Παρασκευή, 19 Απρ.
21oC Αθήνα

Το σύστημα Swift ξανά στο επίκεντρο ΕΕ-ΗΠΑ

Το σύστημα Swift ξανά στο επίκεντρο ΕΕ-ΗΠΑ

Την επιθυμία της να ξεκινήσει άμεσα νέο γύρο διαπραγματεύσεων με τις ΗΠΑ για το ζήτημα της ανταλλαγής προσωπικών τραπεζικών δεδομένων εξέφρασε η Ευρωπαϊκή Ένωση.

Το θέμα έχει «παγώσει» μετά την απόφαση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου να απορρίψει την πρόταση συμφωνίας βάσει της οποίας οι ΗΠΑ θα μπορούσαν να παρακολουθούν πολύ στενά και να «ακολουθούν» δεδομένα συναφή κατά την άποψή τους με την τρομοκρατία, χρησιμοποιώντας γι’ αυτό προσωπικά τραπεζικά δεδομένα Ευρωπαίων πολιτών, βάσει του συστήματος Swift (από την ομώνυμη βελγική εταιρεία, που συνεργάζεται με οκτώ χιλιάδες χρηματοπιστωτικά ιδρύματα στον πλανήτη). 

«Θα λάβουμε υπόψη όλες τις απόψεις που εκφράζονται για το θέμα αυτό», δεσμεύθηκε ο Ισπανός υπουργός των Εσωτερικών, Αλφρέδο Πέρες Ρουμπαλκάμπα. Επαφή με την Ουάσινγκτον για το ίδιο ζήτημα ξεκινά από την πλευρά της κι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Μάλιστα η Επίτροπος για τις εσωτερικές υποθέσεις, Σεσίλια Μάλμστρομ ανέφερε ότι «θα ζητήσει σύντομα εξουσιοδοτήσεις από τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις» για να διαπραγματευτεί εκ νέου με την Ουάσινγκτον.

Η ισπανική προεδρία απέκλεισε την προοπτική, η Ολλανδία και το Βέλγιο, όπου η Swift έχει αποθηκευμένα πολλά δεδομένα, να συνάψουν με τις ΗΠΑ ξεχωριστές συμφωνίες για την τρομοκρατία. Οι ΗΠΑ άρχισαν να έχουν πρόσβαση στα δεδομένα της Swift λίγο μετά τα τρομοκρατικά πλήγματα της 11ης Σεπτεμβρίου του 2001,κάτι όμως που δημοσιοποιήθηκε με αναταραχή σε πολλούς κύκλους μόλις το 2006.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε