Τρίτη, 23 Απρ.
21oC Αθήνα

Τουρκία: Ελεύθεροι αξιωματικοί που εμπλέκονται στο σκάνδαλο

ΦΩΤΟ REUTERS
ΦΩΤΟ REUTERS

Την απελευθέρωση 10 αξιωματικών που είχαν κατηγορηθεί για εμπλοκή στο σκάνδαλο «βαριοπούλα» διέταξε δικαστήριο της Κωνσταντινούπολης.

Μεταξύ εκείνων που αφέθηκαν ελεύθεροι και τρεις ναύαρχοι, μετέδωσε το τηλεοπτικό δίκτυο CNN Turk. Οι συλληφθέντες, έξι από τους οποίους υπηρετούν ακόμα στο στράτευμα, κρατήθηκαν μαζί με άλλους 70 αξιωματικούς από τα τέλη του περασμένου μήνα σε μια έφοδο που έγινε και κλιμάκωσε περαιτέρω τις εντάσεις μεταξύ της κυβέρνησης του Τούρκου πρωθυπουργού Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν με την ηγεσία του στρατού, ένα γεγονός που ταρακούνησε και τις χρηματαγορές.

Ακόμη, άτομα παραμένουν κρατούμενα σε σχέση με την υπόθεση «επιχείρηση Βαριοπούλα», μετέδωσε το τηλεοπτικό δίκτυο NTV, ενώ δεν κατέστη προς το παρόν σαφές για πιο λόγο αφέθηκαν ελεύθεροι οι έξι αξιωματικοί.

Οι εισαγγελείς ερευνούν τις κατηγορίες με βάση τις οποίες οι ύποπτοι είχαν στόχο να ρίξουν βόμβες σε ιστορικό τζαμί, να καταρρίψουν ένα μαχητικό τζετ, να κατηγορήσουν γι’ αυτό την Ελλάδα και να συλλάβουν εκατοντάδες πολίτες για να προκαλέσουν κοινωνική αναταραχή και να αποσταθεροποιήσουν την κυβέρνηση Ερντογάν.

Ο στρατός αρνήθηκε ότι σχεδιαζόταν μια τέτοια συνωμοσία τονίζοντας ότι η «επιχείρηση Βαριοπούλα» αποτελεί μέρος ενός σεναρίου πολεμικών παιχνιδιών που χρησιμοποιείται στα εκπαιδευτικά σεμινάρια.

Υπενθυμίζεται πάντως ότι ο τουρκικός στρατός που διαθέτει εξαιρετικά μεγάλη επιρροή στην πολιτική σκηνή, έχει ανατρέψει τρεις κυβερνήσεις από το 1960, ενώ άσκησε πολύ έντονες πιέσεις για παραίτηση της πρώτης ισλαμικής κυβέρνησης της Τουρκίας το 1997.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε