Τρίτη, 16 Απρ.
25oC Αθήνα

Το Βερολίνο θέλει να αναπτύξει 650 στρατιώτες στο Μαλί για “να βοηθήσει τη Γαλλία”

ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ REUTERS
ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ REUTERS

Η γερμανική κυβέρνηση σκοπεύει να στείλει έως και 650 στρατιωτικούς στο Μαλί, ανακοίνωσε σήμερα η υπουργός Άμυνας της Γερμανίας Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, προκειμένου να ελαφρύνει τη Γαλλία, η οποία εμπλέκεται πλέον στις επιχειρήσεις στη Συρία εναντίον της τζιχαντιστικής οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος.

«Θέλουμε και πρέπει να σταθούμε στο πλευρό της Γαλλίας και να κάνουμε το παν για να τη βοηθήσουμε σε αυτή τη δύσκολη κατάσταση», δήλωσε η φον ντερ Λάιεν, αφού «επικαλέστηκε» τις τρομοκρατικές επιθέσεις στο Παρίσι κατά τη διάρκεια συνεδρίασης της επιτροπής Άμυνας της Μπούντεσταγκ, της ομοσπονδιακής κάτω Βουλής.
Η γερμανική κυβέρνηση πρόκειται να υποβάλει «σύντομα» προς συζήτηση και ψήφιση στη Μπούντεσταγκ μια νέα εντολή που θα αφορά «μια δύναμη 650 στρατιωτών» η οποία θα υποστηρίξει την ειρηνευτική αποστολή του ΟΗΕ στο Μαλί (MINUSMA), με σκοπό να προωθηθεί η εφαρμογή της συμφωνίας ειρήνης που είχε συναφθεί ανάμεσα στην κυβέρνηση του Μαλί και τους αντάρτες που δρουν στο βορρά.

Πρόκειται να ενισχύσουν τους κυανόκρανους, περίπου 600 από τους οποίους είναι Ολλανδοί, στα πεδία «της επιμελητείας» και των αποστολών «αναγνώρισης», διευκρίνισε η φον ντερ Λάιεν στην τοποθέτησή της στην επιτροπή, σύμφωνα με μια καταγραφή τους που διένειμαν στα μέσα ενημέρωσης οι υπηρεσίες της.

Η Γερμανία, που διαθέτει την εντολή για την ανάπτυξη έως και 150 στρατιωτών στο πλαίσιο της MINUSMA, δεν έχει αναπτύξει μέχρι τώρα παρά μόλις 10 στρατιωτικούς στο βόρειο Μαλί. Περίπου 200 Γερμανοί στρατιώτες συμβάλλουν παράλληλα στην ευρωπαϊκή αποστολή εκπαίδευσης των ένοπλων δυνάμεων της αφρικανικής χώρας στο νότιο τμήμα της χώρας, όπου η κατάσταση θεωρείται πολύ λιγότερο επικίνδυνη.
Η υπουργός Άμυνας της Γερμανίας είχε ανακοινώσει ήδη από τον Οκτώβριο, πριν από τις επιθέσεις στη Γαλλία, ότι σχεδίαζε την ενίσχυση της γερμανικής στρατιωτικής αποστολής στο βόρειο Μαλί, χωρίς όμως να δώσει την παραμικρή διευκρίνιση για τις λεπτομέρειες.

Πέραν του ότι η γερμανική συνεισφορά θα ενισχύσει τη «σταθερότητα» και την «ειρηνευτική διαδικασία» στο βόρειο Μαλί, η Γαλλία θα μπορέσει να αποδεσμεύσει δυνάμεις από αυτή την περιοχή του κόσμου, ώστε να τις αξιοποιήσει στη μάχη εναντίον του ΙΚ, εκτίμησε η φον ντερ Λάιεν.
Η καγκελάριος της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ, μιλώντας στην Μπούντεσταγκ πριν μεταβεί στο Παρίσι, υπογράμμισε από την πλευρά της ότι το Βερολίνο «στέκεται αλληλέγγυο στο πλευρό της Γαλλίας». «Εάν μια πρόσθετη δέσμευση αποδειχθεί απαραίτητη, δεν την αποκλείουμε», δεσμεύθηκε η επικεφαλής της γερμανικής κυβέρνησης.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε