Παρασκευή, 19 Απρ.
20oC Αθήνα

Τούρκοι αντάρτες πίσω από την επίθεση στην πλατεία Ταξίμ

ΦΩΤΟ REUTERS
ΦΩΤΟ REUTERS

Δεν ήταν το PKK αλλά τα «Γεράκια για την Ελευθερία του Κουρδιστάν», μια ένοπλη κουρδική οργάνωση, που ανέλαβαν την ευθύνη για την επίθεση αυτοκτονία στην πλατεία Ταξίμ της Κωνσταντινούπολης.

Η επίθεση κατά της αστυνομίας, την περασμένη Κυριακή, προκάλεσε τον τραυματισμό 32 ανθρώπων και οι Κούρδοι αντάρτες έκαναν λόγο για πράξη εκδίκησης.

«Πρόκειται για μια επίθεση που σχεδιάστηκε πλήρως και πραγματοποιήθηκε από έναν από τους διοικητές μας, τον Βεντάτ Ατσάρ, εναντίον της αστυνομίας του φασιστικού τουρκικού κράτους», αναφέρει η οργάνωση, που δεν αναγνωρίζει τη μονομερή εκεχειρία που έχουν κηρύξει οι αντάρτες του PKK.

«Η απόφαση του PKK δεν μας αφορά, δεν έχουμε κηρύξει κατάπαυση του πυρός. Διατηρούμε τις θέσεις μάχης εναντίον των δυνάμεων της Άγκυρας», τονίζεται, με την ΤΑΚ να απειλεί με νέες επιθέσεις, αν το τουρκικό κράτος συνεχίσει την καταπίεση των Κούρδων.

Η TAK έχει αναλάβει στο παρελθόν την ευθύνη για πολλές επιθέσεις που πραγματοποιήθηκαν κυρίως στην Κωνσταντινούπολη, η τελευταία από τις οποίες σημειώθηκε στις 22 Ιουνίου, όταν μια βόμβα εξερράγη σε προάστιο της Πόλης την ώρα που περνούσε ένα λεωφορείο με στρατιωτικούς, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν έξι άνθρωποι.

Η κουρδική οργάνωση υπογραμμίζει ότι η επίθεση της Κυριακής είχε στόχο τους αστυνομικούς, όχι αμάχους.

Οι τουρκικές αρχές υποστηρίζουν πως πίσω από την οργάνωση αυτή κρύβεται το PKK, το οποίο την χρησιμοποιεί όταν πραγματοποιεί επιθέσεις που μπορεί να καταδικαστούν από την κοινή γνώμη, ιδιαίτερα όταν σκοτώνονται άμαχοι. Το PKK αντιτείνει ότι η TAK αποτελείται από ανεξέλεγκτα στοιχεία που έχουν εγκαταλείψει τις τάξεις του.

Στην επίθεση της Κυριακής, ο καμικάζι ανατίναξε τα εκρηκτικά με τα οποία ήταν ζωσμένος στην πολυσύχναστη πλατεία Ταξίμ, στο κέντρο της Κωνσταντινούπολης, στην οποία σταθμεύουν μονίμως μονάδες των ειδικών δυνάμεων της αστυνομίας. Η έκρηξη σημειώθηκε ενώ επιχειρούσε να μπει μέσα σ’ ένα λεωφορείο της αστυνομίας. Οι αρχές υποστήριξαν πως ο καμικάζι αναγνωρίστηκε ως μέλος του PKK.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε