Τρίτη, 16 Απρ.
20oC Αθήνα

Το φιάσκο της Αγκελα Μέρκελ

Το φιάσκο της Αγκελα Μέρκελ

Για γερμανίδα είναι πολύ εκφραστική και το έχει αποδείξει σε άπειρες στιγμές που την έχει απαθανατίσει ο φωτογραφικός φακός. ‘Οπως και όταν ο δικός της υποψήφιος για την προεδρία αποδοκιμαζόταν δις.

Η Αγκελα Μέρκελ είχε χθες ζωγραφισμένα στο πρόσωπό τη όλα τα αρνητικά συναισθήματα που μπορεί να έχει ένας άνθρωπος.

Αυτό συνέβη μόλις ανακοινώθηκαν τα αποτελέσματα των δύο πρώτων γύρων (από τους τρεις) της εκλογής νέου προέδρου της Ομοσπονδιακής Γερμανίας.

Ο υποψήφιος, ο Χριστιανοδημοκράτης πρώην πρωθυπουργός της Κάτω Σαξονίας Κρίστιαν Βουλφ, «είχε φάει μαύρο» στη λεγόμενη Ομοσπονδιακή Συνέλευση στο Βερολίνο, παρά το γεγονός ότι τα δύο κυβερνητικά κόμματα, οι Χριστιανοδημοκράτες και οι Ελεύθεροι Δημοκράτες, διέθεταν την απόλυτη πλειοψηφία των 1.244 εκλεκτόρων. Δεκάδες κυβερνητικοί εκλέκτορες, εκμεταλλευόμενοι τη μυστική ψηφοφορία, προτίμησαν να «μηδίσουν»: έδωσαν την ψήφο τους, ιδίως στον πρώτο γύρο, στον υποψήφιο των Σοσιαλδημοκρατών και των Πρασίνων Γιόαχιμ Γκάουκ.

Η «λύτρωση» ήρθε στον τρίτο γύρο, όταν ο κ. Βουλφ κατάφερε να συγκεντρώσει, όντως, την πολυπόθητη πλειοψηφία, ήτοι 625 ψήφους σε σύνολο 1.244. Υπέρ του κ. Γκάουκ ψήφισαν 494 εκλέκτορες. Η υποψήφια του κόμματος Η Αριστερά Λουκ Γιόχιμσεν είχε αποσύρει προηγουμένως την υποψηφιότητά της- οι οπαδοί της απείχαν στη συνέχεια από την ψηφοφορία.

Το χθεσινό αποτέλεσμα βαθαίνει την κρίση στον κυβερνητικό συνασπισμό. Ενδεικτικό γι΄ αυτό ήταν η απόσταση
της Μέρκελ με τον πρόεδρο των Ελεύθερων Δημοκρατών, αντιπρόεδρο της κυβέρνησης και υπουργό Εξωτερικών Γκίντο Βεστερβέλε. Ο τελευταίος επέρριψε, εμμέσως, την ευθύνη στους Χριστιανοδημοκράτες για την απώλεια ψήφων λέγοντας ότι το κόμμα του- με τέσσερις εξαιρέσειςψήφισε συντεταγμένα υπέρ του κ. Βουλφ.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε