Παρασκευή, 19 Απρ.
20oC Αθήνα

Το κυνήγι του “π”

Το κυνήγι του “π”

Ερευνητής του yahoo προσέγγισε το ψηφίο του “π” -μίας από τις σημαντικότερες μαθηματικές σταθερές- το οποίο βρίσκεται 2 τετράκις εκατομμύρια θέσεις μετά την υποδιαστολή!

Ο επιστήμονας, Νίκολας Τζε, διπλασίασε το προηγούμενο ρεκόρ χρησιμοποιώντας 1.000 υπολογιστές της εταιρείας για 23 μέρες. Ένα μέσο PC θα χρειαζόταν περίπου 500 χρόνια για να τα καταφέρει.

Η μαθηματική σταθερά “π” είναι ένας πραγματικός αριθμός που μπορεί να οριστεί ως ο λόγος του μήκους της περιφέρειας ενός κύκλου προς τη διάμετρό του, στην Ευκλείδεια γεωμετρία και ο οποίος χρησιμοποιείται πολύ συχνά στα μαθηματικά, τη φυσική και τη μηχανολογία. Ο συμβολισμός προέρχεται από το αρχικό γράμμα “π” της λέξης “περιφέρεια” και έχει καθιερωθεί διεθνώς, Η τιμή του ισούται περίπου με 3,14159265, αλλά επειδή είναι άρρητος αριθμός, τα δεκαδικά ψηφία του συνεχίζονται επ’ άπειρον.

Η τελευταία προσπάθεια προσέγγισης τον περασμένο ιανουάριο έφτασε στα 2,7 τρισεκατομμύρια ψηφία. Η μαθηματική προσέγγιση του Τζε μετέτρεψε μία σύνθετη εξίσωση υπολογισμού σε μικρότερα επιμέρους προβλήματα. “Μέσω κάποιων αλγεβρικών διαδικασιών το πρόγραμμά μας μπορεί να υπολογίσει το “π” προσπερνώντας κάποια σημεία, με λίγα λόγια, υπολογίζει κάποια τμήματα του “π”, εξήγησε ο Τζε.

 

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε