Πέμπτη, 28 Μαρ.
23oC Αθήνα

Τουρκία προς Γαλλία: “Δεν έχετε διαφορά με τους δικτάτορες της Μ. Ανατολής”

Ο τούρκος πρωθυπουργός πέρασε στην αντεπίθεση και κατηγόρησε την Γαλλία ότι έκανε γενοκτονία στην Αλγερία.

Για επιστροφή της Ευρώπης στο Μεσαίωνα έκανε λόγο η Άγκυρα με αφορμή την υπερψήφιση του νομοσχεδίου περί ποινικοποίησης της άρνησης για την γενοκτονία των Αρμενίων στη γαλλική βουλή και δια στόματος του υπουργού Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου υποστηρίζει ότι η Γαλλία πλέον δεν έχει καμία διαφορά από τους δικτάτορες της Μέσης Ανατολής.

Μιλώντας σήμερα στην τέταρτη συνάντηση στελεχών του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών, ο Νταβούτογλου καταφέρθηκε εναντίον της Γαλλίας λέγοντας τα εξής: “Όπως ακριβώς τα καθεστώτα Μπεν Άλι, Καντάφι και Άσαντ, υπαγόρευσαν στους λαούς τους τι ακριβώς πρέπει να σκέφτονται, όπως υπαγόρευσαν ποιες σκέψεις απαγορεύονται και ποιες όχι, έτσι χτες και η Γαλλική εθνοσυνέλευση και οι πολιτικοί ηγέτες που βρίσκονται πίσω από αυτήν υπαγόρευσαν στους Ευρωπαίους τι πρέπει να σκέφτονται και να συζητούν και υπό αυτή την έννοια, με την απόφασή της εθνοσυνέλευσής της η Γαλλία δεν έχει καμία διαφορά από τις δικτατορίες στη Μέση Ανατολή”.

«Εκτιμούμε ότι το 15% του πληθυσμού της Αλγερίας σφαγιάστηκε από τους Γάλλους από το 1945. Αυτό αποτελεί γενοκτονία» δήλωσε ο Τούρκος πρόεδρος κατά την διάρκεια συνεδρίου.  “Βράζει” και ο τουρκικός Τύπος με σκληρά πρωτοσέλιδα για την απόφαση της Γαλλίας να θεωρεί ότι διαπραττει ποινικό αδίκημα όποιος δεν αναγνωρίζει την γενοκτονία των Αρμενίων. Διαβάστε τι γράφουν τα πρωτοσέλιδα στο www.onalert.gr

Εντωμεταξύ, ο πρεσβευτής της Τουρκίας στο Παρίσι Ταχσίν Μπουρτσούογλου αναχώρησε σήμερα το πρωί της από τη Γαλλία, μια μέρα μετά το πάγωμα από την Άγκυρα της στρατιωτικής και πολιτικής της συνεργασίας με το Παρίσι, ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος της διπλωματικής αποστολής Ενγκίν Σολάκογλου.

“Ο πρεσβευτής επέστρεψε για διαβουλεύσεις. Μαζί με την οικογένειά του πήρε την πτήση των 07:40′” (08:40′ ώρα Ελλάδος) και θα είναι στην Τουρκία το απόγευμα, δήλωσε ο Σολάκογλου την επομένη της ψήφισης από τη γαλλική Εθνοσυνέλευση νομοσχεδίου που ποινικοποιεί την άρνηση της γενοκτονίας των Αρμενίων.

Ο τούρκος πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έδωσε εντολή την Πέμπτη για την αναστολή των διμερών επισκέψεων, την ανάκληση για διαβουλεύσεις του πρεσβευτή της Τουρκίας στη Γαλλία και πρόσθεσε ότι “οι κοινές στρατιωτικές ασκήσεις με τη Γαλλία, καθώς και όλες οι στρατιωτικές δραστηριότητες με τη χώρα αυτή, ακυρώνονται” ως ένδειξη διαμαρτυρίας για την ψήφιση του νομοσχεδίου.

Το Παρίσι “λυπάται” για τις αποφάσεις της Τουρκίας, δήλωσε αργά χθες βράδυ ο επικεφαλής της γαλλικής διπλωματίας Αλέν Ζιπέ καλώντας την Άγκυρα να μην “αντιδρά με υπερβολικό τρόπο”.

Ο τούρκος πρεσβευτής είπε χθες βράδυ μετά την ανακοίνωση της ανάκλησής του, ότι ο γάλλος ομόλογός του στην Άγκυρα δεν θα ανακληθεί για διαβουλεύσεις. Ο τελευταίος βρίσκεται τις ημέρες αυτές στη Γαλλία για διακοπές, είχε δηλώσει ο Ζιπέ.

Μετά τις έντονες αντιδράσεις της Αγκυρας, ο Γάλλος πρόεδρος ζήτησε από την Τουρκία να επιδείξει σεβασμό στις “πεποιθήσεις” του καθενός. “Η Γαλλία δεν δίνει μαθήματα σε κανέναν, ούτε και προτίθεται να πάρει”, τόνισε ο Σαρκοζί.

Παρά τις πολλές προειδοποιήσεις της Άγκυρας που έστειλε αρκετές αντιπροσωπείες στο Παρίσι, οι γάλλοι βουλευτές ψήφισαν την Πέμπτη νομοσχέδιο που ποινικοποιεί με φυλάκιση ενός έτους και πρόστιμο 45.000 ευρώ την άρνηση μιας γενοκτονίας που αναγνωρίζει το γαλλικό δίκαιο, όπως χαρακτηρίζεται από το 2001 στη Γαλλία η γενοκτονία των Αρμενίων του 1915 με 1,5 εκατομμύριο νεκρούς, σύμφωνα με τους Αρμένιους.

Η Τουρκία αναγνωρίζει ότι έως 500.000 Αρμένιοι έχασαν τη ζωή τους στο περιθώριο των απωλειών του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου.

Για να τεθεί σε ισχύ το νομοσχέδιο θα πρέπει να υιοθετηθεί και από τη γαλλική Γερουσία, μια διαδικασία που μπορεί να διαρκέσει αρκετούς μήνες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Ρήξη στις σχέσεις Γαλλίας – Τουρκίας – Ο Ερντογάν ανακοίνωσε κυρώσεις εναντίον των Γάλλων

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε