Πέμπτη, 28 Μαρ.
23oC Αθήνα

Το διπλωματικό θρίλερ και οι θεωρίες συνωμοσίας στη σκιά του θανάτου Τσάβες

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: REUTERS
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: REUTERS

– Επταήμερο πένθος στη Βενεζουέλα για το θάνατο του Ούγκο Τσάβες
– Σε λαϊκό προσκύνημα η σορός του – Την Παρασκευή η κηδεία του
– Ο Μαντούρο απέλασε δυο Αμερικανούς διπλωμάτες λίγες ώρες πριν ανακοινώσει πως ο Τσάβες πέθανε
– Κατηγόρησε τις ΗΠΑ για την ασθένεια του Τσάβες!
– Θρήνος, σπαραγμός αλλά και… πανηγυρισμοί στο Καράκας προκάλεσε η είδηση πως ο πρόεδρος της Βενεζουέλας έφυγε από τη ζωή

Ο Ούγκο Τσάβες «έχτισε» το προεδρικό του προφίλ «πατώντας» στην απέχθεια για τις Ηνωμένες Πολιτείες και τον «αμερικανικό ιμπεριαλισμό». Δεν το έκρυψε ποτέ. Και όταν, μετά από εκείνον, νόσησε από καρκίνο και η πρόεδρος της Αργεντινής Κριστίνα Φερνάντες, δεν είχε διστάσει να υπαινιχθεί πως βρισκόταν σε εξέλιξη… σχέδιο των ΗΠΑ κατά των ηγετών των κρατών της Λατινικής Αμερικής.

Φαίνεται πως τον ίδιο δρόμο αποφάσισε να ακολουθήσει και ο διάδοχός του, Νίκολας Μαντούρο. Λίγες ώρες πριν βγει, με τρεμάμενη φωνή και δάκρυα στα μάτια να ανακοινώσει πως ο πρόεδρος Τσάβες πέθανε, είχε κατηγορήσει την Ουάσιγκτον πως ευθύνεται για την κατάσταση του «κομαντάντε» και είχε διατάξει την απέλαση δυο Αμερικανών διπλωματών!

Το διπλωματικό θρίλερ είχε αρχίζει να παίζεται καθώς άρχισα να οργιάζουν οι φήμες για ραγδαία επιδείνωση της υγείας του Τσάβες.

Ο Μαντούρο έκανε ό,τι θα έκανε και ο μέντοράς του. Συγκάλεσε υπουργικό συμβούλιο, το οποίο μεταδιδόταν απευθείας από την κρατική τηλεόραση. Και εκεί, με όλη τη Βενεζουέλα να τον παρακολουθεί, είπε πως η ασθένεια του Τσάβες οφείλεται σε «επίθεση» του εχθρού.

Μίλησε ακόμη και για συνωμοσίες για την πτώση της κυβέρνησης και για να προλάβει γνώριμα περιστατικά (σ.σ. πραξικόπημα) κάλεσε το στρατό να μείνει πιστός. Κατηγόρησε μάλιστα τον διπλωματικός ακόλουθος των ΗΠΑ ως υποκινητής των συνωμοσιών αυτών. Και ανακοίνωσε ότι τον απέλασε. Λίγο αργότερα, την ίδια τύχη είχε και ένας δεύτερος υπάλληλος της αμερικανικής πρεσβείας.

Κατηγορήθηκε ότι διατηρούσε μη εξουσιοδοτημένες επαφές με στελέχη του στρατού της Βενεζουέλας.

Οι στρατιωτικοί της Βενεζουέλας «προσεγγίσθηκαν τηλεφωνικώς και σε προσωπικό επίπεδο, ορισμένοι από τον στρατιωτικό επιτετραμμένο της πρεσβείας, αξιωματικό της αεροπορίας, Ντέιβιντ Ντελ Μόνακο, όπως επίσης και από τον άλλον διπλωμάτη, τον οποίο πρόκειται να χαρακτηρίσουμε ‘ανεπιθύμητο πρόσωπο’», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Βενεζουέλας, Ελίας Χάουα στους δημοσιογράφους.

«Παράλογη η Βενεζουέλα»

Φυσικά, η Ουάσινγκτον αρνείται πως εμπλέκεται σε αυτές τις θεωρίες συνωμοσίας και χαρακτήρισε παράλογο το να μην εμπλέκουν με την ασθένεια του Τσάβες.
«Το να ισχυριστεί κανείς ότι οι ΗΠΑ εμπλέκονται με οποιοδήποτε τρόπο στην ασθένεια του προέδρου Τσάβες είναι παράλογο και απορρίπτουμε αυτές τις κατηγορίες», τόνισε ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Πάτρικ Βέντρελ.

«Απορρίπτουμε τους ισχυρισμούς την κυβέρνησης της Βενεζουέλας, σύμφωνα με τους οποίους οι Ηνωμένες Πολιτείες εμπλέκονται σε συνωμοσία με στόχο της αποσταθεροποίησή της», πρόσθεσε.

«Έχουμε ενημερωθεί για τις αιτιάσεις που εκστόμισε ο αντιπρόεδρος της Βενεζουέλας Νίκολας Μαδούρο μέσω της κρατικής τηλεόρασης στο Καράκας και είμαστε σε θέση να σας ενημερώσουμε πως ο στρατιωτικός μας ακόλουθος, σμήναρχος Ντέιβιντ Ντελ Μόνακο βρίσκεται καθ’ οδόν προς τις ΗΠΑ», αναφέρει ανακοίνωση που εξέδωσε ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου.

Ο Βέντρελ υπογράμμισε πως οι ΗΠΑ είναι πιθανόν να προχωρήσουν σε αντίποινα εναντίον διπλωματών της Βενεζουέλας, όπως ορίζεται από τη Σύμβαση της Βιέννης για τις διπλωματικές σχέσεις.

Πένθος…
Όλα αυτά ενώ χιλιάδες οπαδοί του Τσάβες έχουν ξεχυθεί στους δρόμους του Καράκας και θρηνούν το χαμό του ηγέτη τους. Αυτή είναι η μια όψη της κατάστασης στην πρωτεύουσα της Βενεζουέλας. Η άλλη είναι εκείνη των πλούσιων προαστίων, όπου κάποιοι πανηγύρισαν το θάνατο του «τυράννου».

Η σορός του Ούγκο Τσάβες θα εκτεθεί σε λαϊκό προσκύνημα στο λόμπι της Στρατιωτικής Ακαδημίας στο Καράκας. Η κυβέρνηση κήρυξε επταήμερο πένθος, αναστέλλοντας όλες οι δημόσιες και ιδιωτικές δραστηριότητες, από την Τετάρτη έως την Παρασκευή.

Η κηδεία του, παρουσία αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων έχει προγραμματιστεί να γίνει την Παρασκευή.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Σπαραγμός στη Βενεζουέλα για το θάνατο του Ούγκο Τσάβες – Επταήμερο πένθος – Την Παρασκευή η κηδεία του

Ποιος ήταν ο Ούγκο Τσάβες (ΦΩΤΟ, VIDEO)

Κλαίει η Βενεζουέλα! – Πέθανε ο Ούγκο Τσάβες

Χιλιάδες στους δρόμους, θρηνούν τον Τσάβες

Κάποιοι πανηγυρίζουν το θάνατο του Τσάβες!

Πενθεί και η Κούβα για τον θάνατο του Τσάβες

Οι διεθνείς αντιδράσεις για το θάνατο του Ούγκο Τσάβες

Ούγκο Τσάβες: Λίγο πριν το τέλος, όπως δεν τον είχε δει κανείς

Αυτός είναι ο επόμενος Πρόεδρος της Βενεζουέλας; Ποιός είναι ο Νικολάς Μαντούρο

Οι τιμές του πετρελαίου μετά το θάνατο του Τσάβες

Ημερομηνίες σταθμός στη ζωή του Ούγκο Τσάβες

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε