Τρίτη, 16 Απρ.
25oC Αθήνα

“Το χρονικό μιας προαναγγελθείσας τραγωδίας”

Ο πρόεδρος της Κολομβίας Σάντος επισκέφθηκε την περιοχή. ΦΩΤΟ REUTERS
Με αυτά τα λόγια χαρακτήρισε ο πρόεδρος της Κολομβίας Σάντος την κατολίσθηση η οποία στοίχισε τη ζωή 37 ανθρώπων, ενώ άλλοι 100 αγνοούνται.

Διασώστες ανέσυραν κι άλλες σορούς από τον τόπο μιας τεράστιας κατολίσθησης που έθαψε δεκάδες σπίτια στη βορειοδυτική Κολομβία, με τον επίσημο απολογισμό να φθάνει τους τουλάχιστον 37 νεκρούς, ενώ εξακολουθούν να αγνοούνται πάνω από 100 άνθρωποι. Η κυβέρνηση του προέδρου Χουάν Μανουέλ Σάντος κήρυξε “περιορισμένη” κατάσταση έκτακτης ανάγκης για 30 ημέρες και ζήτησε διεθνή βοήθεια στην προσπάθειά της να αντιμετωπίσει τις καταστροφές από την κακοκαιρία και τις πλημμύρες σε όλη τη χώρα.
 
Ο Σάντος επισκέφθηκε το Μπέγιο, στην επαρχία Αντιόκια, τον τόπο όπου σημειώθηκε η κατολίσθηση την Κυριακή, ενώ οι βροχοπτώσεις συνεχίζονταν, δυσχεραίνοντας τις προσπάθειες των περίπου 700 μελών των σωστικών συνεργείων κι αναγκάζοντας τις αρχές να προβούν στην εκκένωση συνοικιών υπό το φόβο ότι θα σημειωθούν νέες κατολισθήσεις.
 
Η κατολίσθηση στο Μπέγιο είναι η χειρότερη στην εφετινή περίοδο των βροχών–στην διάρκεια των οποίων πλημμύρες έχουν στοιχίσει τη ζωή πλέον των 200 ανθρώπων, έχουν προκαλέσει ζημιές σε καλλιέργειες και πνιγμούς ζώων και έχουν αναγκάσει 1,7 εκατ. πολίτες να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους.
 
“Η κατολίσθηση στο Μπέγιο είναι το πιο δραματικό επεισόδιο μιας καταστροφής χωρίς προηγούμενο στην Κολομβία”, είπε ο Σάντος σε ομιλία του που μεταδόθηκε σε εθνική εμβέλεια από την τηλεόραση και το ραδιόφωνο. “Η κρίση που ζούμε λόγω του σκληρού χειμώνα είναι η χειρότερη εθνική τραγωδία”, πρόσθεσε, τονίζοντας ότι “αυτό που με πονάει περισσότερο είναι ότι επρόκειτο για την υπόθεση μιας προαναγγελθείσας τραγωδίας”, καθώς “υπάρχουν πολλές περιοχές υψηλού κινδύνου, ειδικά στο Μεντεγίν”.
 
Πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση θα δαπανήσει περίπου 550 εκατ. δολάρια για την ανακούφιση των πλημμυροπαθών, αλλά δεν έδωσε λεπτομέρειες για άλλα έκτακτα οικονομικά μέτρα που θα προτείνει η κυβέρνησή του στο κοινοβούλιο.
 
Η Διαμερικανική Τράπεζα Ανάπτυξης πρόσφερε στην Κολομβία πιστώσεις 350 εκατ. δολαρίων για την αντιμετώπιση της καταστροφής.
 
Η γειτονική Βενεζουέλα υπέστη επίσης τεράστιες καταστροφές, με δεκάδες θύματα και χιλιάδες εκτοπισμένους.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε