Παρασκευή, 19 Απρ.
16oC Αθήνα

Τώρα κλείνουν πυρηνικό σταθμό γιατί είναι σε σεισμογενή περιοχή! – Ίχνη ραδιενέργειας στο Ρότερνταμ

ΦΩΤΟ REUTERS

Με εντολή του πρωθυπουργού της χώρας, Ναότο Καν, οι ιαπωνικές αρχές αποφάσισαν τη διακοπή της λειτουργίας του πυρηνικού σταθμού της Χαμαόκα.

Αιτία; Βρίσκεται σε ζώνη μεγάλης σεισμικής δραστηριότητας στο κεντρικό τμήμα της χώρας.

«Έδωσα εντολή (…) η εταιρεία Chubu Electric Power να σταματήσει τη λειτουργία όλων των αντιδραστήρων της στον πυρηνικό σταθμό της Χαμαόκα», δήλωσε ο Καν σε συνέντευξη Τύπου, τονίζοντας πως «η απόφαση αυτή ελήφθη για την ασφάλεια των κατοίκων», επικαλούμενος τον σημαντικό κίνδυνο που υπάρχει για την πρόκληση σεισμού σε αυτήν την περιοχή.

Η απόφαση αφορά σε αυτό το στάδιο στο κλείσιμο των αντιδραστήρων 4 και 5, που είναι οι μόνοι που λειτουργούν σήμερα στο συγκεκριμένο σταθμό, ο οποίος βρίσκεται στη νομαρχία Σιζουόκα, σχεδόν 200 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά του Τόκιο.

Η Chubu Electric Power Co, στο μεταξύ, σχεδιάζει να ολοκληρώσει σε δύο με τρία χρόνια τα βήματα που πρέπει να κάνει για την προστασία του πυρηνικού της σταθμού στη Χαμαόκα από ένα τσουνάμι παρόμοιο με αυτό που έπληξε τη βορειοανατολική Ιαπωνία το Μάρτιο.

Έφτασε στο… Ρότερνταμ η ραδιενέργεια
Οι ολλανδικές τελωνειακές αρχές ανακοίνωσαν ότι ίχνη ραδιενέργειας εντοπίστηκαν σε εμπορευματοκιβώτιο που προερχόταν από την Ιαπωνία, στο λιμάνι του Ρότερνταμ.

Τα ίχνη της ραδιενέργειας εντοπίστηκαν στα εξωτερικά τοιχώματα του κοντέινερ, αλλά το φορτίο του δεν έφερε κανένα ίχνος, σύμφωνα με τη Γέρα φαν Βεένουμ, εκπρόσωπο των ολλανδικών τελωνείων. Η ραδιενέργεια όμως που εντοπίστηκε δεν αντιπροσωπεύει κανέναν κίνδυνο.

Η μόλυνση από ραδιενέργεια διαπιστώθηκε κατά το πέρασμα του κοντέινερ από μια πλατφόρμα ασφαλείας, αλλά το τελωνείο καθυστέρησε να προχωρήσει στην κατάσχεσή του για έναν δεύτερο έλεγχο μεγαλύτερης ακρίβειας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

H TEPCo «ξαναχτυπά»: 100 έως 1.000 φορές πάνω η ραδιενέργεια στο βυθό του Ειρηνικού

Νέος εφιάλτης στην Ιαπωνία – Κίνδυνος διαρροής ραδιενέργειας και σ’ άλλο εργοστάσιο!

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε