Σάββατο, 20 Απρ.
12oC Αθήνα

Το αίμα ρέει στους δρόμους του Καϊρου! – 33 νεκροί πάνω από 1.500 τραυματίες

Οι περισσότεροι έχουν πυροβοληθεί και το βασικό νεκροτομείο του Καΐρου, στο νοσοκομείο Ζάιναμ, είναι γεμάτο συγγενείς που κλαίνε για τους δικούς τους!

Ήδη σύμφωνα με ανώνυμες πηγές το νεκροτομείο έχει παραλάβει 33 σορούς. Πληροφορίες κάνουν λόγο για τουλάχιστον 1.500 τραυματίες.

O στρατός της Αιγύπτου διέψευσε σήμερα ότι επενέβη στους δρόμους στο κέντρο του Καΐρου για να απομακρύνει τους διαδηλωτές από την πλατεία Ταχρίρ, λέγοντας πως η επιχείρησή του είχε στόχο να προστατευθεί το υπουργείο Εσωτερικών.

Η αστυνομία και η στρατιωτική αστυνομία ενεπλάκη με τους διαδηλωτές χρησιμοποιώντας δακρυγόνα και ρόπαλα χθες στην πλατεία, τη δεύτερη ημέρα της βίας που μαίνεται ενώ απομένουν ελάχιστες ημέρες ως τις βουλευτικές εκλογές, τις πρώτες μετά την ανατροπή του προέδρου Χόσνι Μουμπάρακ το Φεβρουάριο.

Η εκλογική διαδικασία είναι προγραμματισμένο να αρχίσει την 28η Νοεμβρίου.

“Ο στρατός δεν πήγε στην Ταχρίρ, οι διαδηλωτές πήγαν στο υπουργείο. Οι διαδηλωτές έχουν δικαίωμα να διαδηλώνουν, αλλά έπρεπε να σταθούμε ανάμεσα σε αυτούς και το υπουργείο Εσωτερικών”, είπε ο στρατηγός Σαΐντ Αμπάς, βοηθός του επικεφαλής της Κεντρικής Διοίκησης των ένοπλων δυνάμεων.

Ο Αμπάς διευκρίνισε ότι το υπουργείο Εσωτερικών ζήτησε επίσημα προστασία από το στρατό. Παρόμοια προστασία θα προσφερόταν στους διαδηλωτές στην Ταχρίρ εάν τη ζητούσαν, πρόσθεσε.

“Εάν οι διαδηλωτές θέλουν προστασία από τραμπούκους στην πλατεία, θα στείλουμε δυνάμεις με εντολή να αποκρούσουν κάθε κίνδυνο στην πλατεία”, είπε, αναφερόμενος σε “τραμπούκους” που οι διαδηλωτές καταγγέλλουν ότι δουλεύουν για λογαριασμό αυτών που αντιτίθενται στους στόχους της εξέγερσης κατά του Μουμπάρακ.

Το υπουργείο Εσωτερικών στο οποίο βρίσκεται το αρχηγείο της αστυνομίας, που ήταν λαομίσητη για τις σκληρές τακτικές της επί των ημερών του Μουμπάρακ και στη διάρκεια της εξέγερσης, έχει γίνει επανειλημμένα στόχος των διαδηλωτών που αξιώνουν δημοκρατικές μεταρρυθμίσεις.

Οι διαδηλώσεις επαναλήφθηκαν στην Ταχρίρ την Παρασκευή με αίτημα ο στρατός να παραδώσει ταχύτερα την εξουσία σε μια πολιτική κυβέρνηση.

“Οι ένοπλες δυνάμεις θα συνεχίσουν (την εφαρμογή) των σχεδίων τους για τη διεξαγωγή βουλευτικών εκλογών και την εγγύηση της ψηφοφορίας”, είπε ο Αμπάς. Πάντως επέκρινε τους διαδηλωτές στην Ταχρίρ ότι εμποδίζουν την καθημερινότητα και πλήττουν τις επιχειρήσεις στο κέντρο του Καΐρου.

Στο μεταξύ ο υπουργός Πολιτισμού της Αιγύπτου, Ίμαντ Αμπού Γάζι, υπέβαλε σήμερα την παραίτησή του σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την αντίδραση της κυβέρνησης και τη βία ανάμεσα στους διαδηλωτές και τις δυνάμεις ασφαλείας, όπως μετέδωσε σήμερα το κρατικό ειδησεογραφικό πρακτορείο MENA.

“Υπέβαλα την παραίτησή μου σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τον τρόπο με τον οποίο η κυβέρνηση αντιμετώπισε τις τελευταίες εξελίξεις στην πλατεία Ταχρίρ” του Καΐρου, είπε ο αιγύπτιος ΥΠΠΟ μετά τις αιματηρές συγκρούσεις των τελευταίων τριών ημερών. Ο υπουργός διευκρίνισε ότι δεν προτίθεται να ανακαλέσει την παραίτησή του, που υπέβαλε την Κυριακή στο υπουργικό συμβούλιο.

Παράλληλα το χρηματιστήριο του Καΐρου σημείωσε πτώση 4,04% στην τρίτη ημέρα των ταραχών, με τον δείκτη EGX-30 να πέφτει στις 3.860,99 μονάδες.

Εντωμεταξύ ένας αιγύπτιος αστυνομικός σκοτώθηκε και ένας τραυματίστηκε στο Σινά σήμερα σε συγκρούσεις με μέλη μιας ισλαμιστικής οργάνωσης που υπάρχουν υποψίες ότι επιτέθηκε σε αγωγό μεταφοράς φυσικού αερίου, δήλωσε εκπρόσωπος των υπηρεσιών ασφαλείας.

Οι αστυνομικοί της περιοχής Ελ Αρίς στην περιοχή του Σινά αποπειράθηκαν να συλλάβουν ανθρώπους που υπάρχουν υποψίες ότι ανήκουν στην οργάνωση Αλ Τακφίρ ουάλ Χίτζρα (“Αφορισμός και Εξορία”, ιδρύθηκε το 1960 από πρώην μέλη της Μουσουλμανικής Αδελφότητας), που άνοιξαν πυρ μόλις τους είδαν.

Ακολούθησε σύγκρουση με αποτέλεσμα ένας αστυνομικός να σκοτωθεί και ένας να τραυματιστεί, ενώ οι ύποπτοι κατάφεραν “να διαφύγουν”, είπε ο εκπρόσωπος.

Ο αγωγός έχει υποστεί επτά φορές επίθεση μετά το ξέσπασμα της εξέγερσης που ανέτρεψε το καθεστώς του Μουμπάρακ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 

Σκηνικό εμφυλίου ξανά στην Αίγυπτο – Έφτασαν τους 20 οι νεκροί

Βάφτηκε με αίμα η πλατεία Ταχρίρ – ΦΩΤΟ και ΒΙΝΤΕΟ

Νέες ταραχές στην Αίγυπτο – Νεκροί διαδηλωτές

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε