Πέμπτη, 25 Απρ.
23oC Αθήνα

Τουρκία: Ο Νταβούτογλου φεύγει, ο γαμπρός του Ερντογάν έρχεται;

Τουρκία: Ο Νταβούτογλου φεύγει, ο γαμπρός του Ερντογάν έρχεται;

Η πολιτική αναταραχή που έχει δημιουργηθεί στην Τουρκία εξαιτίας της επερχόμενης παραίτησης του πρωθυπουργού Αχμέτ Νταβούτογλου προκαλεί τριγμούς στην οικονομία της χώρας αλλά αυτό ουδόλως απασχολεί τον Ερντογάν. Ο «σουλτάνος» είναι… απασχολημένος αναζητώντας ποιον θα βάλει στη θέση του πρωθυπουργού. Και αυτή τη φορά θέλει να είναι σίγουρος πως δεν θα σηκώσει… μπαϊράκι!

Όλα έγιναν πολύ γρήγορα ή μάλλον έτσι πιστεύουμε. Ο “πάγος” ανάμεσα στον Ερντογάν και τον Νταβούτογλου υπήρχε εδώ και καιρό αφού ο Τούρκος πρωθυπουργός αποδείχθηκε πως δεν… έκανε τα χατίρια του προέδρου. Κυρίως δεν τον βοήθησε όσο ήθελε ο Ερντογάν να αλλάξει το Σύνταγμα και να συγκεντρώσει ο πρόεδρος, δηλαδή ο Ερντογάν, όλες τις εξουσίες και από… διακοσμητικός να γίνει ο ουσιαστικός ηγέτης του κράτους.

Μετά την απόφαση του Νταβούτογλου να συγκαλέσει έκτακτο συνέδριο του κυβερνώντος κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης, στο οποίο ο Ερντογάν τον έκανε πρόεδρο, «φούντωσαν» οι φήμες πως η παραίτηση Νταβούτογλου είναι θέμα ωρών, ούτε καν ημερών.

Ο Ερντογάν ήδη ψάχνει τον αντικαταστάτη του. Τον άνθρωπο στον οποίο θα δώσει τα κλειδιά του AKP με αντάλλαγμα να κάνει ό,τι του πει ο πρόεδρος. Οι υποψήφιοι αρκετοί. Πρώτος στη λίστα του Ερντογάν φέρεται να είναι ο υπουργός Μεταφορών της Τουρκίας Μπιναλί Γιλντιρίμ, δεξί χέρι του Τούρκου προέδρου και δεύτερος ο υπουργός Ενέργειας Μπεράτ Αλμπαϊράκ που κατά… σύμπτωση είναι παντρεμένος με τη Εσρά Ερντογάν, κόρη του Τούρκου προέδρου. Μάλιστα, κουμπάρος στο γάμο του ήταν ο τότε πρωθυπουργός της Ελλάδας Κώστας Καραμανλής.

Ο Αλμπαϊράκ έχει ακόμη ένα… συν (εκτός του ότι είναι γαμπρός του Ερντογάν): έχει αδερφό μιντιάρχη! Ο Σερχάτ Αλμπαϊράκ είναι διευθύνων σύμβουλος του ομίλου ΜΜΕ Turkuvaz, υπό τον έλεγχο του οποίου είναι μέσα όπως η εφημερίδα Σαμπάχ και το τηλεοπτικό δίκτυο ATV.

Ανάμεσα στα ονόματα που ακούγονται είναι επίσης αυτό του υπουργού Δικαιοσύνης Μπεκίρ Μποζντάγ.

Η «καρατόμηση» του Νταβούτογλου (γιατί περί αυτού πρόκειται) έρχεται την ημέρα που η Κομισιόν έδωσε το… πράσινο φως για την απελευθέρωση της βίζας για τους Τούρκους πολίτες που θα ταξιδεύουν προς την Ευρωπαϊκή Ένωση και μόλις έξι μήνες μετά τις εκλογές, τις οποίες κέρδισε ο Νταβούτογλου με ποσοστό πάνω από το 49%. Αλλά ο Ερντογάν τον «κατηγορεί» για… καλές σχέσεις με τον Στρατό, τις μυστικές υπηρεσίες και τους… Δυτικούς, πιο συγκεκριμένα ενοχλήθηκε γιατί ο Νταβούτογλου είχε αρχίσει να αποκτά δύναμη τόσο στις τάξεις του στρατού όσο και των μυστικών υπηρεσιών.

Δεν θα γίνουν εκλογές

Με τις εκλογές να έχουν γίνει μόλις πριν από έξι μήνες, ο Ερντογάν δεν θα ρισκάρει μια νέα προσφυγή στις κάλπες. Ήδη ο σύμβουλος της τουρκικής προεδρίας Τζεμίλ Ερτέμ διεμήνυσε πως μετά την εκλογή του νέου προέδρου του κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης η Τουρκία δεν θα οδηγηθεί στις κάλπες αλλά θα πορευθεί με «ασφάλεια» μέχρι το τέλος της θητείας της κυβέρνησης το 2019.

Η Τουρκία και η οικονομία της θα σταθεροποιηθεί περαιτέρω όταν αναλάβει ένας πρωθυπουργός που θα συνδέεται στενότερα με τον πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, δήλωσε ο Ερτέμ σε συνέντευξη στο τηλεοπτικό δίκτυο NTV.

Η σημερινή οικονομική διαχείριση θα παραμείνει ως έχει, είπε, προσθέτοντας ότι δεν περιμένει αλλαγές στην νομισματική και τη δημοσιονομική πολιτική. Η πτώση των τιμών των τουρκικών περιουσιακών στοιχείων, και ειδικά της λίρας, εν μέσω της πολιτικής αναταραχής δεν θα συνεχισθούν, και η λίρα ίσως και να υπερτιμηθεί, υπονομεύοντας τις εξαγωγές, είπε.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε