Παρασκευή, 26 Απρ.
16oC Αθήνα

Το μεσημέρι έκτακτο Eurogroup

Το μεσημέρι έκτακτο Eurogroup

Οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης αναμένεται να εγκρίνουν τη συμφωνία για τη χορήγηση δανείου έως 100 δισεκ. ευρώ στην Ισπανία για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών της, αλλά το ακριβές μέγεθος του δανείου θα καθορισθεί πιθανότατα τον Σεπτέμβριο.

Στη τηλεδιάσκεψη που θα έχουν το μεσημέρι, οι υπουργοί αναμένεται να συμφωνήσουν σε ένα μακροσκελές μνημόνιο κατανόησης (memorandum of understanding, MOU) με την Ισπανία που θα καθορίζει τους όρους της βοήθειας, η εκταμίευση της οποίας θα ολοκληρωθεί στο τέλος του 2013.

Πριν μπορέσει η Ισπανία να αποφασίσει πόσα ακριβώς κεφάλαια θα χρειασθεί, θα πρέπει πρώτα να έχει τα αποτελέσματα διεξοδικών ελέγχων του τραπεζικού της τομέα, ο οποίος επιβαρύνεται από επισφαλή δάνεια στην αγορά ακινήτων. «Ο προγραμματισμός είναι να υποστηριχθεί επισήμως το σχέδιο (σ.σ.: του μνημονίου) ως έχει», δήλωσε αξιωματούχος της Ευρωζώνης, αναφερόμενος στην τηλεδιάσκεψη των υπουργών Οικονομικών. «Όλα τα υπόλοιπα θα γίνουν αργότερα στο έτος, με τα αποτελέσματα των τεστ αντοχής (stress tests) για κάθε μία τράπεζα τον Σεπτέμβριο να αποσαφηνίζουν τις ανάγκες ανακεφαλαιοποίησης και να ανοίγουν τον δρόμο για τα προγράμματα αναδιάρθρωσης (των τραπεζών) που πρέπει να σχεδιασθούν τον Οκτώβριο, σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα που επισυνάπτεται στο μνημόνιο», πρόσθεσε ο ίδιος αξιωματούχος.

Με βάση το μνημόνιο, 14 τραπεζικοί όμιλοι που αποτελούν περίπου το 90% του ισπανικού τραπεζικού συστήματος θα ελεγχθούν για τις ανάγκες ανακεφαλαιοποίησής τους σε μία έρευνα που αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί στα μέσα Σεπτεμβρίου. Η Μαδρίτη περιμένει την πρώτη δόση του δανείου ύψους 30 δις. ευρώ να είναι διαθέσιμη για τις τράπεζες που χρειάζονται επειγόντως κεφάλαια. Οι τρεις μεγαλύτερες τράπεζες της Ισπανίας – η Banco Santander, η BBVA και η Caixabank – δεν θα χρειαστούν επιπλέον κεφάλαια, ακόμη και σε σενάριο ακραίων συνθηκών, σύμφωνα με την έρευνα που έκανε μία ανεξάρτητη εξειδικευμένη εταιρεία. Σύμφωνα με την ίδια εταιρεία, τα άμεσα προβλήματα περιορίζονται σε τέσσερις τράπεζες: την Bankia, την CataluynaCaixa, τη NovaGalicia και την Banco de Valencia, οι τελευταίες τρεις των οποίων έχουν εθνικοποιηθεί.

Τα δάνεια που θα δοθούν στη Μαδρίτη από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΕΤΧΣ) θα έχουν μέση διάρκεια αποπληρωμής τα 12,5 χρόνια και μέγιστη διάρκεια τα 15 χρόνια, με επιτόκια μεταξύ 3% και 4%. Μόλις αρχίσει να λειτουργεί ο μόνιμος Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας (ΕΜΣ), πιθανόν τον Σεπτέμβριο, θα αναλάβει αυτός το έργο της χρηματοδότησης των ισπανικών τραπεζών.

Διαβάστε επίσης :

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε