Παρασκευή, 26 Απρ.
17oC Αθήνα

Το αυτοκρατορικό ζεύγος στη Μιναμισανρίκου – «Πως είναι η υγεία σας;» ρώτησαν τους πληγέντες

ΦΩΤΟ REUTERS

Πήραν τρένο, πήραν ελικόπτερο και έφτασαν στην περιφέρεια Μιγιάγκι, την πλέον πληγείσα περιοχή από το σεισμό των 9 Ρίχτερ και το τσουνάμι που ακολούθησε.

Ο αυτοκράτορας Ακιχίτο και η αυτοκράτειρα Μιτσίκο βρέθηκαν στην πόλη Μιναμισανρίκου που έχει καταστραφεί από την τραγωδία της 11ης Μαρτίου. Επισκέφτηκαν τα καταφύγια και συνομίλησαν με επιζήσαντες που έχασαν τα σπίτια τους και έχουν καταφύγει σε κέντρο φιλοξενίας.
Δημοσιογράφοι, πολιτικοί, παρατρεχάμενοι συνόδευσαν το αυτοκρατορικό ζεύγος στα καταφύγια - ΦΩΤΟ REUTERS
«Πώς είστε; Πώς είναι η υγεία σας;» ρωτούσαν ο 77χρονος αυτοκράτορας και η 76χρονη αυτοκράτειρα.

Η πόλη Μιναμισανρίκου, από τις χειρότερα πληγείσες του αρχιπελάγους, είχε 20.000 κατοίκους πριν την 11η μέρα του Μαρτίου. Το αυτοκρατορικό ζεύγος της Ιαπωνίας συνόδευε ο δήμαρχος της πόλης, Τζιν Σάτο.
"Πως είστε;" ρώτησε ο αυτοκράτορας εκείνους που έχασαν τα πάντα - ΦΩΤΟ REUTERSΗ αυτοκράτειρα συνομιλεί με νεαρούς που μένουν στο καταφύγιο - ΦΩΤΟ REUTERS
«Δεν είχα δει επιζήσαντες να χαμογελούν τόσο πολύ μετά το σεισμό, επί τουλάχιστον ενάμισι μήνα. Αυτό δείχνει πόσο πολύ συγκίνησε τον καθένα μας η επίσκεψη. Οι γηραιότεροι έκλαιγαν», είπε μετά τη συνάντηση στους δημοσιογράφους.

Μετά την καταστροφή 496 σοροί ανασύρθηκαν από τα ερείπια και 656 άνθρωποι επισήμως φέρονται ως αγνοούμενοι. Το τσουνάμι κατέστρεψε τουλάχιστον 3.800 σπίτια στην πόλη αυτή αναγκάζοντας 6.000 κατοίκους της να βρουν καταφύγιο σε κέντρα φιλοξενίας.

Το αυτοκρατορικό ζεύγος έχει ήδη επισκεφτεί τις περασμένες εβδομάδες κέντρα υποδοχής νοτιότερα, αλλά είναι η πρώτη φορά που μεταβαίνει στο κέντρο της περιοχής που σάρωσε η καταστροφή.
ΦΩΤΟ REUTERS
Την επόμενη εβδομάδα αναμένεται να μεταβεί στις περιφέρειες Ιουατέ και Φουκουσίμα για να συναντήσει ανθρώπους που αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τις εστίες τους λόγω του πυρηνικού δυστυχήματος. Αργότερα θα επισκεφθεί την πόλη Σεντάι, βορειότερα, και άλλες πληγείσες περιοχές στις αρχές Μαΐου.

«Σύμβολο του έθνους» σύμφωνα με τους όρους του ιαπωνικού συντάγματος, ο αυτοκράτορας Ακιχίτο εργάστηκε τις δύο δεκαετίες που είναι στο θρόνο για να γεφυρώσει το χάσμα μεταξύ της αυτοκρατορικής οικογένειας των Χρυσανθέμων και του ιαπωνικού λαού.

Σε ένδειξη αλληλεγγύης τα φώτα παρέμειναν σβηστά στα Ανάκτορα όταν σε σημεία της πρωτεύουσας προγραμματιζόταν διακοπή της ηλεκτροδότησης λόγω των ελλείψεων ηλεκτρικού ρεύματος, ενώ το εαρινό λουτρό στην αυτοκρατορική έπαυλη στο Νασού, βόρεια του Τόκιο, άνοιξε τις πύλες του για κατοίκους περιοχών που επλήγησαν από το σεισμό.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Μια εργαζόμενη στην Φουκουσίμα έχει εκτεθεί σε επικίνδυνα επίπεδα ραδιανέργειας

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε