Πέμπτη, 18 Απρ.
21oC Αθήνα

Το σύντομο “πορτρέτο” του Ν. Σαρκοζί

Το σύντομο “πορτρέτο” του Ν. Σαρκοζί

0 57χρονος Νικολά Σαρκοζί είχε μια “ταραχώδη” πεντεατή προεδρική θητεία στη Γαλλία.

Πράγματι, εξελέγη τον Μάιο 2007 με την υπόσχεση να μεταρρυθμίσει το γραφειοκρατικό γαλλικό δημόσιο, αλλά και να δώσει με μια νέα νομοθεσία τα κίνητρα, ώστε να εργαστούν οι συμπατριώτες του “αποδοτικότερα”.

Σήμερα, όμως, οι άνεργοι πλησιάζουν το 10% του εργατικού δυναμικού, το δημόσιο χρέος εκτινάχθηκε στο μεταξύ στο 86% του ΑΕΠ και παράλληλα διογκώθηκε –μέσω μείωσης εξαγωγών, αύξησης εισαγωγών–, το εμπορικό έλλειμμα.

Περαιτέρω, η Standard&Poor’s αφαίρεσε πρόσφατα από τη Γαλλία όσον αφορά την πιστοληπτική ικανότητα, το επίζηλο “τριπλό” Α.

Η υλοποιηθείσα συνταξιοδοτική μεταρρύθμιση, δηλαδή η άνοδος της ηλικίας συνταξιοδότησης στα 62, από τα 60, συνοδεύτηκε από παρατεταμένες και ογκώδεις λαϊκές διαμαρτυρίες.

Κέρδισε το προσωνύμιο “Μερκοζί” –ύστερα από τη στενή συνεργασία με την Γερμανίδα καγκελάριο στο χειρισμό της κρίσης κρατικού χρέους στην περιφέρεια της 17μελούς ευρωζώνης.

Για τη 2η θητεία στο προεδρικό Μέγαρο στα Ηλύσια πεδία, ο ουγγρικής καταγωγής κεντροδεξιός πολιτικός έθεσε ως άμεσες προτεραιότητες : να γίνουν ανταγωνιστικότερα τα γαλλικά προϊόντα, να περιοριστεί το ‘ρεύμα της μετανάστευσης προς Γαλλία, να συρρικνωθεί το δημόσιο έλλειμμα.

Η ιταλικής καταγωγής Κάρλα Μπρούνι, ένα πρώην μοντέλο, σήμερα τραγουδίστρια, είναι η τρίτη σύζυγός του Σαρκοζί. Προ ολίγων μηνών, απέκτησαν ένα κορίτσι. Από τους 2 προγενέστερους γάμους του ο νυν πρόεδρος της Γαλλίας έχει, συνολικά, τρείς γιούς.

— Το γεγονός ότι στην αρχή της προεδρικής θητείας φρόντισε –αμέσως μετά το 2ο διαζύγιό του–, να νυμφευθεί την κα Μπρούνι– οι Γάλλοι το ερμήνευσαν, εμφορούμενοι από ένα συναίσθημα συλλογικής πίκρας, ότι “υπέταξε την εθνική στην προσωπική ευτυχία του” –όπως σήμερα υπογράμμισε το Γαλλικό πρακτορείο.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε