Τρίτη, 19 Μαρ.
15oC Αθήνα

Το βιβλίο του Νεύτωνα πουλήθηκε για… 3,7 εκ. δολάρια

Το βιβλίο του Νεύτωνα πουλήθηκε για… 3,7 εκ. δολάρια

Νέο παγκόσμιο ρεκόρ… κατάφερε να πετύχει το βιβλίο – ορόσημο «Μαθηματικές Αρχές Φυσικής Φιλοσοφίας» (Principia Mathematica) του Ισαάκ Νεύτωνα. Και αυτό γιατί το αντίτυπο της πρώτης έκδοσης του βιβλίου πουλήθηκε σε δημοπρασία του οίκου Κρίστις στη Νέα Υόρκη για… 3,7 εκατομμύρια δολάρια!

Κανείς δεν ξέρει ποιος είναι ο άνθρωπος που θα βάλει στην βιβλιοθήκη του το διάσημο έργο του Νεύτωνα… Το μόνο σίγουρο είναι ότι έβαλε βαθιά το χέρι του στην τσέπη μιας και έδωσε σχεδόν 4 εκατομμύρια δολάρια, κάνοντας και νέο παγκόσμιο ρεκόρ.

Πρόκειται για το βιβλίο «Μαθηματικές Αρχές Φυσικής Φιλοσοφίας» που εκδόθηκε το 1687 από τον αστρονόμο Έντμουντ Χάλεϊ και αποτέλεσε το θεμέλιο της σύγχρονης επιστήμης και τεχνολογίας.

Συνολικά εκδόθηκαν 400 αντίτυπα εκ των οποίων τα 80 προορίζονταν για την Ευρώπη και είχαν μικρές διαφορές από την έκδοση που απευθυνόταν στους Βρετανούς.

Η δημοπρασία αφορούσε ένα από τα αντίτυπα της ευρωπαϊκής έκδοσης και η τιμή του είναι περίπου δυόμιση φορές μεγαλύτερη από την τιμή εκκίνησης, σύμφωνα με τον “Guardian”.

Φωτό από Wikipedia

Με πληροφορίες ΑΠΕ – ΜΠΕ
 

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε