Πέμπτη, 28 Μαρ.
23oC Αθήνα

Το πρωτοχρονιάτικο μήνυμα της Μέρκελ με άρωμα οικονομίας

Η Γερμανία χρειάζεται και την Ευρώπη και το ευρώ, “που είναι τα θεμέλια της ευημερίας της, αλλά και των καθηκόντων της πέραν των εθνικών συνόρων της “, επισημαίνει η καγκελάριος Μέρκελ

 στις ευχές της προς τον γερμανικό λαό για το 2011, την ώρα όμως που οι Γερμανοί αμφιβάλλουν πολύ για το ενιαίο ευρωπαϊκό νόμισμα.

“Διέρχεται μεγάλη κρίση η ΕΕ αυτούς τους μήνες. Πρέπει όλοι να ενισχύσουμε το ευρώ. Δεν είναι μόνον το χρήμα μας, το ευρώ. Είναι περισσότερο κι από νόμισμα”, αναφέρεται στο ευχετήριο μήνυμα, που το κείμενο του δημοσιοποιήθηκε νωρίτερα. “Οι Ευρωπαίοι είμαστε ενωμένοι για το πιο μεγάλο καλό μας. Αυτή είναι κι η εγγύησή μας για Ελευθερία στο εξωτερικό των συνόρων μας και στο εσωτερικό. Θεμέλιό της είναι το ευρώ”.

Πολλές οι αμφιβολίες.

Απέναντι στο ευρώ, η γερμανική κοινή γνώμη είναι σήμερα διχασμένη, ιδίως αφότου (και) με γερμανικά κεφάλαια ενισχύθηκαν οι οικονομίες της Ελλάδας και της Ιρλανδίας… Η “Μπιλντ” δημοσίευσε δημοσκόπηση, σύμφωνα με την οποία το 51% των ερωτηθέντων δεν είναι σήμερα ικανοποιημένοι, που ανήκουν στην ευρωζώνη, έναντι 44% που είναι. Άλλωστε, 49% των ερωτηθέντων πολιτών νοσταλγούν το μάρκο, έναντι 41% που αγάπησαν το ευρώ.

Βέβαια, οι εταίροι της Γερμανίας καθόλου δεν αγάπησαν την αδιαλλαξία που επέδειξε πανθομολογούμενος η καγκελάριος Μέρκελ, όταν φέτος την άνοιξη τέθηκε θέμα ενίσχυσης από τα μέλη της ευρωζώνης της ελληνικής οικονομίας. Αθρόοι σχολιαστές αμφέβαλαν τότε, τελικά εάν υπάρχει, καν, γερμανική επίσημη δέσμευση, για τη συμμετοχή στην ευρωζώνη…

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε