Πέμπτη, 25 Απρ.
22oC Αθήνα

Το Περού είναι χώρα προς μίμηση λέει ο Ομπάμα

Ο πρόεδρος Ομπάμα και ο πρόεδρος του Περού Άλαν Γκαρσία. ΦΩΤΟ REUTERS
Ο πρόεδρος Ομπάμα και ο πρόεδρος του Περού Άλαν Γκαρσία. ΦΩΤΟ REUTERS

Θετικά σχόλια για την οικονομία της χώρας του άκουσε ο πρόεδρος του Περού από τον αμερικανό πρόεδρο Μπαρακ Ομπάμα.

 

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα συναντήθηκε με τον Περουβιανό ομόλογό του Άλαν Γκαρσία και “εξήρε” τις επιδόσεις του στον οικονομικό τομέα στη χώρα των Άνδεων, παρά την παγκόσμια οικονομική κρίση.
 
Ο Γκαρσία, σθεναρός υποστηρικτής των ξένων επενδύσεων και της πολιτικής των “ανοικτών αγορών”, θεωρείται ως ένας από τους πιο πιστούς συμμάχους των ΗΠΑ στη Νότια Αμερική.
 
Αποκαλώντας το Περού μια “εξαιρετική ιστορία οικονομικής επιτυχίας”, ο Ομπάμα σημείωσε ότι η οικονομία της χώρας, που το ΔΝΤ προβλέπει ότι θα καταγράψει αύξηση του ΑΕΠ της κατά 7% εφέτος, “άντεξε” τη σκληρή παγκόσμια ύφεση.
 
Ο Ομπάμα είπε ότι στις συνομιλίες του με τον Γκαρσία στο Λευκό Οίκο καλύφθηκαν ζητήματα ασφάλειας, της αύξησης του διμερούς εμπορίου μέσω της διμερούς συμφωνίας, της “προώθησης της δημοκρατίας και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων” στην περιφέρεια, αλλά και της μη-διάδοσης των πυρηνικών όπλων.
 
Στις δηλώσεις τους προς τους δημοσιογράφους μετά τη συνάντησή τους, οι δύο ηγέτες δεν αναφέρθηκαν παρά ακροθιγώς στα δύο πιο ακανθώδη ζητήματα που δεσπόζουν στις διμερείς σχέσεις: την παραγωγή κοκαΐνης στο Περού και την πολιτική των ΗΠΑ όσον αφορά την μετανάστευση.
 
Σώμα του ΟΗΕ προέβλεψε το Φεβρουάριο ότι το Περού μπορεί να ξεπεράσει σε 5-10 χρόνια την Κολομβία και να μετατραπεί στην μεγαλύτερο παραγωγό κοκαΐνης παγκοσμίως, εάν η κυβέρνηση δεν σκληρύνει τη στάση της έναντι των καλλιεργητών κόκας.
 
Ο Γκαρσία μιμήθηκε τον Μεξικανό πρόεδρο, Φελίπε Καλδερόν, ο οποίος στην επίσκεψή του τον περασμένο μήνα στις Ηνωμένες Πολιτείες εξέφρασε την ανησυχία του για την πολιτική των ΗΠΑ στο μεταναστευτικό, αναφερόμενος ειδικά στην έγκριση ενός δρακόντειου σχετικού νομοθετήματος στην πολιτεία Αριζόνα. Κάλεσε το Κογκρέσο των ΗΠΑ να ταχθεί υπέρ μιας συνεκτικής μεταρρύθμισης της πολιτικής της Ουάσινγκτον στον τομέα αυτό.
 
Ένα μικρό κορίτσι από το Περού βρέθηκε στα πρωτοσέλιδα τον περασμένο μήνα, όταν απηύθυνε στην πρώτη κυρία των ΗΠΑ Μισέλ Ομπάμα το ερώτημα εάν η Ουάσινγκτον θα αρχίσει να απελαύνει μαζικά μετανάστες άδειες παραμονής: είπε στην κα Ομπάμα ότι η μητέρα της “δεν έχει χαρτιά”. Ο Γκαρσία εξέφρασε την “υπερηφάνειά του” διότι “ένα κορίτσι από το Περού αυτή τη στιγμή αντιπροσωπεύει τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι μετανάστες από τη Λατινική Αμερική” στις Ηνωμένες Πολιτείες.
 
Την περασμένη εβδομάδα, ο Γκαρσία είπε ότι τον “ανησυχεί” ο νόμος που πέρασε η Αριζόνα και ότι σχεδίαζε να πει στον Ομπάμα πως η κυβέρνησή του θέλει να υπάρξει “διόρθωση” του νόμου. Στις ΗΠΑ ζουν περίπου 1,5 εκατ. υπήκοοι του Περού, σύμφωνα με το υπουργείο Εξωτερικών της λατινοαμερικάνικης χώρας, που όμως δεν διαθέτει αναλυτικότερα στοιχεία για το πόσοι διαθέτουν άδειες παραμονής.
 
Ο Ομπάμα θέλει να περάσει νόμος για το θέμα των μεταναστών χωρίς άδεια παραμονής πριν το τέλος της χρονιάς.
 

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε