Πέμπτη, 28 Μαρ.
21oC Αθήνα

Τώρα εξηγούνται όλα! Διαβάστε τι φταίει για τα επεισόδια στο Λονδίνο και τη χρηματοοικονομική κρίση…

ΦΩΤΟ EUROKINISSI

Μήπως φταίνε τα φεγγάρια (έχει και πανσέληνο αύριο…); Ο μύθος του «ξεκούραστου και χωρίς ειδήσεις Αυγούστου» καταρρίπτεται. Και για αυτό φταίνε οι ηλιακές καταιγίδες!

Ο Αύγουστος θεωρείται (λανθασμένα) «νεκρή» εποχή από ειδήσεις. Ο φετινός όμως είναι διαφορετικός. Διεθνής οικονομική κρίση, σκαμπανεβάσματα στις διεθνείς αγορές, επεισόδια στο Λονδίνο με πέντε νεκρούς…

Πάει ο καιρός που οι εφημερίδες γέμιζαν τις σελίδες τους με ανάλαφρες ειδήσεις γιατί δεν είχαν άλλες σοβαρές ειδήσεις. Θα μπορούσε όμως άραγε η “τρέλα” του φετινού καλοκαιριού να οφείλεται στο… άστρο που βρίσκεται στο κέντρο του ηλιακού μας συστήματος;

Δεν υπάρχουν και πολλές αποδείξεις ότι μικρά πράσινα ανθρωπάκια ανακατεύονται στις γήινες υποθέσεις, όμως ο Ήλιος εκτοξεύει στο διάστημα φορτισμένα σωματίδια, ένα φαινόμενο που από τους επιστήμονες αποκαλείται εκτίναξη στεμματικού υλικού (CME).

Τρεις μεγάλες τέτοιες εκτινάξεις υποχρέωσαν τους Αμερικανούς επιστήμονες να προειδοποιήσουν ότι οι ηλιακές καταιγίδες μπορεί να προκαλέσουν διακοπές στην ηλεκτροδότηση ενώ το βόρειο σέλας, που προκαλείται από διαταραχές στη γήινη ατμόσφαιρα, έχει γίνει ορατό σε περιοχές όπως η Αγγλία και το Κολοράντο, σύμφωνα με τη NASA.

“Το μαγνητικό πεδίο της Γης ακόμη δονείται από τη CME της 5ης Αυγούστου που προκάλεσε μια από τις ισχυρότερες γεωμαγνητικές καταιγίδες εδώ και πολλά χρόνια” ανέφερε η ιστοσελίδα SpaceWeather.

Ορισμένοι πανεπιστημιακοί ισχυρίζονται ότι τέτοιες γεωμαγνητικές καταιγίδες μπορεί να επηρεάσουν τους ανθρώπους, να μεταβάλουν τη διάθεσή τους και να τους οδηγήσουν σε “αρνητική” συμπεριφορά αλλάζοντας τη βιοχημεία τους. Υπάρχουν μελέτες που υποστηρίζουν ότι κατά τη διάρκεια γεωμαγνητικών καταιγίδων αυξάνονται οι αυτοκτονίες και η εισαγωγή στα νοσοκομεία λόγω κατάθλιψης.

Μάλιστα, μια μελέτη που έκανε το 2003 η Κεντρική Τράπεζα της Ατλάντας κατέληξε στο συμπέρασμα ότι τέτοιες “διαστημικές” καταιγίδες θα μπορούσαν να επηρεάσουν το… Χρηματιστήριο επειδή οι χρηματιστές είναι πιθανότερο να κάνουν “απαισιόδοξες” επιλογές. “Τα ασυνήθιστα υψηλά επίπεδα γεωμαγνητικής δραστηριότητας έχουν αρνητική, στατιστικά και οικονομικά σημαντική, επίπτωση στις αποδόσεις των μετοχών την αμέσως επόμενη εβδομάδα”, ανέφεραν οι συγγραφείς της μελέτης.

Θα μπορούσαν φυσικά τα σκαμπανεβάσματα των Χρηματιστηρίων αυτήν την εβδομάδα να είναι μια απλή σύμπτωση. Για σήμερα το “δελτίο διαστημικού καιρού” προβλέπει ηρεμία αλλά οι αναλυτές δεν θα πρέπει να εφησυχάζουν: ο τρέχων ενδεκαετής ηλιακός κύκλος αναμένεται να κορυφωθεί το 2013 και ενδέχεται τους επόμενους μήνες να πλήξουν τη Γη και άλλες γεωμαγνητικές καταιγίδες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

«Τους ξέρετε;» – Η βρετανική αστυνομία βγάζει σε… γιγαντοοθόνη τους ταραξίες του Μπέρμιγχαμ – Δείτε φωτο

Κλαίνε με μαύρο δάκρυ τα αφεντικά της Γουόλ Στρήτ – Πόσα έχασαν σε ένα μήνα!

Πανικός στις αγορές – Καταποντίστηκε η Wall Street – “Φτερά” έκαναν 900 δισ από τις φήμες για κατάρρευση στην ευρωζώνη

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε