Πέμπτη, 28 Μαρ.
23oC Αθήνα

To Βέλγιο κρατικοποίησε την Dexia

Η κυβέρνηση του Βελγίου ανακοίνωσε ότι θα κρατικοποιήσει πλήρως την Dexia Banque Belgique, την θυγατρική της γαλλοβελγικής τράπεζας Ντέξια στη χώρα.

  O πρωθυπουργός Ιβ Λετέρμ προέβη στην ανακοίνωση αυτή σε συνέντευξη Τύπου μετά τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου για το θέμα αυτό στις Βρυξέλλες.

Σύμφωνα με τον Λετέρμ, η κίνηση θα “εξασφαλίσει” την λειτουργία της τράπεζας στο βελγικό έδαφος και θα την απαλλάξει από “τους κινδύνους που προκαλεί το περιβάλλον της μητρικής της Dexia SA”.

“Τα νοικοκυριά μπορούν να είναι ασφαλή και σίγουρα ότι τα χρήματά τους είναι ασφαλή στους λογαριασμούς τους”, πρόσθεσε ο Λετέρμ, τονίζοντας ότι “ο (βέλγος) φορολογούμενος δε θα συνεισφέρει πολλά, διότι ο κίνδυνος είναι ελεγχόμενος και το κόστος είναι σχετικά (χαμηλό)”.

Το κόστος της εθνικοποίησης της βελγικής θυγατρικής της τράπεζας είναι “λογικό”, υποστήριξε ο υπουργός Οικονομικών Ντιντιέ Ρέιντερς στην ίδια συνέντευξη Τύπου.

“Η βούληση της βελγικής κυβέρνησης δεν είναι να διατηρήσει επ’ αόριστον τον έλεγχο της τράπεζας, ούτε να αποχωρήσει γρήγορα, αλλά να εξασφαλίσει τη συνέχεια” της, είπε ο Ρέιντερς αναφερόμενος στην συμφωνία για την κατάτμηση της Ντέξια.

Το Βέλγιο, που είχε ήδη “διασώσει” την τράπεζα το 2008, συμφώνησε να κρατικοποιήσει με ευνοϊκό τίμημα τη θυγατρική της στη χώρα, η αξία της οποίας υπολογίζεται από 3 ως 7,5 δισεκατομμύρια ευρώ.

Το Βέλγιο εξ άλλου θα εγγυηθεί τη χρηματοδότηση της μελλοντικής “κακής τράπεζας” (“bad bank”) που θα προκύψει από την διάσπαση του ομίλου Dexia, κατά ποσοστό που θα υπερβαίνει το 60% και ανέρχεται σε 54 δισεκατομμύρια ευρώ, δήλωσε ο Ρέιντερς.

Οι εγγυήσεις των τριών κρατών (της Γαλλίας, του Βελγίου και του Λουξεμβούργου) όπου λειτουργεί η Ντέξια αυξάνονται σε 90 δισεκατομμύρια ευρώ, πρόσθεσε ο Ρέιντερς. Το 2008, όταν η τράπεζα είχε “διασωθεί”, το ποσό που είχε διατεθεί ανήλθε σε 150 δισεκατομμύρια ευρώ.

Η τράπεζα συμφωνήθηκε να κατατμηθεί και να εθνικοποιηθεί εν μέρει λόγω των προβλημάτων που αντιμετωπίζει εξαιτίας της κρίσης χρέους στην ευρωζώνη. Η έκθεσή της σε πιστωτικούς κινδύνους διεθνώς ανέρχεται σε πάνω από 520 δισ. ευρώ.

Η μετοχή της τράπεζας σημείωσε πτώση 42% την περασμένη εβδομάδα και η διαπραγμάτευσή τους ανεστάλη από το απόγευμα της Πέμπτης.

Οι πληροφορίες περί της νέας “διάσωσης” της Ντέξια ώθησαν τον οίκο αξιολόγησης Moody’s να προειδοποιήσει την Παρασκευή πως ενδέχεται να υποβαθμίσει το κρατικό χρέος του Βελγίου, που τοποθετεί σήμερα στη βαθμίδα Aa1.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Γαλλία και Βέλγιο διασώζουν την Dexia – Οικονομία

Μεγάλη ανησυχία για την τράπεζα DEXIA – Οικονομία

Πως μια τράπεζα μπορεί να “σώσει” την Ελλάδα – Οικονομία

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε