Παρασκευή, 19 Απρ.
17oC Αθήνα

Το ματωμένο “Μαργαριτάρι” του Μπαχρέιν

REUTERS
Έξι νεκροί και δεκάδες τραυματίες στο Μπαχρέιν από την επέµβαση των δυνάµεων ασφαλείας. Είστε σε λάθος δρόμο λέει η Χίλαρι Κλίντον. Συνέλαβαν 5 ηγέτες της αντιπολίτευσης.

Σε μια κίνηση που αναμένεται να ρίξει κι άλλο λάδι στην φωτιά προχώρησε η μοναρχία του Μπαχρέιν. Συνέλαβε πέντε από τους ηγέτες της αντιπολίτευσης μετά τα χθεσινά επεισόδια που έγιναν στην Πλατεία Μαργαριταριού.

Δύο ηµέρες μετά την ανάπτυξη σαουδαραβικών στρατευµάτων στη Μανάµα, µία ηµέρα µετά την κήρυξη του Μπαχρέιν σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, η σουνιτική βασιλική οικογένεια που κυβερνάει το µικρό αυτό νησιωτικό κράτος του Κόλπου έστειλε νωρίς χθες στρατιώτες και µονάδες αποκατάστασης της τάξης να εκκενώσουν την Πλατεία του Μαργαριταριού από τους σιίτες διαδηλωτές.

 
Η επιχείρηση, που πραγµατοποιήθηκε µε την υποστήριξη ελικοπτέρων, διήρκεσε δύο ώρες. Τουλάχιστον έξι άνθρωποι σκοτώθηκαν, τρεις διαδηλωτές και τρεις αστυνοµικοί, δεκάδες είναι οι τραυµατίες. Επιβλήθηκε δωδεκάωρη απαγόρευση κυκλοφορίας, από τις 4 το απόγευµα έως τις 4 το πρωί, σε µεγάλο µέρος της πρωτεύουσας, αποκλείστηκαν δρόµοι και ταυτόχρονα η πρόσβαση σε νοσοκοµεία, όπως καταγγέλλουν αυτόπτες µάρτυρες.
 
Εντονη κριτική άσκησε το σιιτικό Ιράν, ξεχνώντας τη βιαιότητα µε την οποία καταστέλλει το ίδιο κάθε αντικυβερνητική διαδήλωση. «Τα αιτήµατα του λαού για αλλαγή πρέπει να γίνουν σεβαστά. Πώς είναι δυνατόν να σταµατήσεις κύµατα ανθρωπιάς µε την ισχύ των όπλων;», διερωτήθηκε ο Μαχµούντ Αχµαντινετζάντ. Κριτική όµως άσκησε και η σύµµαχος του Μπαχρέιν Αµερική.
 
«Είστε σε λάθος δρόµο», ήταν το µήνυµα που έστειλε η Χίλαρι Κλίντον τόσο στο Μπαχρέιν, την έδρα του Πέµπτου Αµερικανικού Στόλου, όσο και στα άλλα κράτη – µέλη του Συµβουλίου Συνεργασίας του Κόλπου (Σαουδική Αραβία, Κατάρ και Ηνωµένα Αραβικά Εµιράτα) που έστειλαν στρατεύµατα ύστερα από πρόσκληση του καθεστώτος. Διαδηλώσεις υπέρ των σιιτών διαδηλωτών στο Μπαχρέιν πραγµατοποιήθηκαν χθες από οµόδοξούς τους τόσο στο Ιράκ και τον Λίβανο όσο και στην Ανατολική Επαρχία της Σαουδικής Αραβίας – την πετρελαιοπαραγωγό περιοχή όπου συγκεντρώνεται η σιιτική µειοψηφία της χώρας.
 
Η κρίση στο Μπαχρέιν εκδηλώθηκε στις 14 Φεβρουαρίου όταν η σιιτική πλειοψηφία αξίωσε περισσότερες ελευθερίες και τερµατισµό της καταπίεσης από τη σουνιτική κυβερνώσα ελίτ. Εναν µήνα µετά πολλοί διαδηλωτές ζητούν την ανατροπή της βασιλικής οικογένειας των αλ-Χαλίφα, το ζήτηµα έχει πλέον πάψει να είναι εσωτερικό, έχει µετατραπεί σε µια περιφερειακή αντιπαράθεση ανάµεσα στα αραβικά κράτη του Κόλπου, τα περισσότερα από τα οποία κυβερνώνται από σουνίτες, και στο µη αραβικό σιιτικό Ιράν. «Παρ’ ότι αρχικά δεν υπήρχε κατά τα φαινόµενα ιρανική ανάµειξη, οι ευκαιρίες για το Ιράν να εκµεταλλευτεί την κατάσταση αναµφισβήτητα αυξάνονται», σηµείωσε στο µπλογκ του ο σουηδός υπουργός Εξωτερικών Καρλ Μπιλτ.
 
Μέχρι αργά χθες δεν υπήρχαν στοιχεία που να υποδηλώνουν ανάµειξη των σαουδαραβικών στρατευµάτων στις επιχειρήσεις κατά των σιιτών διαδηλωτών. Η επέµβαση στην Πλατεία του Μαργαριταριού ξεκίνησε γύρω στις 7 το πρωί. «Έριξαν δακρυγόνα και έπειτα άνοιξαν πυρ», δήλωσε ο Χαµίντ Ζαχέρ, ένας 32χρονος διαδηλωτής που κοιμόταν στην πλατεία. «Σηκώσαµε τα χέρια φωνάζοντας “Ειρηνικά!”. Υστερα αναγκαστήκαµε να τρέξουµε µακριά».
 
Φεύγοντας οι διαδηλωτές παρέσυραν και σκότωσαν µε τα αυτοκίνητά τους τρεις αστυνοµικούς. Φορώντας µαύρες µάσκες και κρατώντας ηµιαυτόµατα όπλα, στρατιώτες απέκλεισαν πολλούς δρόµους, συµπεριλαµβανοµένου εκείνου που οδηγεί στη Σίτρα, µια σιιτική περιοχή νότια της Μανάµα – ένας κάτοικος κατήγγειλε χθες πως αστυνοµικοί εξαπέλυσαν «πόλεµο εκκαθάρισης» εναντίον των κατοίκων. Ανδρες των ΜΑΤ απέκλεισαν επίσης την πρόσβαση στο νοσοκοµείο Σαλµανίγια (το προσωπικό του είναι ως επί το πλείστον σιίτες)· αυτόπτες µάρτυρες κατήγγειλαν πως το ίδιο είχε γίνει και µε άλλα κέντρα υγείας.
 
Από το Κάιρο, η Χίλαρι Κλίντον υπενθύµισε στις αρχές «την ανθρωπιστική τους υποχρέωση να διατηρούν τις ιατρικές εγκαταστάσεις ανοιχτές». «Μέγιστη αυτοσυγκράτηση» και έναρξη πολιτικού διαλόγου ζήτησε τηλεφωνικά ο Μπαράκ Οµπάµα από τον βασιλιά αλ-Χαλίφα του Μπαχρέιν, αλλά και τον σαουδάραβα µονάρχη.
 
 

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε