Πέμπτη, 18 Απρ.
19oC Αθήνα

Το καψώνι του Πάπα στον Ντόναλντ Τραμπ [pics]

Το καψώνι του Πάπα στον Ντόναλντ Τραμπ [pics]

Ήταν μια εντελώς αμήχανη συνάντηση. Μια συνάντηση στην οποία (έτσι έμοιαζε) κανείς δεν ήθελε να είναι. Ντόναλντ Τραμπ και Πάπας Φραγκίσκος (που έκανε και το καψώνι του στον πρόεδρο των ΗΠΑ), φωτογραφήθηκαν δίπλα δίπλα στο Βατικανό αντάλλαξαν δώρα με νόημα και μας χάρισαν τις φωτογραφίες τις χρονιάς. Αναμφίβολα!

Ίσως για να κρύψει την αμηχανία του (όλοι θυμούνται ότι κάποτε έκραζε τον Πάπα), ίσως γιατί δεν ήθελε να δείξει ότι προτιμούσε να είχε κάπου να τρώει μπέργκερ, ο Ντόναλντ Τραμπ είχε μόνιμα ένα τεράστιο χαμόγελο στο πρόσωπό του. Σαν κέρινο ομοίωμα στο Μαντάμ Τισό κάπως.

Ο δε Ποντίφηκας μάλλον θα σκεφτόταν την Κόλαση του Δάντη την ώρα που πόζαρε δίπλα στον Αμερικανό πρόεδρο. Το βλέμμα του τα λέει όλα. Ή το γκράφιτι που κοσμεί τους δρόμους της Ρώμης και τον δείχνει να φιλά στο στόμα τον “διάβολο” Ντόναλντ Τραμπ (πατήστε στο link για να δείτε τη φωτογραφία).

Οι δε υπόλοιποι (Μελάνια Τραμπ, Ιβάνκα Τραμπ και Τζάρεντ Κούσνερ) απόλυτα ανέκφραστοι. Η Πρώτη Κυρία των ΗΠΑ ζήτημα να “έσκασε” ένα χαμόγελο, όταν αντάλλαξε χειραψία με τον Πάπα. Χωρίς τον Ντόναλντ. Η Ιβάνκα μάλλον είχε “σκάσει” που σε όλη την περιοδεία του πατέρα της, η μητριά της έχει κλέψει τα βλέμματα και την έχει “σβήσει” από τον χάρτη. Ο Τζάρντ Κούρνερ προφανώς στήριξε τη γυναίκα του.

Και κάπως έτσι βγήκαν οι παρακάτω φωτογραφίες. Που μοιάζουν σαν το ίδιο καρέ. Μόνο η Μελάνια έχει αλλάξει θέση σε μια από τις δυο.

Το καψώνι

Αρχικά ο Αμερικανός πρόεδρος δεν σκόπευε να πραγματοποιήσει επίσκεψη στη Ρώμη κατά την περιοδεία του, κάτι που θεωρήθηκε προσβλητικό από κάποιους στο Βατικανό. Όταν (αναγκάστηκε) άλλαξε γνώμη, το Βατικανό δέχθηκε να συναντηθεί με τον Πάπα.

Αλλά επεφύλασσε ένα… καψώνι στον Αμερικανό πρόεδρο. Η Αγία Έδρα ενημέρωσε ότι ο Πάπας θα δεχόταν τον Αμερικανό πρόεδρο στις 8:30 το πρωί της Τετάρτης, μια ασυνήθιστη ημέρα και ώρα για επισκέψεις, καθώς ο Ποντίφικας κάθε Τετάρτη στις 10:00 συναντάται με το κοινό στην πλατεία του Αγίου Πέτρου.

Οι μπηχτές

Ο Πάπας Φραγκίσκος ήταν εκείνος που έριξε την πρώτη μπηχτή. Ζήτησε από τον Ντόναλντ Τραμπ να γίνει ειρηνοποιός. Ήταν ο ίδιος που είχε δημόσια αποδοκιμάσει τόσο τις θέσεις του για το μεταναστευτικό και το τείχος στο Μεξικό όσο και για τη Μητέρα των Βομβών που έριξαν οι ΗΠΑ στο Αφγανιστάν. Ο Τραμπ, υποσχέθηκε πως δεν θα ξεχάσει το μήνυμα του Πάπα. Απάντηση με μάλλον διφορούμενη ανάγνωση…

Τον Αμερικανό πρόεδρο Τραμπ υποδέχθηκε στην αυλή του Βατικανού ο αρχιεπίσκοπος Γκέοργκ Γκανσουέιν. Η αμηχανία ήταν αποτυπωμένη στο πρόσωπο του Τραμπ την ώρα που έμπαινε στο μικρό ασανσέρ που τον οδήγησε στον τρίτο όροφο του Αποστολικού Παλατιού, την επίσημη κατοικία του Πάπα, συνοδεία του Γκανσουέιν και άλλων αξιωματούχων.

Μαζί του, εκτός από τη σύζυγό του, την κόρη του και τον γαμπρό του ήταν και ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Ρεξ Τίλερσον. Ο Πάπας δεν χαμογέλασε όταν χαιρέτησε τον Τραμπ έξω από το γραφείο του, ενώ ο Αμερικανός πρόεδρος είπε μόνο: «Είναι μεγάλη τιμή».

Ποιος μπορεί άλλωστε να ξεχάσει ότι οι δυο άνδρες έχουν ανταλλάξει σκληρές δηλώσεις. Τραμπ και Πάπας Φραγκίσκος συνομίλησαν ιδιαιτέρως για περίπου 30 λεπτά μέσω διερμηνέων. Και οι δύο εμφανίστηκαν πιο χαλαροί στο τέλος της συνάντησής τους, με τον Ποντίφηκα να χαμογελά και να αστειεύεται (λιγότερο) με τον Τραμπ και (περισσότερο) τη Μελάνια.

Το δώρο όλο νόημα

Ο Πάπας Φραγκίσκος δώρισε στον Αμερικανό πρόεδρο μια μικρή, ξύλινη ελιά και του εξήγησε ότι συμβολίζει την ειρήνη. «Είναι επιθυμία μου να γίνετε ελιά για να χτίσετε την ειρήνη», είπε ο Πάπας μιλώντας στα ισπανικά. Και ο Τραμπ απάντησε: «Χρειαζόμαστε ειρήνη». Γι’ αυτό βομβαρδίζουμε παντού (δεν είπε…).

Ο Πάπας έδωσε επίσης στον Τραμπ ένα υπογεγραμμένο αντίτυπο του μηνύματός του υπέρ της ειρήνης του 2017 με τίτλο: «Η μη βία: ένας τρόπος πολιτικής υπέρ της ειρήνης», και ένα αντίτυπο της επιστολής του του 2015 σχετικά με την ανάγκη προστασίας του περιβάλλοντος από την κλιματική αλλαγή, για τη συγγραφή της οποίας, όπως έχει πει επανειλημμένα, εμπνεύστηκε και από την δράση του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου.

Αυτό το δώρο κι αν ήταν… τρολάρισμα, δεδομένου ότι ο Τραμπ θέλει να βγάλει τις ΗΠΑ από τη Συμφωνία για την Κλιματική Αλλαγή. «Θα τα διαβάσω», περιορίστηκε να σχολιάσει ο Αμερικανός πρόεδρος.

Από την πλευρά του ο Τραμπ έκανε δώρο στον Πάπα αντίτυπα από την έκδοση των πέντε βιβλίων του Μάρτιν Λούθερ Κινγκ. Κατά τον αποχαιρετισμό τους ο Τραμπ είπε στον Πάπα: «Ευχαριστώ. Ευχαριστώ. Δεν θα ξεχάσω τα όσα είπατε».

Χαρακτηριστικό της αμηχανίας που συνόδευσε την πρώτη συνάντηση του Ντόναλντ Τραμπ με τον προκαθήμενο της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας και το γεγονός πως η Αγία Έδρα έδωσε στη δημοσιότητα μια λιτή ανακοίνωση. Στο ανακοινωθέν τονίζεται ότι κατά τη διάρκεια των συνομιλιών «εκφράσθηκε ικανοποίηση για τις καλές διμερείς σχέσεις ανάμεσα στην Αγία Έδρα και τις Ηνωμένες Πολιτείες, όπως και για την κοινή στράτευση υπέρ της ζωής, της θρησκευτικής ελευθερίας και συνείδησης».

«Παράλληλα- σημειώνει η Αγία Έδρα- εκφράσθηκε η ευχή υπέρ μιας γαλήνιας συνεργασίας ανάμεσα στην χώρα αυτή και στην Καθολική Εκκλησία στις Ηνωμένες Πολιτείες, η οποία δραστηριοποιείται υπέρ των πολιτών στους τομείς της υγείας, της παιδείας και της βοήθειας των μεταναστών».

Το Βατικανό υπογραμμίζει, τέλος, ότι «οι συνομιλίες επέτρεψαν μια ανταλλαγή απόψεων επί ορισμένων θεμάτων που άπτονται της διεθνούς επικαιρότητας και της προαγωγής της ειρήνης σε όλο τον κόσμο, διαμέσου της πολιτικής διαπραγμάτευσης και του διαθρησκειακού διαλόγου με ιδιαίτερη αναφορά στην κατάσταση στην Μέση Ανατολή και στην προστασία των χριστιανικών κοινοτήτων».

Μετά τη συνάντησή του με τον Ποντίφικα και την επίσκεψη στην «Καπέλα Σιστίνα», ο Ντόναλντ Τράμπ βρέθηκε στο προεδρικό μέγαρο Κυρηνάλιο, όπου συνομίλησε, για περίπου μισή ώρα, με τον πρόεδρο της Ιταλικής Δημοκρατίας Σέρτζιο Ματαρέλα.

Ακολούθησε συνάντηση με τον Ιταλό πρωθυπουργό Πάολο Τζεντιλόνι, κατά την οποία έγινε ιδιαίτερη αναφορά στην ατζέντα της συνόδου της Ομάδας των Επτά (G7) πιο ανεπτυγμένων βιομηχανικών χωρών, η οποία θα πραγματοποιηθεί την ερχόμενη Παρασκευή και Σάββατο στην Ταορμίνα της Σικελίας.

Είχες πει…

Ο Πάπας Φραγκίσκος είχε δηλώσει πέρυσι ότι ένας άνθρωπος που σκέφτεται να χτίσει τείχη και όχι γέφυρες «δεν είναι χριστιανός», αναφερόμενος στη πρόθεση του Αμερικανού προέδρου να χτίσει ένα τείχος στα σύνορα των ΗΠΑ με το Μεξικό. Ο Τραμπ του είχε απαντήσει τότε ότι είναι «αισχρό» ο Πάπας που εκπροσωπεί όλους τους καθολικούς να αμφισβητεί την πίστη του.

«Αν και όταν το Βατικανό δεχθεί επίθεση από το Ισλαμικό Κράτος, το οποίο όλοι γνωρίζουμε ότι είναι το απόλυτο τρόπαιό του, μπορώ να σας υποσχεθώ ότι ο Πάπας θα εύχεται και θα προσεύχεται να είναι πρόεδρος ο Ντόναλντ Τραμπ», είχε επισημάνει στη διάρκεια της προεκλογικής του εκστρατείας.

Με πληροφορίες και από ΑΠΕ – ΜΠΕ
Φωτογραφίες: Reuters

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε