Παρασκευή, 19 Απρ.
15oC Αθήνα

Το “κεφάλι” του Μλάντιτς κόστιζε πολλά…

ΦΩΤΟ REUTERS

Με τη σύλληψη του κατηγορούμενου για εγκλήματα πολέμου, Ράτκο Μλάντιτς το σερβικό κράτος απαλλάσσεται από ένα σημαντικό οικονομικό βάρος, καθώς διέθετε 10-12 εκ. ευρώ για τις έρευνες με στόχο τον εντοπισμό του.



Ταυτόχρονα, η Σερβία θα μπορέσει να επιταχύνει το ρυθμό προσέγγισης της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ), κάτι που θα επιφέρει πρόσθετο οικονομικό όφελος, αναφέρεται σε σχόλιο του ραδιοτηλεοπτικού σταθμού του Βελιγραδίου B92.



Σύμφωνα με δηλώσεις Σέρβων αξιωματούχων, κάθε πολίτης της Σερβίας μηνιαίως έχανε 159 ευρώ, επειδή ο πρώην στρατιωτικός διοικητής των Σέρβων της Βοσνίας παρέμενε ασύλληπτος και δεν είχε εκδοθεί στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο της Χάγης για την πρώην Γιουγκοσλαβία (ICTY).

 Συγκεκριμένα, η σερβική ηγεσία σε δηλώσεις της στο παρελθόν είχε τονίσει ότι ετησίως το κράτος δαπανούσε 1,2 δισ. ευρώ, επειδή λόγω του καταζητούμενου για εγκλήματα πολέμου, προβάλλονταν εμπόδια στην ένταξη της Σερβίας στην ΕΕ.



Τα άμεσα έξοδα ήταν οι μισθοί για τα 10.000 άτομα που συμμετείχαν καθημερινά στις επιχειρήσεις εντοπισμού του κατηγορούμενου για γενοκτονία και εγκλήματα πολέμου στη Βοσνία- Ερζεγοβίνη.



Το Εθνικό Συμβούλιο για τη συνεργασία με το ICTY, δεν έχει συγκεκριμένα στοιχεία για το πόσο κοστίζει ο Μλάντιτς από οικονομική άποψη, αλλά σίγουρα η ζημία είναι τεράστια, είχε δηλώσει πριν από τη σύλληψη ο πρόεδρός του, Ρασίμ Λιάγιτς.



ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΟ www.onalert.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Η σύλληψη Μλάντιτς ανοίγει την πόρτα της Ε.Ε. για τη Σερβία

Ράτκο Μλάντις: ο άνθρωπος πίσω από τη σφαγή της Σρεμπρένιτσα

Συνελήφθη ο στρατηγός Ρ. Μλάντιτς

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε