Ειδήσεις ΤΖΟΚΕΡ· ΣΕΙΣΜΟΣ· ΚΑΙΡΟΣ ΑΘΗΝΑ· ΟΑΕΔ Λιακάδα 16 Αθήνα ΚΑΙΡΟΣ

Τουλάχιστον 297 νεκροί το τίμημα της αιγυπτιακής εξέγερσης

Τουλάχιστον 297 νεκροί το τίμημα της αιγυπτιακής εξέγερσης
ΦΩΤΟ REUTERS
Διαδώστε αυτό το άρθρο

 

Επιλογή κατηγορίας

Τελευταία ενημέρωση: 08.02.2011 | 18:04
Πρώτη δημοσίευση: 08.02.2011 | 18:04

Το Παρατηρητήριο των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (HRW), πάντως, εκτιμά πως ο πραγματικός αριθμός των θυμάτων από τις βίαιες συγκρούσεις θα είναι πολύ μεγαλύτερος.

Η μη κυβερνητική οργάνωση έχει μέχρι σήμερα επιβεβαιώσει 232 θανάτους στο Κάιρο, 52 στην Αλεξάνδρεια και 13 στο Σουέζ, εξήγησε η ερευνήτρια Χέμπα Μοράγιεφ στην ιστοσελίδα της HRW.

Τα περισσότερα από τα θύματα καταγράφηκαν το διήμερο 28-29 Ιανουαρίου και είχαν χτυπηθεί από πραγματικές σφαίρες κατά τη διάρκεια των συγκρούσεων μεταξύ αστυνομικών και διαδηλωτών.

Πολλοί όμως σκοτώθηκαν από πλαστικές σφαίρες και από δακρυγόνα που εκτοξεύτηκαν εναντίον του πλήθους από πολύ μικρή απόσταση, σύμφωνα με τη Μοράγιεφ.

Μετά τις 29 Ιανουαρίου οι αστυνομικοί εξαφανίστηκαν από τους δρόμους των μεγάλων πόλεων και αντικαταστάθηκαν από στρατιώτες και μέλη των λαϊκών επιτροπών αυτοάμυνας.

Σύμφωνα με την HRW έχει δοθεί εντολή στα νοσοκομεία να "περιορίσουν" τον αριθμό των νεκρών.

«Ο πραγματικός αριθμός των νεκρών θα είναι πιθανότητα πολύ μεγαλύτερος, επειδή η δική μας καταμέτρηση βασίστηκε μόνο στα μεγάλα νοσοκομεία των τριών πόλεων. Συμπεριλάβαμε μόνο τα θύματα που μπορέσαμε να επιβεβαιώσουμε εμείς οι ίδιοι», πρόσθεσε η Μοράγιεφ.

Στις αρχές Φεβρουαρίου η ύπατη αρμοστής του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα, Νάβι Πιλάι, είχε κάνει λόγο για 300 νεκρούς από την έναρξη των συγκρούσεων, διευκρινίζοντας ότι επρόκειτο για μη επιβεβαιωμένες πληροφορίες.


   Διαδώστε αυτό το άρθρο
close button

Κάντε Like: Newsit.gr στο Facebook