Ειδήσεις ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΕΣ 2017· SURVIVOR· ΤΖΟΚΕΡ· ΣΕΙΣΜΟΣ· ΚΑΙΡΟΣ 33 Αθήνα ΚΑΙΡΟΣ

Τουρκία: Η αστυνομία αναζητεί απόστρατους αξιωματικούς για το "μεταμοντέρνο πραξικόπημα"

Τουρκία: Η αστυνομία αναζητεί  απόστρατους αξιωματικούς για το `μεταμοντέρνο πραξικόπημα`
Διαδώστε αυτό το άρθρο

 

Επιλογή κατηγορίας

Τελευταία ενημέρωση: 12.04.2012 | 15:35
Πρώτη δημοσίευση: 12.04.2012 | 15:22

Τα γεγονότα του 1997 χαρακτηρίζονται συχνά ως «μεταμοντέρνο πραξικόπημα», καθώς οι στρατηγοί εξεδίωξαν την κυβέρνηση χωρίς την επέμβαση του στρατού, ενώ δεν αντικατέστησαν την πολιτική διοίκηση από στρατιωτικό καθεστώς.


Η τουρκική αστυνομία προχώρησε σήμερα σε έρευνες στην Κωνσταντινούπολη και την Άγκυρα σε κατοικίες απόστρατων αξιωματικών του στρατού, οι οποίοι φέρονται να είχαν εμπλακεί στο πραξικόπημα του 1997.

Οι εισαγγελείς εξέδωσαν εντάλματα σύλληψης εις βάρος πολλών πρώην στρατηγών, ανάμεσά τους και ο Τσεβίκ Μπιρ, που θεωρείται ο εγκέφαλος αυτού του πραξικοπήματος, σύμφωνα με τα τηλεοπτικά δίκτυα CNN-Türk και NTV.

Ο στρατηγός Μπιρ, που πλέον είναι εν αποστρατεία, ήταν εκείνη την εποχή υπαρχηγός Επιτελείου Εθνικής Άμυνας, αρμόδιος για στρατηγικά θέματα.

Οι νέες αυτές έρευνες εναντίον αξιωματικών εν αποστρατεία γίνεται στο πλαίσιο της αντιπαράθεσης μεταξύ της τουρκικής κυβέρνησης και του στρατού, που στο παρελθόν ήταν ιδιαίτερα ισχυρός, όμως πλέον έχει δει τις εξουσίες του να περιορίζονται.

   Διαδώστε αυτό το άρθρο