Πέμπτη, 28 Μαρ.
20oC Αθήνα

Το μακελειό στο Ορλάντο “ανεβάζει” τον Τραμπ

Φωτογραφία: Reuters
Φωτογραφία: Reuters

Την ώρα που η Χίλαρι Κλίντον ετοιμάζεται να ξεκινήσει επιχείρηση… “γοητεία” για να πείσει τον Μπέρνι Σάντερς να τη στηρίξει, στην πρώτη δημοσκόπηση, ενόψει των προεδρικών εκλογών του Νοεμβρίου στις ΗΠΑ, μετά το μακελειό με τους 49 νεκρούς στο Ορλάντο, ο Ντόναλντ Τραμπ εμφανίζεται ενισχυμένος!

Δημοσκόπηση της εταιρίας Ipsos και του Reuters δείχνει πως ο Ντόναλντ Τραμπ μειώνει τη διαφορά που τον χωρίζει με την πρώην υπουργό Εξωτερικών και πρώην Πρώτη Κυρία των ΗΠΑ. Φαίνεται πως η ρητορική μίσους και οι υποσχέσεις για απαγόρευση εισόδου στη χώρα σε μουσουλμάνους βρίσκουν… ευήκοα ώτα!

Η έρευνα έγινε από την Παρασκευή έως την Τρίτη και φέρει την Χίλαρι Κλίντον να διατηρεί μεν προβάδισμα 11,6% αλλά το ποσοστό της είναι μειωμένο σε σχέση με το 13% της προηγούμενης δημοσκόπησης!

Η πρώτη δημοσκόπηση μετά την τρομοκρατική επίθεση στο gay night club Pulse στο Ορλάντο, όπου ο Ομάρ Ματίν στο όνομα του Ισλαμικού Κράτους σκότωσε 49 ανθρώπους και τραυμάτισε άλλους 53 φαίνεται πως θα παίξει σημαντικό ρόλο στη μάχη για τον Λευκό Οίκο. Και ο Τραμπ το έχει ήδη εκμεταλλευθεί.

Ο Ρεπουμπλικάνος υποψήφιος, πάντως, δεν καρπώθηκε το σύνολο της πτώσης του ποσοστού της Κλίντον στη δημοσκόπηση. Το ποσοστό των ψηφοφόρων που δηλώνουν ότι δεν θα ταχθούν υπέρ κανενός από τους δύο υποψήφιος αυξήθηκε σε σχέση με την περασμένη εβδομάδα, στο 22,4% από 20,6%.

Ο σκληρός τόνος του Τραμπ όσον αφορά τους μουσουλμάνους και την εθνική ασφάλεια τον βοήθησε στο παρελθόν, τουλάχιστον σε ό,τι αφορά το ρεπουμπλικανικό ακροατήριο. Η δημοτικότητά του μεταξύ των ρεπουμπλικάνων ψηφοφόρων είχε αυξηθεί ραγδαία στα τέλη της περασμένης χρονιάς, μετά τις επιθέσεις στο Παρίσι και στο Σαν Μπερναρντίνο της Καλιφόρνια.

Βάσει των δημοσκοπήσεων της Ipsos για το Reuters τους τελευταίους μήνες, οι περισσότεροι ψηφοφόροι των Ρεπουμπλικάνων θεωρούν τον Τραμπ τον καλύτερο υποψήφιο όσον αφορά την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας, ενώ τον εμπιστεύονταν περισσότερο από τους εσωκομματικούς του αντιπάλους για να ηγηθεί των ένοπλων δυνάμεων.

Η πλειονότητα των Ρεπουμπλικάνων τάσσεται επίσης υπέρ της πρότασης του Τραμπ να απαγορευθεί συλλήβδην στους μουσουλμάνους μετανάστες η είσοδος στις ΗΠΑ, ενώ στο σύνολο του δείγματος η πλειονότητα αντιτάσσεται σε αυτήν.
Η δημοσκόπηση διενεργήθηκε μέσω Διαδικτύου σε δείγμα 1.063 πιθανών ψηφοφόρων και έχει ποσοστό στατιστικού σφάλματος ±3,5 εκατοστιαίων μονάδων.

Πήρε την Ουάσινγκτον η Χίλαρι

Η Χίλαρι Κλίντον κέρδισε και την τελευταία εσωκομματική διαδικασία των Δημοκρατικών στην Ουάσινγκτον και πλέον ετοιμάζεται για τη… μεγάλη μάχη με τον Ντόναλντ Τραμπ. Για να βελτιώσει τις πιθανότητές της να νικήσει, ξέρει πως χρειάζεται τον μέχρι τώρα αντίπαλότης, Μπέρνι Σάντερς και κυρίως τους ψηφοφόρους του!

Κλίντον και Σάντερς που κονταροχτυπήθηκαν για το χρίσμα των Δημοκρατικών πρόκειται να συναντηθούν, με την Χίλαρι να ελπίζει στη βοήθεια του γερουσιαστή από το Βερμόντ προκειμένου να τη στηρίξει για να κερδίσει την κούρσα προς τον Λευκό Οίκο στις εκλογές του Νοεμβρίου στις ΗΠΑ.

Πάντως ο Σάντερς αρνείται να αποδεχτεί την ήττα του και θέτει ζήτημα αλλαγής του τρόπου ανάδειξης του υποψηφίου του κόμματος στις προεδρικές εκλογές και όταν ρωτήθηκε αρνήθηκε να αποκαλύψει αν θα ζητήσει από τους ψηφοφόρους και τους αντιπροσώπους του να στηρίξουν την Κλίντον. Ο Σάντερς ζητά ριζική μεταμόρφωση του Δημοκρατικού κόμματος και να εγκριθεί στο συνέδριο ένα προοδευτικό πρόγραμμα και όχι ένα πρόσωπο.

Η Κλίντον φέρεται να κέρδισε με μεγάλη διαφορά στην πρωτεύουσα, σύμφωνα με το CNN και το NBC. Τα πρώτα αποτελέσματα με τις ψήφους να έχουν καταμετρηθεί στο ένα τρίτο των τμημάτων, την έφεραν να προηγείται με σχεδόν 80%. Έχει εξασφαλίσει το χρίσμα των Δημοκρατικών από την περασμένη εβδομάδα, ξεπερνώντας τον αριθμό των αντιπροσώπων που θα χρειαστεί στο συνέδριο, στη Φιλαδέλφεια, που θα γίνει 25 με 28 Ιουλίου. Η Κλίντον κέρδισε στις 34 από τις συνολικά 57 εσωκομματικές εκλογικές διαδικασίες.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε