Τρίτη, 7 Μαΐ
24oC Αθήνα

Τώρα και υπερκυκλώνας με 280 χλμ την ωρα στο Κουίνσλαντ!

Δείτε ποσο απειλητικά πλησιάζει ο κυκλώνας ΦΩΤΟ REUTERS
Δείτε ποσο απειλητικά πλησιάζει ο κυκλώνας ΦΩΤΟ REUTERS

Χιλιάδες άνθρωποι αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τις εστίες τους, καθώς ένας κυκλώνας του μεγέθους του τυφώνα «Κατρίνα» ο οποίος «ισοπέδωσε» το 2005 τη Νέα Ορλεάνη χτύπησε τουριστικές πόλεις και αγροτικές κοινότητες.

Οι Αρχές μάλιστα προειδοποιούν ότι με ταχύτητες που μπορεί να αγγίξουν τα 280 χιλιόμετρα την ώρα, ο κυκλώνας ενδέχεται να φτάσει βαθιά στην ενδοχώρα, πλήττοντας ακόμη και περιοχές που καταστράφηκαν από τις πλημμύρες του περασμένου μήνα. Μάλιστα, εκτιμάται ότι στο «μονοπάτι» του κυκλώνα ζουν περίπου 400.000 άτομα.

Ορυχεία, σιδηροδρομικές γραμμές και λιμάνια σταμάτησαν να λειτουργούν στην πολιτεία του Κουίνσλαντ καθώς ο κυκλώνας «Γιάσι» κατευθυνόταν προς την ακτογραμμή. Σύμφωνα με τις προβλέψεις απειλείται επίσης και το ένα τρίτο των φυτειών ζαχαροκάλαμων της Αυστραλίας.

«Αυτή η καταιγίδα είναι τεράστια και απειλεί ζωές», δήλωσε η πρωθυπουργός του Κουίνσλαντ, Αννα Μπλάι, προειδοποιώντας ότι ο κυκλώνας θα αναπτύξει την πλήρη του δύναμη και καταστροφικότητα αύριο το πρωί.

Με μια ισχυρή τροπική καταιγίδα να προηγείται του κυκλώνα «Γιάσι», ο οποίος εμφανίζει μέτωπο 650 χιλιομέτρων, το φαινόμενο αναμένεται να έχει μεγάλη διάρκεια και να μην κοπάσει όταν θα χτυπήσει στις ακτές. Πιστεύεται μάλιστα ότι μπορεί να πλήξει ως και 900 χιλιόμετρα βαθιά στο εσωτερικό της χώρας.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε