Παρασκευή, 19 Απρ.
15oC Αθήνα

Τουρκία: Στους 97 οι νεκροί από τη διπλή βομβιστική επίθεση – Νέα συγκλονιστικά βίντεο από το μακελειό

ΦΩΤΟ: REUTERS
ΦΩΤΟ: REUTERS

– Σφοδρή διπλή έκρηξη βάφει ξανά με αίμα την Τουρκία
– Βίντεο ντοκουμέντο από την στιγμή της σφοδρής έκρηξης
– Σοκάρουν τα βίντεο μετά την τραγωδία με ανθρώπινα μέλη στον δρόμο
– Το κόμμα της Δημοκρατίας των Λαών κάνει λόγο για 97 νεκρούς και το πρωθυπουργικό γραφείο ανακοίνωσε 95, ενώ οι τραυματίες φθάνουν τους 246
– Για βομβιστή αυτοκτονίας κάνουν λόγο Τούρκοι αξιωματούχοι – “Άρωμα” τζιχαντιστών στο μακελειό που συγκλόνισε τη χώρα
-Τριήμερο εθνικό πένθος κήρυξε ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Αχμέτ Νταβούτογλου
– ΣΥΝΕΧΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΜΕ ΒΙΝΤΕΟ ΚΑΙ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ – ΠΡΟΣΟΧΗ, ΟΙ ΕΙΚΟΝΕΣ ΕΙΝΑΙ ΣΚΛΗΡΕΣ

Η Τουρκία έχει βυθιστεί ξανά στο πένθος. Η άσφαλτος έχει ξανά κόκκινο χρώμα. Μία διπλή έκρηξη σημειώθηκε το πρωί του Σαββάτου σε διασταύρωση κεντρικού δρόμου στην Άγκυρα, κοντά σε σιδηροφρομικό σταθμό. Το αποτέλεσμα είναι μία νέα πολύνεκρη τραγωδία.

Ερντογάν και Νταβούτογλου έχουν ήδη τοποθετηθεί, με τον Τούρκο Πρόεδρο να κάνει λόγο για “επίθεση μίσους με στόχο τη διχόνοια”. Μικρή σημασία έχουν όμως οι πολιτικές τοποθετήσεις αυτή την ώρα. Την ώρα που ανθρώπινα μέλη υπάρχουν διάσπαρτα στο σημείο της τραγωδίας.

Η τελευταία ενημέρωση από την Τουρκία μεταφέρει δηλώσεις αξιωματούχων, σύμφωνα με τις οποίες το μακελειό ήταν αποτέλεσμα μιας επίθεσης αυτοκτονίας.Συγκεκριμένα ένας αξιωματούχος άφησε να εννοηθεί ότι οι δράστες ήταν πεζοί και ζωσμένοι με τα εκρηκτικά, αφού, όπως σημείωσε, από τις εκρήξεις δεν καταστράφηκε κανένα όχημα.

Ο ίδιος αξιωματούχος ανέφερε πως οι τουρκικές αρχές επέβαλαν απαγόρευση στη μετάδοση εικόνων που δείχνουν τις εκρήξεις, ενώ το ενδεχόμενο ανάμειξης του Ισλαμικού Κράτους στην υπόθεση επίσης ερευνάται, με τις φρικιαστικές εικόνες να κάνουν τον γύρο του κόσμου.

Τριήμερο εθνικό πένθος κήρυξε ο Νταβούτογλου

Η σημερινή, πολύνεκρη επίθεση στον σιδηροδρομικό σταθμό της Άγκυρας διαπράχθηκε κατά πάσα πιθανότητα από δύο βομβιστές αυτοκτονίας, ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Αχμέτ Νταβούτογλου.

Ο πρωθυπουργός κήρυξε τριήμερο εθνικό πένθος τονίζοντας ότι οι βομβιστικές επιθέσεις είχαν ως στόχο την ενότητα, τη δημοκρατία και τη σταθερότητα της Τουρκίας.

Οι αρχές έχουν ισχυρές ενδείξεις ότι δύο καμικάζι διέπραξαν την επίθεση, πρόσθεσε.

Τα συγκλονιστικά βίντεο

Ο Independent με έκτακτη ενημέρωση έκανε αρχικά λόγο για τουλάχιστον 20 επιβεβαιωμένους θανάτους, με τα διεθνή μέα ενημέρωσης να θεωρούν μαθηματικά βέβαιο πως ο κατάλογος των νεκρών θα αυξηθεί. Όπερ και εγένετο, αφού το breakingnews.com μετέδωσε πως το υπουργείο Εσωτερικών της Τουρκίας ανακοίνωσε πως οι νεκροί έχουν φτάσει τους 30 και οι τραυματίες τους 126. Το μεσημέρι η ΕΡΤ μετέδωσε πως οι νεκροί έχουν φτάσει τους 69 και οι τραυματίες ξεπερνούν τους 230, ενώ λίγο πριν τις 16:00 (ώρα Ελλάδος) ο Τούρκος υπουργός Υγείας ανακοίνωσε πως οι νεκροί είναι τουλάχιστον 86. Λίγο μετά τις 20.30 το κόμμα της Δημοκρατίας των Λαών ανακοίνωσε πως ο αριθμός των νεκρών έφθασε τους 97. Αργότερα, το πρωθυπουργικό γραφείο ανακοίνωσε 95 νεκρούς και 246 τραυματίες, οι 48 εκ των οποίων παραμένουν σε μονάδες εντατικής θεραπείας.

Ένα βίντεο που έχει αναρτηθεί στο twitter απεικονίζει την στιγμή της έκρηξης που αιματοκύλισε την πορεία.

Ένα ακόμη βίντεο, αποτυπώνει τις ανατριχιαστικές στιγμές, δευτερόλεπτα μετά την τραγωδία.

 Το πρακτορείο Dogan έδωσε στην δημοσιότητα κι ένα βίντεο που επεικονίζει τις δραματικές στιγμές μετά την διπλή έκρηξη, με τους τραυματίες να είναι πεσμένοι στο δρόμο.

Δείτε περισσότερα βίντεο, στιγμές μετά την φονική, διπλή έκρηξη:  

 

Φωτό - Reuters

Φωτό - Reuters

Φωτό - Reuters

Φωτό - Reuters

Φωτό - Reuters

Φωτό twitter - @dokuz8haber

Φωτό twitter - @dokuz8haber

Φωτό twitter / @anadoluagency

Φωτό twitter / @anadoluagency

Φωτό twitter / @anadoluagency

Φωτό twitter / @anadoluagency

Φωτό twitter / @anadoluagency

Φωτό twitter / @anadoluagency

Φωτό twitter / @anadoluagency

  

 

 

Ο ρεπόρτερ του CNN Turk μετέδωσε πως η διπλή έκρηξη έγινε ενώ είχε προγραμματιστεί μία “ειρηνική” πορεία διαμαρτυρίας για τις διαμάχες μεταξύ του τουρκικού κράτους και των Κούρδων μαχητών, ενώ ο Τούρκος πρωθυπουργός, Αχμέτ Νταβούτογλου, ενημερώθηκε νωρίτερα από τους υπουργούς Εσωτερικών και Υγείας για την διπλή έκρηξη.

Ειρήνη – Ψωμί – Δημοκρατία

Σύμφωνα με το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων «Ανατολή» ενδέχεται να πρόκειται για επιχείρηση αυτοκτονίας. Οι πληροφορίες για τον αριθμό των θυμάτων προς το παρόν είναι συγκεχυμένες.

Γίνεται λόγος, ωσόσο, για τουλάχιστον είκοσι νεκρούς και πολλούς τραυματίες.

Οι δύο εκρήξεις σημειώθηκαν με χρονική διαφορά 10-20 δευτερολέπτων.

Όπως αναφέρει το ΑΠΕ – ΜΠΕ, οι συγκεντρωμένοι μπροστά από το σταθμό θα έπαιρναν μέρος στη διαδήλωση που είχαν οργανώσει από κοινού η συνομοσπονδία εργαζομένων στο δημόσιο τομέα ΚΕΣΚ, η συνομοσπονδία εργατικών συνδικάτων ΝΤΙΣΚ, η Ένωση Ιατρών Τουρκίας (ΤΤΒ) και η Ένωση Επιμελητηρίων Μηχανικών (ΤΜΜΟΒ) με τίτλο «Σε πείσμα του πολέμου, ειρήνη εδώ και τώρα -Ειρήνη-Ψωμί-Δημοκρατία.

Επιμέλεια: Χρήστος Μαυραγάνης

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε