Πέμπτη, 25 Απρ.
20oC Αθήνα

Το Πακιστάν στην αντεπίθεση: “Κάτω απ’ τη μύτη σας ήταν ο Μπιν Λάντεν”

Το Πακιστάν στην αντεπίθεση: “Κάτω απ’ τη μύτη σας ήταν ο Μπιν Λάντεν”

Το κρησφύγετο του Οσάμα Μπιν Λάντεν, το οποίο βρισκόταν όχι μακριά από μια πακιστανική στρατιωτική ακαδημία, αποδεικνύει “την αποτυχία των υπηρεσιών πληροφοριών σ’ όλο τον κόσμο”, των ΗΠΑ περιλαμβανομένων, και όχι μόνο του Πακιστάν, δήλωσε σήμερα στο Παρίσι ο πακιστανός πρωθυπουργός Γιούσουφ Ράζα Γκιλάνι.

Στο μεταξύ, ο πιο υψηλόβαθμος αξιωματούχος του πακιστανικού υπουργείου Εξωτερικών, ο Σαλμάν Μπασίρ, δήλωσε σήμερα στο BBC ότι η χώρα του είχε επισημάνει ήδη από το 2009 στις ΗΠΑ ως πιθανό κρησφύγετο “ανάμεσα σε εκατομμύρια άλλα” το μέρος όπου ανακαλύφθηκε ο Μπιν Λάντεν.

“Είχαμε επισημάνει ήδη από το 2009 ότι ήταν ένα πιθανό μέρος (…) Ο εντοπισμός του Μπιν Λάντεν ήταν προτεραιότητα για όλους”, δήλωσε ο Μπασίρ, υπογραμμίζοντας πάντως ότι “εκατομμύρια μέρη” είχαν εντοπιστεί ως πιθανά κρησφύγετα και από τις δύο πλευρές της μεθορίου ανάμεσα στο Πακιστάν και το Αφγανιστάν.

“Οι αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες διαθέτουν ασφαλώς υλικό πολύ πιο εξελιγμένο για να εκτιμήσουν την κατάσταση”, επισήμανε ακόμη.

Ο διευθυντής της CIA Λίον Πανέτα δήλωσε σε συνέντευξή του στο περιοδικό Time ότι οι ΗΠΑ δεν είχαν ενημερώσει το Πακιστάν για την επιχείρηση εναντίον του Μπιν Λάντεν επειδή αυτή η χώρα “θα μπορούσε να προειδοποιήσει” τον αρχηγό της Αλ-Κάιντα ότι επίκειται επιδρομή. Σε βάρος του Πακιστάν διατυπώνονται τακτικά υποψίες ότι παίζει διπλό παιγνίδι στον αντιτρομοκρατικό αγώνα.

“Ο κ. Πανέτα έχει ασφαλώς το δικαίωμα να έχει τις απόψεις του, όμως αυτό που ξέρω είναι ότι έχουμε μια ευρεία συνεργασία με τις ΗΠΑ και ιδιαίτερα με τη CIA, καθώς και με τις άλλες χώρες σε ό,τι αφορά την τρομοκρατία”, σχολίασε ο Μπασίρ, διαβεβαιώνοντας ότι “το Πακιστάν είχε διαδραματίσει κεντρικό ρόλο στις περισσότερες από τις νίκες που κερδίστηκαν στον αγώνα εναντίον της τρομοκρατίας”.

“Κατά συνέπεια, τα σχόλια που μπορεί να έγιναν για έλλειψη εμπιστοσύνης και συνεργασίας είναι κατά την άποψή μου κάπως άτοπα”, δήλωσε ο Μπασίρ υπογραμμίζοντας ότι “δεν είναι ώρα για αντεγκλήσεις”.

Το Πακιστάν κατήγγειλε χθες το γεγονός ότι οι Αμερικανοί διεξήγαγαν μονομερώς, χωρίς προηγούμενη διαβούλευση, την επιχείρηση στο έδαφός του που είχε στόχο την εξόντωση του Μπιν Λάντεν.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Κοροϊδεύουν τον κόσμο με την φωτογραφία του μπιν Λάντεν

Το σκάνδαλο μιας φωτογραφίας – Πως ένας νεκρός έγινε «ο νεκρός μπιν Λάντεν»

Παίζουν με τη διεθνή κοινή γνώμη οι ΗΠΑ – «Αποτρόπαιες οι φωτογραφίες, ακόμη σκεφτόμαστε αν θα τις δημοσιεύσουμε»

Η… ήσυχη ζωή του Λάντεν στο Πακιστάν

Μέσα στο κρησφύγετο του Μπιν Λάντεν – Τι φάρμακα βρέθηκαν – Τι έτρωγαν

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε