Πέμπτη, 18 Απρ.
22oC Αθήνα

Το τελευταίο μήνυμα Ολάντ και Μόντι προς την Ελλάδα πριν τις εκλογές – Επιμένουν να τηρήσει η χώρα τις δεσμεύσεις της

Το τελευταίο μήνυμα Ολάντ και Μόντι προς την Ελλάδα πριν τις εκλογές – Επιμένουν να τηρήσει η χώρα τις δεσμεύσεις της

– Επιμένουν τα διεθνή ΜΜΕ για τηλεδιάσκεψη του Eurogroup εάν ο ΣΥΡΙΖΑ βγει πρώτο κόμμα
– ΔΝΤ: Καμία αντίδραση εάν δεν δουν το αποτέλεσμα των εκλογών την Κυριακή
– Ο Ολάντ ζήτησε κονδύλια για την Ελλάδα για την ανάπτυξη
– Και οι δύο όμως συμφώνησαν πως η κατάσταση στην Ελλάδα είναι τραγική

Ο Μόντι ανέφερε ότι «ήταν η πρώτη μας διμερής συνάντηση», προσθέτοντας ότι «θα οργανωθεί διμερής σύνοδος» το φθινόπωρο. Αναφερόμενος στην οικονομική κρίση στην ευρωζώνη, ο Ιταλός πρωθυπουργός είπε ότι οι δύο ηγέτες κατέγραψαν «σύμπτωση απόψεων».

Οι δύο ηγέτες έκαναν θετική αποτίμηση των προσπαθειών αντιμετώπισης της κρίσης συμπεριλαμβανομένης της στήριξης του τραπεζικού συστήματος της Ισπανίας. «Πρέπει να δράσουμε, ενισχύοντας τα αδύνατα σημεία. Με παρεμβάσεις στην οικονομία, και το χρηματιστικό τομέα», είπε ο Μόντι.

Ο Ιταλός πρωθυπουργός τόνισε πως στόχος των δύο ηγετών είναι «να ενισχυθεί η ανάπτυξη, χωρίς εγκατάλειψη της δημοσιονομικής πειθαρχίας, αλλά με υιοθέτηση ευρωπαϊκών πολιτικών, όπως είχαμε ήδη τονίσει στην διάσκεψη της 23ης Μαΐου».

«Θα πρέπει να ενισχυθεί και η θέση των χωρών έναντι των αγορών. Συζητήσαμε και για την έκδοση ευρωομολόγων», πρόσθεσε ο Μάριο Μόντι.

Ο Ιταλός πρωθυπουργός τόνισε ακόμα, αναφερόμενος στην Ελλάδα, ότι σε τρεις μέρες στη χώρα διεξάγονται βουλευτικές εκλογές, ότι «η Ελλάδα θα πρέπει να μείνει στο ευρώ και να σεβαστεί τις δεσμεύσεις της».

«Ο ελληνικός λαός κατέβαλε μεγάλες προσπάθειες, που σε άλλες καταστάσεις θα χρειάζονταν μια γενιά. Η ΕΕ και οι χώρες της Ευρωζώνης δείχνουν και έδειξαν αλληλεγγύη. Οι δυο χώρες μας προσφέρουν το 40% της στήριξης στην Ελλάδα. Η συνέχεια της εφαρμογής από μέρους της Ελλάδας των δομικών μεταρρυθμίσεων και δημοσιονομικής πειθαρχίας είναι η καλύτερη εγγύηση για την παραμονή της στην ζώνη του ευρώ».

Ο Γάλλος Πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ, στις δηλώσεις του μετά τη συνάντησή του με τον Ιταλό πρωθυπουργό Μάριο Μόντι, επισήμανε ότι «πλησιάζουν οι εκλογές στην Ελλάδα. Συμμερίζομαι απόλυτα τα όσα είπε ο Μάριο Μόντι. Είναι οι Έλληνες οι οποίοι πρέπει να αποφασίσουν. Τους σεβόμαστε. Κατέβαλαν τεράστιες προσπάθειες για να ανταποκριθούν σε όσα τους ζητήθηκαν. Η κατάσταση, όμως ήταν τραγική».

«Ο ελληνικός λαός πρέπει να δείξει εκ νέου προσήλωση στο ευρώ και να σεβαστεί τις δεσμεύσεις της Ελλάδας. Η Ευρώπη από τη μεριά της είναι ανάγκη να κάνει ό,τι χρειάζεται», συνέχισε ο Φρανσουά Ολάντ.

Η ΕΕ, εξήγησε, «πρέπει να στηρίξει την ανάπτυξη. Υποστηρίζω ότι πρέπει να προσφέρουμε κονδύλια από τα διαρθρωτικά ταμεία της ΕΕ στην Ελλάδα».

Αναφερόμενος στην Ισπανία, επέμεινε στην «εφαρμογή όσων αποφασίσθηκαν», και στην αναγκαιότητα «να βελτιώσουμε την συνεργασία με την καγκελάριο Μέρκελ», ώστε να ενισχυθούν «τα μέτρα για την ανάπτυξη, ενόψει της Ευρωπαϊκής Συνόδου».

«Η καγκελάριος αναζητά συνεχώς πιο αποτελεσματικές λύσεις για την Ευρώπη», επισήμανε από την πλευρά του ο Μάριο Μόντι.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Με κομμένη την ανάσα! Όλη η Ευρώπη στο πόδι για τις ελληνικές εκλογές! – Ο Όλι Ρεν δεν πάει στους G20 στο Μεξικό για να μην είναι μακριά!

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε