Πέμπτη, 28 Μαρ.
20oC Αθήνα

Το Συμβούλιο Ασφαλείας συνεδριάζει για την κρίση στην Υεμένη

REUTERS
REUTERS
Η κατάσταση στην Υεμένη είναι ένα βήμα πριν βρεθεί εκτός ελέγχου με τις διαδηλώσεις να φουντώνουν αλλά και τους στρατιώτες να πυροβολούν τους άοπλους διαδηλωτές.

Το Συμβούλιο Ασφαλείας θα απασχολήσει η πολιτική κρίση που έχει ξεσπάσει και κινδυνεύει πλέον να τεθεί εκτός ελέγχου στην Υεμένη. Όπως αποκάλυψε διπλωματικός υπάλληλος του οργανισμού του ΟΗΕ, τη Δευτέρα στο πρακτορείο Ρόιτερ διατηρώντας την ανωνυμία του, η συνεδρίαση που προτάθηκε από τον πρέσβη της Γερμανίας Πίτερ Ουίτινγκ,έχει προγραμματιστεί να πραγματοποιηθεί το απόγευμα της Τρίτης.
 
Ένας από τους επικεφαλής του Τμήματος Πολιτικών Υποθέσεων των Ηνωμένων Εθνών, θα ενημερώσει το Συμβούλιο Ασφαλείας για την κατάσταση στην αραβική χώρα του Κόλπου, όπου εδώ και τρεις μήνες οι αντικυβερνητικές διαδηλώσεις και οι συγκρούσεις των διαδηλωτών με τις δυνάμεις ασφαλείας βρίσκονται στην καθημερινή διάταξη. Σύμφωνα με όσα δήλωσε η ίδια πηγή μετά το πέρας της ειδικής συνεδρίασης μπορεί το Συμβούλιο να εκδώσει ανακοίνωση για το θέμα της Υεμένης.
 
” Θέλουμε να στείλουμε ένα πολιτικό μήνυμα ότι παρακολουθούμε την κατάσταση “, δήλωσε ένας από τους πρέσβεις στη έδρα του ΟΗΕ.
 
Η συνεδρίαση αποφασίστηκε καθώς μέλη του κυβερνώντος κόμματος στην Υεμένη, συμπεριλαμβανομένων τριών πρώην υπουργών, συγκρότησαν μια νέα κίνηση που τάχθηκε με το μέρος των διαδηλωτών που απαιτούν την απομάκρυνση από την εξουσία του προέδρου Αλί Αμπντουλά Σάλεχ.
 
Οι διαδηλωτές υποκινούμενοι και από τα ανάλογα παραδείγματα στην Αίγυπτο και την Τυνησία, κατεβαίνουν σε μαζικές κινητοποιήσεις καθημερινά στους δρόμους, απαιτώντας να μπει τέλος στην πανδημία φτώχιας από τη μια και διαφθοράς από την άλλη που μαστίζει τη χώρα.
 
Οι διαδηλώσεις δεν είναι αναίμακτες καθώς αρκετοί πολίτες έχουν χάσει τη ζωή τους στη διάρκειά των. Τη Δευτέρα τουλάχιστον 88 άτομα τραυματίστηκαν σε συγκρούσεις που ξέσπασαν στο λιμάνι της Ερυθράς Θάλασσας Χουνταίντα, όταν αστυνομικοί με πολιτικά επιτέθηκαν με πλαστικές σφαίρες και δακρυγόνα κατά των διαδηλωτών οι οποίοι απάντησαν με πετροπόλεμο, όπως ανέφεραν αυτόπτες μάρτυρες των επεισοδίων αλλά και γιατροί στην πόλη.
 
 

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε