Πέμπτη, 28 Μαρ.
21oC Αθήνα

Το facebook έστειλε σπίτι τους δύο υπαλλήλους με απόφαση δικαστηρίου!

Έγραφαν στον «τοίχο» τους σχόλια κατά της εταιρείας τους. Δικαστήριο έκρινε ότι η απόλυση τους ήταν… βάσιμη!
 

Γαλλικό εργατικό δικαστήριο έκρινε βάσιµη την απόλυση δύο εργαζοµένων που είχαν κακολογήσει την εταιρεία τους στο facebook, καθώς δεν έγινε δεκτό ότι οι ανταλλαγές µηνυµάτων µεταξύ των δύο υπαλλήλων στον «τοίχο» τους στο facebook έχουν χαρακτήρα ιδιωτικής αλληλογραφίας.
 
Για πρώτη φορά στη Γαλλία είναι δυνατόν να απολυθείς από την επιχείρησή σου επειδή την κακολόγησες στο facebook. Το αποφάσισε το εργατικό δικαστήριο της Μπουλόν Μπιγιανκούρ, εκδίδοντας µια απόφαση που φουντώνει τη συζήτηση σχετικά µε τον ιδιωτικό ή µη χαρακτήρα των ιστότοπων κοινωνικής δικτύωσης. Ο δικαστής που εκλήθη να επιλύσει τη διαµάχη µεταξύ των δύο εκπροσώπων των εργαζοµένων και των δύο εκπροσώπων της εργοδοσίας έκρινε «βάσιµη» την απόλυση των δύο υπαλλήλων της εταιρείας µηχανικής της πληροφορικής Alten. Είχαν απολυθεί µε την κατηγορία πως είχαν ανταλλάξει πικρόχολα σχόλια για προϊσταµένους τους στον «τοίχο» τους στο facebook.
 
Τα γεγονότα έλαβαν χώρα τον ∆εκέµβριο του 2008. Θεωρώντας ότι ο διευθυντής του τον περιφρονούσε, ένας υπάλληλος της Alten έγραψε ειρωνικά στη σελίδα του στο facebook πως είναι µέλος ενός «κλαµπ των βλαβερών». «Καλως ήρθες στο κλαµπ», του απάντησαν δύο συνάδελφοί του στη σελίδα του, αναφερόµενοι χωρίς να την κατονοµάζουν στην υπεύθυνη της ∆ιεύθυνσης Ανθρώπινου ∆υναµικού, για την οποία τα µέλη αυτού του εικονικού κλαµπ είχαν αποφασίσει – σε εικονικό πάντα επίπεδο – «να της κάνουν τη ζωή δύσκολη για πολλούς µήνες». Οι ανταλλαγές συνοδεύονταν από σκίτσα «σµάιλι» (τα χαρακτηριστικά χαµογελαστά προσωπάκια των SMS και των e-mail) και ονόµατα που δηµιούργησαν οι ίδιοι και µαρτυρούν, σύµφωνα µε τους ενδιαφεροµένους, τον χιουµοριστικό χαρακτήρα των γραφοµένων τους. Η διεύθυνση όµως της Alten δεν εκτίµησε το χιούµορ τους.
 
Ειδοποιηµένη από έναν εργαζόµενο που είχε πρόσβαση στις ανταλλαγές αυτές ως «φίλος» του κατόχου της σελίδας, η εταιρεία απέλυσε πάραυτα τα δύο πρόσωπα, υποστηρίζοντας ότι «κακολόγησαν την επιχείρηση» και «εξώθησαν σε ανταρσία κατά της ιεραρχίας». Κάθε άλλο παρά αστείο…
 
Στην απόφασή του, το εργατικό δικαστήριο αρνείται ότι οι ανταλλαγές των µηνυµάτων στο facebook έχουν χαρακτήρα ιδιωτικής αλληλογραφίας.
 
Υποστηρίζει πως, εφόσον µπορούσαν να τις δουν και οι φίλοι των φίλων, µεταξύ των οποίων και άλλοι υπάλληλοι της Alten, οι ανταλλαγές αυτές «υπερέβαιναν τη σφαίρα του ιδιωτικού».
 
«Οι φίλοι των φίλων είναι αναρίθµητοι στο facebook», συµφωνεί η δικηγόρος της Alten. «∆εν υπάρχει παραβίαση του δικαιώµατος στον σεβασµό της ιδιωτικής ζωής αφού αυτές οι ανταλλαγές δεν είναι ιδιωτικές». Το δικαστήριο έκρινε εξάλλου ότι τη σελίδα του υπαλλήλου στο facebook µπορούσαν να δουν και πρόσωπα που δεν ανήκουν στην επιχείρηση, µε αποτέλεσµα να βλάπτεται η δηµόσια εικόνα της.
 
Τα επιχειρήµατα αυτά απορρίπτει ο δικηγόρος των δύο απολυµένων, οι οποίοι θα ασκήσουν έφεση. «Ολα αποδεικνύουν πως πρόκειται για µια ιδιωτική αλληλογραφία που γράφτηκε ένα βράδυ Σαββάτου, εκτός του πλαισίου της εργασίας και σε ιδιωτικό υλικό; Οι φίλοι του εργαζοµένου αυτού ήταν τότε 15 άνθρωποι…».
 
Το facebook, το LinkedIn και άλλοι ιστότοποι κοινωνικής δικτύωσης αντιπροσωπεύουν «µία από τις αρκετές απειλές» που υφίστανται για το µέλλον του παγκόσµιου ιστού, προειδοποίησε ο σερ Τιµ Μπέρνερς-Λι, ο βρετανός επιστήµονας που εφηύρε τον παγκόσµιο ιστό (World Wide Web) και διευθύνει την κοινοπραξία World Wide Web που επιβλέπει την ανάπτυξή του. Σε δοκίµιό του που δηµοσιεύθηκε στο τεύχος της επιθεώρησης «Scientific American» που κυκλοφόρησε χθες, ο ΜπέρνερςΛι υποστηρίζει πως το γεγονός ότι ιστότοποι κοινωνικής δικτύωσης, όπως το facebook, δεν επιτρέπουν στους χρήστες να ανακτούν τις πληροφορίες που βάζουν σ’ αυτούς για να τις καταχωρίσουν και αλλού, µπορεί να σηµάνει «τον κατακερµατισµό του παγκόσµιου ιστού». Πράγµατι το facebook επικρίνεται επειδή κρατάει «αποκλεισµένο» µέσα στον ιστότοπό του το δίκτυο επαφών των χρηστών. Και ο Μπέρνερς-Λι προειδοποιεί πως ένα τέτοιο «κλειστό σιλό περιεχοµένου» κινδυνεύει να «κατακερµατίσει» τον παγκόσµιο ιστό.
 
Πηγή: Εφημερίδα “Τα Νέα”

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε