Παρασκευή, 19 Απρ.
21oC Αθήνα

Το καλοκαίρι στις ΗΠΑ ο Μεντβέντεφ

ΦΩΤΟ REUTERS
ΦΩΤΟ REUTERS

Επίσημη επίσκεψη στην Ουάσινγκτον θα πραγματοποιήσει το προσεχές καλοκαίρι ο πρόεδρος της Ρωσίας, Ντμίτρι Μεντβέντεφ.

Το ταξίδι του Ρώσου προέδρου στις Ηνωμένες Πολιτείες αποφασίστηκε κατά τη διάρκεια της συνάντησής του με τον Αμερικανό ομόλογό του στην Πράγα, όπου υπέγραψαν τη συνθήκη για μείωση των πυρηνικών. Στόχος της επίσκεψής στην Ουάσινγκτον είναι να συζητήσει με τον Μπαράκ Ομπάμα ένα ένα ευρύ φάσμα θεμάτων, μεταξύ των οποίων και η οικονομική συνεργασία.

«Συζητήσαμε την πιθανότητα επέκτασης της συνεργασίας μας για την οικονομική ανάπτυξη, το εμπόριο, τις επενδύσεις και την τεχνολογική εξέλιξη και ελπίζω να υπάρξουν περαιτέρω συζητήσεις σ’ αυτά τα θέματα όταν ο πρόεδρος Μεντβέντεφ επισκεφθεί τις Ηνωμένες Πολιτείες αργότερα εφέτος», είπε ο Αμερικανός πρόεδρος μετά την υπογραφή της νέας συνθήκης START.

ΗΠΑ και Ρωσία χαρακτηρίζουν το ταξίδι Μεντβέντεφ ως το επόμενο βήμα βελτιωμένων σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών.

Στη συνάντησή τους, στην Πράγμα, οι δυο ηγέτες συζήτησαν και το μείζον ζήτημα του Ιράν. Ο Ρώσος πρόεδρος έκανε λόγο για ειλικρινείς και ανοικτές συνομιλίες και άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο επιβολής νέων κυρώσεων κατά της Τεχεράνης αν η ιρανική κυβέρνηση δεν άρει τις αμφιβολίες γύρω από το πυρηνικό της πρόγραμμα. Όσον αφορά στο Ιράν, Ομπάμα και Μεντβέντεφ συζήτησαν και το ενδεχόμενο της επιβολής κυρώσεων στον τομέα της ενέργειας.

Από την πλευρά του ο Μπαράκ Ομπάμα εξέφρασε την προσδοκία ότι θα εξασφαλίσει την επιβολή νέων σκληρών κυρώσεων κατά του Ιράν μέσα στην άνοιξη. «Προσδοκώ πως θα μπορέσουμε να εξασφαλίσουμε την επιβολή σκληρών, αυστηρών κυρώσεων κατά του Ιράν αυτή την άνοιξη. «Οι συζητήσεις για τις κυρώσεις κατά του Ιράν προχωρούν εδώ και αρκετές εβδομάδες. Στην πραγματικότητα προχωρούν εδώ και αρκετούς μήνες. Εργαζόμαστε μαζί στο Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών για να επιβάλουμε αυστηρές κυρώσεις στο Ιράν και δεν πρόκειται να ανεχθούμε ενέργειες που εμπαίζουν τη συνθήκη για τη μη διάδοση των πυρηνικών (NPT)», είπε ο Αμερικανός πρόεδρος.

Την ίδια στιγμή, ο πρόεδρος του Ιράν Μαχμούντ Αχμαντινεζάντ κατηγόρησε τον Μπαράκ Ομπάμα ότι μιλάει «τη γλώσσα των βομβών και των σφαιρών» και υπενθύμισε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν σκοτώσει περισσότερους από 300.000 ανθρώπους στο Αφγανιστάν και το Ιράκ. Διεμήνυσε δε ότι δεν πρόκειται να ικετέψει τις μεγάλες δυνάμεις για να αποφύγει την επιβολή νέων κυρώσεων κατά της χώρας του.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε