Πέμπτη, 25 Απρ.
21oC Αθήνα

Το μέγα σκάνδαλο της Goldman Sachs

Ο Φαμπρις Τουρέ της Goldman Sachs που θεωρείται υπεύθυνος για το σκάνδαλο. ΦΩΤΟ REUTERS
Ο Φαμπρις Τουρέ της Goldman Sachs που θεωρείται υπεύθυνος για το σκάνδαλο. ΦΩΤΟ REUTERS
Η ώρα της κρίσης για τη Goldman Sachs, τον κολοσσό που ευθύνεται εν πολλοίς για την παγκόσμια οικονομική κρίση, έφτασε.
Η εταιρία βρίσκεται στο στόχαστρο γιατί στελέχη της εξωθούσαν τους πελάτες τους να επενδύουν σε συγκεκριμένα προϊόντα (όπως στεγαστικά δάνεια) και ακολούθως «στοιχημάτιζαν» ποια από αυτά τα προϊόντα να «έπεφταν». Η τακτική αυτή οδήγησε στο μέγα σκάνδαλο με τη Lehman Brothers, την πτώση των στεγαστικών δανείων στις ΗΠΑ, το ντόμινο κατάρρευσης στην παγκόσμια οικονομία.

Τώρα, τα στελέχη της Goldman Sachs καλούνται να δώσουν εξηγήσεις. Πέρασαν λοιπόν την πόρτα του Καπιτωλίου και τέθηκαν απέναντι στους Αμερικανούς γερουσιαστές προκειμένου να «απολογηθούν». Επτά πρώην και στελέχη του ομίλου προσήλθαν στην ακρόαση, μεταξύ αυτών ο γενικός διευθυντής Λόϊντ Μπλάνκφειν και ο διευθυντής οικονομικών Ντέιβιντ Βίνιαρ.

Φυσικά εκεί ήταν και ο φερόμενος ως «πέτρα του σκανδάλου», Φαμπρίς Τουρέ, ο υπάλληλος της Goldman Sachs που σύμφωνα με την κυβέρνηση έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην υπόθεση εξαπάτησης επενδυτών.

Η εταιρία, φυσικά, διαχωρίζει τη θέση της από τον Τουρέ, θέτοντάς τον σε άδεια επ’ αορίστου πριν από μια εβδομάδα και αφαιρώντας του ορισμένα από τα διαπιστευτήρια του. Επισήμως, βέβαια, δεν έχουν κατηγορήσει ευθέως τον Τουρέ, αλλά διαμηνύουν ότι ποτέ δε θα ανεχόταν τέτοιου είδους συμπεριφορά από έναν εργαζόμενο.

Ο ίδιος το Τουρέ αρνείται κάθε κατηγορία που του προσάπτεται και επεσήμανε ότι η Goldman Sachs δεν είχε κανένα οικονομικό κίνητρο να εξαπατήσει τους επενδυτές της. Η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, πάντως, έχει διαφορετική άποψη για αυτό και έβαλε τη Goldman Sachs στο στόχαστρο και στο επίκεντρο έρευνας.

Ο γενικός διευθυντής της Goldman στην κατάθεση του ανέφερε πως διαφωνεί έντονα με τις καταγγελίες της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς. Ο Λόϊντ Μπλάνκφειν, αναφερόμενος στις κατηγορίες κατά της εταιρίας, μίλησε για τις χειρότερες μέρες της καριέρας του. Η ουσία είναι ότι τις κακές μέρες τις περνούν οι αγορές των ΗΠΑ. Το σκάνδαλο και η απολογία των στελεχών της Goldman Sachs επηρέασαν και η Wall Street, με τον Down Jones να κλείνει με πτώση 2%.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε