Σάββατο, 20 Απρ.
14oC Αθήνα

Το Βερολίνο απαντά… στον Μόντι!

Το Βερολίνο απαντά… στον Μόντι!
Το Βερολίνο υπερασπίζεται την εξουσία των κοινοβουλίων στην αντιμετώπιση της κρίσης του ευρώ, έπειτα από δηλώσεις του Μόντι
Η Γερμανία υπενθύμισε σήμερα την πρωτοκαθεδρία των εθνικών κοινοβουλίων στη διαχείριση της κρίσης στην ευρωζώνη, αφού ο ιταλός πρωθυπουργός Μάριο Μόντι κάλεσε τις κυβερνήσεις να μην αφήνουν τα κοινοβούλια να τις περιορίζουν.
 
“Οι αποφάσεις των κυβερνήσεων πρέπει να έχουν δημοκρατική νομιμότητα. Η καγκελάριος έχει συνείδηση του γεγονότος ότι στη Γερμανία τα νομοσχέδια πρέπει να υποστηρίζονται από το κοινοβούλιο και ότι αυτό πρέπει να συμμετέχει στην εκπόνησή τους”, δήλωσε σήμερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γκέοργκ Στράιτερ στη διάρκεια τακτικής συνέντευξης Τύπου.
 
Ο ίδιος επισήμανε εξάλλου πως στη Γερμανία, το Συνταγματικό Δικαστήριο έχει τον τελευταίο καιρό την τάση να ενισχύει τις ήδη σημαντικές αρμοδιότητες της Μπούντεσταγκ.
 
“Θα ήταν καλό να επαναφέρουμε λίγη ηρεμία στη συζήτηση”, δήλωσε ο Στράιτερ διευκρινίζοντας εξάλλου πως η καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ δεν συμμερίζεται τις ανησυχίες του Μόντι σχετικά με τη φήμη του Βερολίνου στην Ευρώπη.
 
Σε συνέντευξή του που δημοσιοποιήθηκε χθες Κυριακή από το γερμανικό περιοδικό “Ντερ Σπίγκελ”, ο Μάριο Μόντι εκφράζει την “ανησυχία” του σχετικά με τη δυσαρέσκεια που επικρατεί στην Ιταλία απέναντι στη Γερμανία, η οποία θεωρείται υπερβολικά αλαζονική στον τρόπο που διαχειρίζεται την κρίση του χρέους.
 
Η ιταλική εφημερίδα “Ιλ Τζορνάλε” είχε δημοσιεύσει, για παράδειγμα, την περασμένη Παρασκευή μια φωτογραφία της Μέρκελ με υψωμένο το χέρι σε μια χειρονομία που υποτίθεται πως θύμιζε το ναζιστικό χαιρετισμό, υπό τον τίτλο “Το τέταρτο Ράιχ”.
 
Ο Μόντι είχε επίσης καλέσει τους άλλους πρωθυπουργούς της ευρωζώνης να διατηρήσουν ένα περιθώριο ελιγμών έναντι των βουλευτών τους: “Αν οι κυβερνήσεις αφήσουν να περιοριστούν εντελώς από τις αποφάσεις των κοινοβουλίων τους χωρίς να διατηρήσουν το χώρο τους για διαπραγμάτευση, η Ευρώπη κινδυνεύει περισσότερο να διαλυθεί παρά ενισχύει την ολοκλήρωσή της”.
 
Νωρίτερα σήμερα ο γερμανός υπουργός Εξωτερικών Γκίντο Βεστερβέλε είχε επίσης δηλώσει πως ο τόνος της συζήτησης για την κρίση στην ευρωζώνη είναι “πολύ επικίνδυνος” για την ευρωπαϊκή ενότητα.
 
“Ο κοινοβουλευτικός έλεγχος αποτελεί μια προϋπόθεση για οποιαδήποτε απόφαση. Έχουμε ανάγκη να ενισχυθεί και όχι να εξασθενήσει η δημοκρατική νομιμότητα στην Ευρώπη”, είχε τονίσει ο Βεστερβέλε σε ανακοίνωσή του.
 
Ο επικεφαλής της συντηρητικής πλειοψηφίας στην Μπούντεσταγκ, ο Φόλκερ Κάουντερ, δήλωσε από την πλευρά του πως “τα δικαιώματα του κοινοβουλίου ή του κοινοβουλευτισμού δεν πρέπει να μειώνονται από την ενίσχυση των εκτελεστικών θεσμών στην Ευρώπη”.
 
Το Βερολίνο απέρριψε εξάλλου τις κατηγορίες που του απευθύνονται ότι εμποδίζει τις πρωτοβουλίες της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για επέμβαση στην ευρωζώνη.
 
“Η γερμανική κυβέρνηση δεν έχει καμιά αμφιβολία για το γεγονός ότι η ΕΚΤ θα δράσει μέσα στο πλαίσιο της εντολής της”, τόνισε ο Στράιτερ.
 
Η ΕΚΤ δήλωσε την Πέμπτη έτοιμη να συνδράμει την ευρωζώνη επεμβαίνοντας στην αγορά ομολόγων, με την προϋπόθεση πάντως ότι οι κυβερνήσεις θα πράξουν το καθήκον τους.
 
 
 

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε