Παρασκευή, 26 Απρ.
20oC Αθήνα

Τόκιο προς Πεκίνο: Πληρώστε τα σπασμένα των διαδηλώσεων

Τόκιο προς Πεκίνο: Πληρώστε τα σπασμένα των διαδηλώσεων

Η ιαπωνική κυβέρνηση θα ζητήσει από το Πεκίνο να πληρώσει αποζημιώσεις ύστερα από τις ζημιές που υπέστησαν οι διπλωματικές της αποστολές, οι οποίες αποτέλεσαν στόχο επιθέσεων κατά τις πρόσφατες αντι-ιαπωνικές διαδηλώσεις στη χώρα.

“Σκοπεύουμε να ζητήσουμε αποζημιώσεις για τις ζημιές που υπέστησαν οι αποστολές μας”, είπε ο γραμματέας του υπουργικού συμβουλίου Οσάμου Φουτζιμούρα. Οι καταστροφές και οι ζημιές που υπέστησαν ιδιώτες (εστιατόρια, αυτοκινητοβιομηχανίες) υπόκεινται στην κινεζική νομοθεσία, διευκρίνισε.

Η απόφαση, την περασμένη εβδομάδα, της ιαπωνικής κυβέρνησης να εθνικοποιήσει το διεκδικούμενο από το Πεκίνο νησιωτικό σύμπλεγμα στη Θάλασσα της Ανατολικής Κίνας, πυροδότησε ένταση μεταξύ των δύο χωρών και προκάλεσε επί μια εβδομάδα αντι-ιαπωνικές διαδηλώσεις, πολλές από τις οποίες εξελίχθηκαν σε βίαια επεισόδια σε αρκετές κινεζικές πόλεις.

Εδώ και αρκετές εβδομάδες, οι δύο χώρες επιδίδονται σε μια επίδειξη αδιαλλαξίας για το σύμπλεγμα των ακατοίκητων νησιών Σενκάκου, το οποίο διεκδικεί το Πεκίνο υπό την ονομασία Ντιαογιού. Το νησιά αυτά βρίσκονται σχεδόν 200 χλμ. ανατολικά των ακτών της Ταϊβάν, η οποία επίσης έχει διατυπώσει διεκδικήσεις, και 400 χλμ. από το νησί Οκινάουα της νότιας Ιαπωνίας.

Την ώρα που το Πεκίνο δείχνει να έχει αποφασίσει να θέσει τέλος στις αντι-ιαπωνικές διαδηλώσεις, ο γραμματέας της ιαπωνικής κυβέρνησης προέβη από την πλευρά του σε μια κίνηση συμφιλίωσης ανακοινώνοντας ότι “ο πρωθυπουργός Νόντα σκοπεύει να διορίσει έναν ειδικό απεσταλμένο στο πλαίσιο των προσπαθειών της κυβέρνησής μας να διευθετήσει το θέμα αυτό ειρηνικά, δια της διπλωματικής οδού”, τόνισε ο Φουτζιμούρα.

Ο γραμματέας είπε ωστόσο ότι ακόμη δεν έχει οριστεί το πρόσωπο αυτό, ούτε έχει αποφασιστεί το σχήμα της αποστολή αυτής.

Διαβάστε

Κίνα: Διαδήλωση έξω από την ιαπωνική πρεσβεία για τα διαφιλονικούμενα νησιά

 

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε