Παρασκευή, 26 Απρ.
16oC Αθήνα

Το «αύριο» συζητήθηκε στο Λονδίνο, σήμερα βομβάρδισαν την Τρίπολη

ΦΩΤΟ REUTERS

«Ομάδα επαφής» για το συντονισμό διεθνούς δράσης αποφάσισαν να συστήσουν οι «μεγάλοι» που συνεδρίασαν στο Λονδίνο για τη Λιβύη. Την ίδια ώρα, έστειλαν «ηχηρό» μήνυμα στον Μουαμάρ Καντάφι.

Όχι μόνο βομβαρδίστηκε η Τρίπολη, αλλά οι εκρήξεις που σημειώθηκαν νωρίς το απόγευμα της Τρίτης ακούστηκαν κοντά στην καλά φρουρούμενη κατοικία του Λίβυου ηγέτη. Η πρώτη έκρηξη σημειώθηκε περίπου στις 16:30 (19:30 ώρα Ελλάδας), ενώ τρία λεπτά μετά ακούστηκε και μια δεύτερη, μετέδωσε ο ανταποκριτής του Γαλλικού πρακτορείου.

Αυτόπτες μάρτυρες ανέφεραν νωρίτερα ότι αεροσκάφη του διεθνούς συνασπισμού πετούσαν πάνω από την πρωτεύουσα της χώρας. Νωρίτερα, το Reuters μετέδωσε ότι ακούστηκαν τρεις εκρήξεις. Συνολικά, υπάρχουν αναφορές για εννέα εκρήξεις: δυο στην περιοχή όπου βρίσκεται το σπίτι του Λίβυου ηγέτη και οι υπόλοιπες στην Ταζούρα, προάστιο στο ανατολικό τμήμα της λιβυκής πρωτεύουσας.

Σύμφωνα με κάτοικο της Ταζούρα τα αεροσκάφη έριξαν τουλάχιστον “πέντε βόμβες” σε ένα στρατιωτικό χώρο με ραντάρ ενώ άλλος κάτοικος πρόσθεσε ότι από το σημείο εκείνο έβγαιναν μεγάλες φλόγες και καπνός.

Κατά πολλούς είναι η «απάντηση» των μεγάλων δυνάμεων στην επιστολή Καντάφι, με την οποία τους κάλεσε να σταματήσουν στη «βάρβαρη και άδικη» επίθεσή τους στη Λιβύη, την οποία συνέκρινε με την εισβολή του Χίτλερ στην Ευρώπη.

Η Μιζράτα πάντα στο επίκεντρο – Φόβοι για νέα σφαγή
Τομείς της πόλης παραμένουν υπό τον έλεγχο των αντικαθεστωτικών, αλλά οι δυνάμεις του Καντάφι μπήκαν στην πόλη και ελέγχουν μόνο το βορειοδυτικό τμήμα. Εκπρόσωπος των εξεγερμένων, όμως, απηύθυνε δραματική έκκληση, καταγγέλλοντας πυροβολισμούς αδιακρίτως και ρίψεις οβίδων από άρματα μάχης.

«Η σφαγή που αποφεύχθηκε στη Βεγγάζη χάρη στην επέμβαση των συμμαχικών δυνάμεων θα διαπραχθεί στη Μιζουράτα», προειδοποίησε ο εκπρόσωπος των ανταρτών, προσθέτοντας ότι αντίθετα με τη Βεγγάζη, τα αεροσκάφη της συμμαχίας δεν έριξαν στα άρματα μάχης των κυβερνητικών δυνάμεων που βρίσκονται ήδη στο εσωτερικό της πόλης, λόγω του φόβου πρόκλησης θυμάτων μεταξύ των αμάχων.

Μέχρι στιγμής, οι δυνάμεις του Καντάφι έχουν εκδιώξει από το δυτικό τμήμα της πόλης περισσότερες από 5.000 οικογένειες.

Την ίδια ώρα, γιατρός του νοσοκομείου της πόλης δήλωσε ότι οι κυβερνητικές δυνάμεις έχουν σκοτώσει, από τις 18 Μαρτίου μέχρι σήμερα, τουλάχιστον 142 ανθρώπους και τραυματίσει περισσότερους από 1.400 άλλους –εκ των οποίων οι 90 είναι σε σοβαρή κατάσταση- στην επιχείρηση για την κατάληψη της Μιζράτα.

«Ο Καντάφι θα εγκαταλείψει αν…»
Ο Μουαμάρ Καντάφι είναι πιθανό να εγκαταλείψει την εξουσία εάν η διεθνής στρατιωτική συμμαχία ξεκινήσει μια μεγάλης κλίμακας στρατιωτική πίεση εναντίον του, εκτίμησε ο ναύαρχος Τζέιμς Σταυρίδης, ανώτατος διοικητής των Συμμαχικών δυνάμεων στην Ευρώπη και διοικητής της αμερικανικής διοίκησης στην Ευρώπη, ενημερώνοντας τη Γερουσία των ΗΠΑ

«Αν θέσουμε σε ισχύ όλα τα μέσα που διαθέτουμε τότε θα έχουμε περισσότερες αιτιολογημένες πιθανότητες για την αποχώρηση του Καντάφι, γιατί ολόκληρη η διεθνής κοινότητα έχει ταχθεί εναντίον του», είπε.

Σύμφωνα με τον ίδιο, μεταξύ των εξεγερμένων που μάχονται το καθεστώς Καντάφι έχουν φανεί και «ίχνη» παρουσίας της Αλ Κάιντα ή της Χεζμπολάχ, αλλά προς το παρόν δεν υπάρχει λεπτομερής εικόνα της αναδυόμενης λιβυκής αντιπολίτευσης. Έκρινε, πάντως, ότι η ηγεσία της λιβυκής αντιπολίτευσης φαίνεται ότι «είναι υπεύθυνη».

Διαβάστε επίσης
Καντάφι: “Σταματήστε την βάρβαρη επίθεση”

Πρέπει να φύγει άμεσα ο Καντάφι συμφώνησαν στην σύνοδο για την Λιβύη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΟ ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΤΟΥ NEWSIT ΓIΑ ΤΗΝ ΛΙΒΥΗ

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε