Παρασκευή, 26 Απρ.
20oC Αθήνα

Το ιρλανδικό «ναι» θα ακουστεί και στην Ελλάδα;

REUTERS
REUTERS

Η ετυμηγορία στην Ιρλανδία υπέρ του δημοσιονομικού συμφώνου επιβεβαιώνει την ευρωπαική πολιτική λιτότητας παρά τις αμφιβολίες που εκφράζουν ορισμένοι. Θα ακουστεί το μήνυμα και στην Ελλάδα;

Βαθιά ανάσα ανακούφισης στις Βρυξέλλες και φυσικά στο Βερολίνο μετά το «ναι» των Ιρλανδών στο δημοσιονομικό σύμφωνο. Παρατηρητές υποστηρίζουν ότι η θετική έκβαση μπορεί να έχει και θετική επίδραση στις εκλογές της 17ης Ιουνίου στην Ελλάδα.

Μέρα με τη μέρα επιβεβαιώνεται ότι ο δρόμος προς την υπέρβαση της δημοσιονομικής κρίσης περνά αναγκαστικά μέσα από την πολιτική λιτότητας, η οποία βεβαίως θα διανθιστεί με στοιχεία ανάπτυξης. Προς αυτήν τη κατεύθυνση ήταν οι δηλώσεις του προέδρου του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, Βίλφριντ Μάρτενς, όταν ανακοινώθηκε το αποτέλεσμα.

«Το δημοσιονομικό σύμφωνο» είπε, «θα ενισχύσει την ευρωπαϊκή οικονομία και θα συμβάλει στην καταπολέμηση των υπερβολικών ελλειμμάτων. Αποτελεί το κλειδί για ένα σταθερό περιβάλλον για την οικονομική ανάπτυξη», τόνισε. Ο επικεφαλής των Ευρωβουλευτών του γερμανικού Φιλελεύθερου κόμματος, κόμης Λάμπζντορφ υπογράμμισε ότι το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος δείχνει ότι οι Ιρλανδοί παρά τα αυστηρά μέτρα λιτότητας θέλουν ένα μέλλον χωρίς χρέη.

Ο γερμανός πολιτικός επεσήμανε με νόημα πως η υποστήριξη της πολιτικής που επιμένει στη δημοσιονομική λιτότητα συνεχίζει να έχει υποστηρικτές και ότι ανάπτυξη με δανεικά είναι και επικίνδυνη και εκτός πραγματικότητας. «Η Ευρώπη χρειάζεται δομικές αλλαγές όπως χαλάρωση των εργασιακών σχέσεων, μεταρρυθμίσεις στο ασφαλιστικό σύστημα και λιγότερο κράτος», σημείωσε ο  Λάμπζντορφ.

Ίσως να επηρεάσει και τις ελληνικές εκλογές

Κάπως αόριστα αντέδρασε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς. Χαιρέτισε μεν το θετικό αποτέλεσμα, σχετικοποίησε όμως τη σημασία του δημοσιονομικού συμφώνου λέγοντας ότι τελικά αποτελεί ένα μόνο εργαλείο για την αντιμετώπιση της δημοσιονομικής κρίσης. «Δημοσιονομική πειθαρχία από μόνη της, αν και απαραίτητη, δεν φτάνει για να φέρει την τόσο αναγκαία οικονομική ανάπτυξη. Καλώ όλους να ακούσουν και εκείνους που είπαν όχι» πρόσθεσε.

Ο γερμανός σοσιαλδημοκράτης προφανώς εννοούσε κι όλους εκείνους στην Ελλάδα που θα κληθούν στις κάλπες την 17η Ιουνίου και που πρόκειται να ψηφίσουν κόμματα ενάντια στα μέτρα λιτότητας. Θα επιδράσει η λαϊκή ετυμηγορία στην Ιρλανδία και στις ελληνικές βουλευτικές εκλογές; 

Ο σχολιαστής της εφημερίδας Frankfurter Allgemeine θεωρεί πιθανό ένα τέτοιο ενδεχόμενο. Υποστηρίζει ότι το νοικοκύρεμα των δημοσιονομικών στην ευρωζώνη είναι ένας δρόμος από τον οποίο θα πρέπει να περάσουν όλοι, όσο ακανθώδης κι αν είναι, και ότι το δημοσιονομικό σύμφωνο είναι το σύμβολο γι αυτόν. “Οι Ιρλανδοί πάντως δεν θέλησαν να δημιουργήσουν νέα προβλήματα στην ευρωζώνη» γράφει. Τα βλέμματα στρέφονται τις επόμενες μέρες στην Ελλάδα…

ΠΗΓΗ: Deutsche Welle


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Γιατί οι Ιρλανδοί ψήφισαν ΝΑΙ στο Δημοσιονομικό Σύμφωνο της ΕΕ

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε