Πέμπτη, 28 Μαρ.
20oC Αθήνα

Τουρκία-Γαλλία στα… χαρακώματα για τη γενοκτονία των Αρμενίων – «Θα πάρουμε μέτρα» απειλεί η Άγκυρα

Την έντονη αντίδραση της Τουρκίας προκάλεσε η απόφαση της γαλλικής Γερουσίας να εγκρίνει το νόμο που ποινικοποιεί την άρνηση της Γενοκτονίας των Αρμενίων.

Η Άγκυρα προειδοποίησε ότι «δεν θα διστάσουμε να θέσουμε σε εφαρμογή, με τρόπο που θα κρίνουμε και άμεσα τα μέτρα τα οποία έχουμε σκεφτεί προγενέστερα», ενώ κατηγορεί την γαλλική κυβέρνηση ότι χρησιμοποιεί το θέμα για λόγους εσωτερικής πολιτικής. Δεν είναι η πρώτη φορά που κατηγορείται γι’ αυτό ο Σαρκοζί από την Τουρκία.

Η Άγκυρα θα περιμένει την ολοκλήρωση της διαδικασίας, την έγκριση του νομοσχεδίου από τον Νικολά Σαρκοζί εντός 15 ημερών, δηλαδή. Στην ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών, η απόφαση της Γερουσίας χαρακτηρίζεται προβληματική και υπόδειγμα ανευθυνότητας.

«Σε περίπτωση που ολοκληρωθεί η διαδικασία οριστικοποίησης του νόμου, δεν θα διστάσουμε να θέσουμε σε εφαρμογή, με τρόπο που θα κρίνουμε και άμεσα τα μέτρα τα οποία έχουμε σκεφτεί προγενέστερα. Παρομοίως πρέπει να είναι γνωστό ότι θα κάνουμε με ισχυρό τρόπο χρήση του δικαιώματός μας να υπερασπιστούμε τον εαυτό μας σε νόμιμη βάση, απέναντι σε άδικες κατηγορίες», προειδοποιεί η Άγκυρα.

«Είναι ατυχές το γεγονός ότι παρόλες τις πρωτοβουλίες και προειδοποιήσεις μας, οι ιστορικές και πολυδιάστατες σχέσεις μεταξύ της Τουρκίας και της Γαλλίας θυσιάστηκαν με βάση το εσωτερικό πολιτικό χρονοδιάγραμμα», τονίζεται.

Σύμφωνα με την τουρκική πλευρά, η γαλλική Γερουσία ενέκρινε το νομοσχέδιο παρά τις αντιρρήσεις περί αντισυνταγματικότητας που εξέφρασε η Επιτροπή νόμων. «Η εξέλιξη αυτή δείχνει πώς ένα τόσο ευαίσθητο ζήτημα μπορεί και γίνεται αντικείμενο για εσωτερικούς πολιτικούς λογαριασμούς στη Γαλλία. Πρόκειται για άκρως ατυχές βήμα για λογαριασμό της Γαλλικής πολιτικής», προστίθεται στο κείμενο και κατηγορείται η Γαλλία ότι πολιτικοποιεί την ιστορία.

«Είναι προφανές ότι η ερμηνεία των ιστορικών γεγονότων δεν μπορεί να καθοριστεί από τη συμπεριφορά των Γάλλων πολιτικών που θεωρούν ότι έχουν δικαίωμα να κρίνουν άλλους λαούς ξεκινώντας από μονομερείς απόψεις και, παραβιάζοντας τις αρχές του διεθνούς δικαίου, να προβαίνουν στη διατύπωση μιας τόσο σοβαρής κατηγορίας όπως είναι η γενοκτονία», αναφέρει η ανακοίνωση.

Η Άγκυρα είναι έτοιμη να πάρει μέτρα και το ποια θα είναι αυτά συζητήθηκε σε έκτακτη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του κυβερνώντος κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης.

Σύμφωνα με την εφημερίδα Μιλιέτ, η ανάκληση του πρεσβευτή στο Παρίσι για μεγάλο διάστημα και η τουρκική διπλωματική εκπροσώπηση στη Γαλλία σε χαμηλότερο δυνατό επίπεδο, είναι μεταξύ των μέτρων που ετοιμάζεται να πάρει η Άγκυρα.

Συζητήθηκαν, επίσης, μέτρα όπως η αναζήτηση διεθνών μέσων για την αντιμετώπιση της κατάστασης που έχει διαμορφωθεί μετά την απόφαση της γαλλικής γερουσίας, ο αποκλεισμός των γαλλικών εταιρειών από διαγωνισμούς έργων της Τουρκίας, η ανάκληση του στρατιωτικού ακολούθου της Τουρκίας στη Γαλλία και η μη ανανέωση των διαπιστευτηρίων του Γάλλου στρατιωτικού ακολούθου στην Τουρκία και το κλείσιμο του εναέριου χώρου και των χωρικών υδάτων της Τουρκίας, σε γαλλικά πολεμικά αεροσκάφη και πλοία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Γαλλία: Εγκρίθηκε το νομοσχέδιο για τη Γενοκτονία των Αρμενίων

Απειλές Ερντογάν προς το Παρίσι: “Δεν θα ξαναπάω στη Γαλλία”

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε