Παρασκευή, 29 Μαρ.
17oC Αθήνα

Τουρκάλα δημοσιογράφος καταγγέλλει τη χώρα της

Τουρκάλα δημοσιογράφος καταγγέλλει τη χώρα της

Η κ. Τεμελκουράν, η οποία υπήρξε για δέκα χρόνια δημοσιογράφος της φιλελεύθερης τουρκικής εφημερίδας «Μιλιέτ» και σήμερα γράφει για τη βρετανική «Γκάρντιαν».

«Δημοκρατία στην Τουρκία: είναι ένα μεγάλο ψέμα», είπε η γνωστή Τουρκάλα δημοσιογράφος, Ετσέ Τεμελκουράν, σε συνομιλία της με Αυστριακούς δημοσιογράφους στη Βιέννη, όπου βρίσκεται καλεσμένη του Ινστιτούτου Διεθνούς Διαλόγου και Συνεργασίας για να ενημερώσει, όπως σημειώνει, για την ελλιπή ελευθερία έκφρασης στην πατρίδα της.

Όπως επισημαίνει η ίδια στις τοποθετήσεις της, που προβάλλονται στα σημερινά φύλλα αυστριακών εφημερίδων (όπως της μεγάλης κυκλοφορίας «Κουρίρ» και «Ντερ Στάνταρντ»), με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας Ελευθερίας του Τύπου, στην Τουρκία δεν κυβερνά η δημοκρατία, γιατί υπάρχουν χιλιάδες πολιτικοί κρατούμενοι, αρκετοί φίλοι της βρίσκονται στη φυλακή, η ίδια, από φόβο για δίωξή της, ζει τελευταία στην Τυνησία.

Η κ. Τεμελκουράν, η οποία υπήρξε για δέκα χρόνια δημοσιογράφος της φιλελεύθερης τουρκικής εφημερίδας «Μιλιέτ» και σήμερα γράφει για τη βρετανική «Γκάρντιαν», καταγγέλει την έλλειψη ενδιαφέροντος για την κατάσταση στην Τουρκία, από πλευράς ευρωπαϊκών Μέσων Ενημέρωσης, τα οποία, όπως σημειώνει, τη δεκαετία του 1990 ασχολούνταν με το Κουρδικό.

Όμως, σύμφωνα με την άποψή της, από την άνοδο στην εξουσία του κόμματος ΑΚΡ του Τούρκου πρωθυπουργού Ταγίπ Ερντογάν, η Ευρώπη εμφανίζεται να είναι πολύ ικανοποιημένη με την εκεί κατάσταση ώστε να ασκήσει κριτική, καθώς για την Ευρώπη φαίνεται να ανθεί στην Τουρκία η δημοκρατία και οι μετριοπαθείς Ισλαμιστές να είναι μια ικανοποιητική λύση, καθώς και το στρατιωτικό καθεστώς ανήκει στο παρελθόν.

Η ίδια θεωρεί πως η τουρκική κυβέρνηση θέλει να δημιουργήσει μια μετριοπαθή, ισλαμική, νεοφιλελεύθερη, κοινωνία, ένα είδος πρότυπο για ολόκληρη τη Μέση Ανατολή και αυτά που συμβαίνουν σήμερα, είναι μια «Ντουμπάι-κοποίηση» της Τουρκίας και κριτική από μειονότητες ή αντιφρονούντες θα πρέπει, όπως σε αυτό το εμιράτο του Κόλπου, να φιμώνεται.

Η Τουρκάλα δημοσιογράφος εκφράζει τις ανησυχίες της για την άνοδο της χώρας της σε μια περιφερειακή δύναμη με αυτοπεποίθηση, θεωρώντας πως η εξουσία είναι δελεαστική και ένα φαινόμενο αυτής της αυτοπεποίθησης είναι πως έχει χάσει σε σημασία για τη χώρα, η προσέγγιση με την Ευρωπαϊκή Ένωση ως προοπτική του μέλλοντος. Θύματα αυτής της εξέλιξης είναι, όπως σημειώνει, μειονότητες όπως Κούρδοι και Αρμένιοι, που αισθάνονται εγκαταλειμμένοι, καθώς η πίεση από το εξωτερικό προς την κυβέρνηση έχει μειωθεί.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε