Πέμπτη, 25 Απρ.
20oC Αθήνα

Τουρκία: Ακύρωση του δημοψηφίσματος ζητά η αντιπολίτευση – Γιλντιρίμ: Αυταπατάσθε!

Φωτογραφία REUTERS
Φωτογραφία REUTERS

Ήταν δεδομένο ότι το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος θα προκαλούσε πολιτικές αναταράξεις στην Τουρκία. Η αντιπολίτευση δεν είναι διατεθειμένη να κάνει πίσω και σήμερα θα καταθέσει και επίσημα αίτημα για ακύρωση του δημοψηφίσματος, κάτι που προκάλεσε την αντίδραση του πρωθυπουργού Μπιναλί Γιλντιρίμ.

Οι καταγγελίες για νοθεία είναι μια μάταιη απόπειρα να αμφισβητηθεί το αποτέλεσμά του δήλωσε ο Τούρκος πρωθυπουργός λίγη ώρα αφού το Ρεπουμπλικανικό κόμμα, το μεγαλύτερο κόμμα της αντιπολίτευσης ανακοίνωσε ότι θα προσφύγει στο Ανώτατο Εκλογικό Συμβούλιο για την ακύρωση του δημοψηφίσματος.

«Η θέληση του λαού εκφράστηκε στην κάλπη και η συζήτηση έληξε», δήλωσε ο Γιλντιρίμ μιλώντας στην κοινοβουλευτική ομάδα του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP). «Όλοι θα πρέπει να σεβαστούν το αποτέλεσμα, κυρίως η αξιωματική αντιπολίτευση», τόνισε.

Λίγο νωρίτερα ο αντιπρόεδρος του Λαϊκού Ρεπουμπλικανικού Κόμματος (CHP) Μπουλέντ Τετζάν είχε δηλώσει ότι θα καταθέσει την προσφυγή στο Ανώτατο Εκλογικό Συμβούλιο στις 14.30 (τοπική και ώρα Ελλάδος), ζητώντας την ακύρωση του δημοψηφίσματος. Δύο ώρες νωρίτερα ένα στέλεχος του CHP πρόκειται να συναντηθεί με τον πρόεδρο του Συμβουλίου.

Το CHP ζήτησε από χθες την ακύρωση του δημοψηφίσματος, ανακοινώνοντας ότι θα προσφύγει στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων εάν κριθεί αναγκαίο, μετά την απόφαση που έλαβε την τελευταία στιγμή το Ανώτατο Εκλογικό Συμβούλιο να επιτρέψει την αποδοχή ασφράγιστων ψηφοδελτίων.

Αντιδρά και ο Δικηγορικός Σύλλογος

Και ενώ οι συζητήσεις περί νοθείας κάθε μέρα και «φουντώνουν», η Ένωση Δικηγορικών Συλλόγων της Τουρκίας πήρε θέση για την απόφαση, της τελευταίας στιγμής μάλιστα, που πήρε το Ανώτατο Εκλογικό Συμβούλιο της Τουρκίας, να επιτρέψει την καταμέτρηση μη σφραγισμένων ψηφοδελτίων.

Σύμφωνα με την Ένωση, η απόφαση αυτή αντιβαίνει σαφώς στον νόμο, εμπόδισε την τήρηση κανονικών αρχείων και μπορεί να επηρέασε τα αποτελέσματα. «Με αυτή την παράνομη απόφαση, τα συμβούλια στις κάλπες (οι αξιωματούχοι στα εκλογικά τμήματα) παραπλανήθηναν ώστε να πιστέψουν πως η χρήση μη σφραγισμένων ψηφοδελτίων ήταν σωστή», αναφέρεται σε ανακοίνωση της Ένωσης Τουρκικών Δικηγορικών Συλλόγων (TBB).

«Η ανακοίνωση του ΥSK (του εκλογικού συμβουλίου), που αντιβαίνει σαφώς στον νόμο, οδήγησε σε παρατυπίες, και στην παρεμπόδιση της τήρησης αρχείων που θα μπορούσαν να αποκαλύψουν τις παρατυπίες», αναφέρεται στην ανακοίνωση, όπου προστίθεται πως η TBB αναμένει τώρα από το YSK να αντιληφθεί τις συνταγματικές ευθύνες του κατά την εξέταση των προσφυγών (που θα κατατεθούν κατά του αποτελέσματος του δημοψηφίσματος).

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε