Ταμαουλίπας.

Η βόρεια μεθοριακή ζώνη έχει γίνει πεδίο αιματηρών μαχών ανάμεσα στις υπηρεσίες ασφαλείας και τα καρτέλ των ναρκωτικών που προσπαθούν να ελέγξουν τις οδούς διαμετακομιδής των ναρκωτικών προς την αγορά των ΗΠΑ.

“Γνωρίζουμε τις δύσκολες συνθήκες που αντιμετωπίζουν οι κάτοικοι των βορειοανατολικών συνόρων της χώρας και όλη η περιοχή έχει ρημαχτεί από εγκληματίες που δεν έχουν καμιά τύψη”, σημείωσε ο πρόεδρος Καλδερόν.

Οι χήρες των πεσόντων στρατιωτικών θα λαμβάνουν στο εξής μεγαλύτερες συντάξεις και οι στρατιωτικοί θα λάβουν επίσης αυξήσεις μισθών, είπε ο Καλδερόν στην ομιλία του.

Την Παρασκευή, ο στρατός σκότωσε οκτώ υπόπτους ως κακοποιούς σε δύο ανταλλαγές πυρών στην πόλη Μοντερέι. Στην πρώτη μάχη, στο προάστιο Γουαδαλούπε, σκοτώθηκαν πέντε άνθρωποι μετά από καταδίωξη υπόπτων οχημάτων. Το δεύτερο επεισόδιο, στο οποίο σκοτώθηκαν τρεις άνθρωποι, σημειώθηκε περίπου μια ώρα αργότερα στο προάστιο Χουάρες. Ύποπτοι άνοιξαν πυρ εναντίον στρατιωτικών σε σημείο ελέγχου και οι στρατιώτες ανταπέδωσαν, σύμφωνα με τους ίδιους. Στα επεισόδια δεν σκοτώθηκε ουδείς στρατιωτικός.

Στο θέρετρο Ακαπούλκο, στις δυτικές ακτές του Μεξικού που βρέχονται από τον Ειρηνικό, οκτώ άνθρωποι σκοτώθηκαν και πέντε οχήματα πυρπολήθηκαν τη νύχτα της Πέμπτης προς Παρασκευή, σύμφωνα με τις αρχές στην πολιτεία Γκερέρο.

Πάνω από 34.000 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί αφότου ο συντηρητικός πρόεδρος Καλδερόν είχε κηρύξει εκστρατεία για την πάταξη των καρτέλ στα τέλη του 2006, αναπτύσσοντας δεκάδες χιλιάδες άνδρες του στρατού σε αστυνομικό ρόλο.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε