Τρίτη, 23 Απρ.
21oC Αθήνα

Τον ανάγκασαν να πιει το αίμα του απ’ το πάτωμα – Φρικιαστικά βασανιστήρια στη Συρία

ΦΩΤΟ REUTERS
ΦΩΤΟ REUTERS

Μόνο ένα μέρος απ’ όσα γίνονται τις φυλακές της Συρίας αποκαλύπτει έκθεση της Διεθνούς Αμνηστίας. Θύματα του καθεστώτος Άσαντ ακόμη και παιδιά.

Δεν είναι κάτι καινούργιο. Κατά καιρούς έχουν ακουστεί, έχουν σχολιαστεί, έχουν σοκάρει. Αλλά φαίνεται ότι δεν έχουν «συγκινήσει» τη διεθνή κοινότητα ώστε να δράσει. Στην περίπτωση της Συρίας δεν υπάρχει η… ευθιξία που έδειξαν στη Λιβύη…

Η ετήσια έκθεση της Διεθνούς Αμνηστίας για το 2011 δημοσιεύεται σήμερα και σε αυτή αναφέρονται με κάθε λεπτομέρεια ο τρόπος που οι δυνάμεις του Μπασάρ αλ Άσαντ αναπτύχθηκαν στις πόλεις, πως βασάνισαν και σκότωσαν ανθρώπους που διαδήλωσαν κατά της κυβέρνησης, πως τους φυλάκισαν, πως τους έστειλαν σε μυστικά κέντρα κράτησης. Κάνει λόγο για εγκλήματα πόλεμου αλλά πάλι δε θα ακούσει κάνεις.

«Το είδος και η κλίμακα των παραβιάσεων στις οποίες προβαίνει το [συριακό] κράτος μπορεί να συνιστούν εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας», σημειώνει η ΜΚΟ.

Η έκθεση επικαλείται πολλά παραδείγματα, όπως αυτό ενός μη κατονομαζόμενου άνδρα στην Μπανιάς, στην δυτική Συρία, ο οποίος κρατήθηκε έγκλειστος για τρεις ημέρες, υπέστη ξυλοδαρμούς, αναγκάστηκε να παραμείνει γυμνός και να «πίνει το αίμα του από το πάτωμα».

Στη Χομς, «η σορός του Τάρεκ Ζίαντ Αμπντ αλ Κάντερ, που είχε συλληφθεί την 29η Απριλίου [2011] παραδόθηκε στην οικογένειά του τον Ιούνιο», φέροντας «εμφανή σημάδια ηλεκτροσόκ» καθώς και «σημάδια που είχαν καταφανώς προκληθεί από χτυπήματα με μαστίγιο και μαχαίρι, ενώ ένα μέρος των μαλλιών του είχε ξεριζωθεί».

Η Αμνηστία καταγγέλλει επίσης την προσπάθεια του καθεστώτος να κατατρομοκρατήσει όσους μετέχουν στο κίνημα αμφισβήτησης κι εκτός της χώρας, αναφέροντας χαρακτηριστικά την περίπτωση του πιανίστα Μαλίκ Τζαντάλι, ο οποίος ζει στις ΗΠΑ, και του οποίου οι γονείς «ξυλοκοπήθηκαν στο σπίτι τους στη Χομς» αφού ο γιος τους έλαβε μέρος σε μια διαδήλωση εναντίον της κυβέρνησης του Μπασάρ αλ Άσαντ στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Από την καταστολή δεν γλιτώνουν ούτε τα παιδιά, σύμφωνα με την Αμνηστία, η οποία αναφέρει την περίπτωση του Μοχάμεντ αλ Μουλάα Ίσα, 14 ετών, από την Ντέιρ αλ Ζορ, στην ανατολική Συρία, ο οποίος σκοτώθηκε από σφαίρες ανδρών των υπηρεσιών ασφαλείας διότι αρνήθηκε να λάβει μέρος σε μια διαδήλωση υπέρ του καθεστώτος.

Από το ξέσπασμα της λαϊκής εξέγερσης εναντίον του Άσαντ τον Μάρτιο του 2011, περισσότεροι από 12.000 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί στη Συρία, στην πλειοψηφία τους άμαχοι από τις δυνάμεις ασφαλείας της κυβέρνησης, σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, μη κυβερνητική οργάνωση που πρόσκειται στους αντικαθεστωτικούς.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έτσι είναι τα νοσοκομεία του πολέμου – ΦΩΤΟ σοκ από Συρία

Συρία: Τον βασάνισαν και τον καταδίκασαν σε θάνατο επειδή ήταν αντικαθεστωτικό

Παρά την εκεχειρία η Συρία θρηνεί το θάνατο 34 μικρών παιδιών

Βίντεο-σοκ από Συρία!Ελεύθεροι σκοπευτές δεν αφήνουν ούτε τους νεκρούς να πάρουν από το δρόμο

ΒΙΝΤΕΟ ΝΤΟΚΟΥΜΕΝΤΟ: Οι άνδρες του Ασαντ θάβουν ζωντανό άνδρα στην Συρία!

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε