Τετάρτη, 24 Απρ.
19oC Αθήνα

Τούρκοι και Βούλγαροι έτοιμοι για νέα πυρηνικά εργοστάσια

Σε κλοιό πυρηνικών εργοστασίων θα βρεθεί τα επόμενα χρόνια η χώρα μας αφού οι μεν Τούρκοι δηλώνουν ότι είναι στην τελική ευθεία για να ξεκινήσουν το πρώτο δικό τους ενώ και οι Βούλγαροι

μέσω του εκπροσώπου της ρώσικης εταιρείας που θα το κατασκευάσει σπεύδουν να καθησυχάσουν ότι το νέο εργοστάσιο που φτιάχνουν θα έχει υψηλή τεχνολογία και θα αντέχει σε πιθανές καταστροφές.

Το Τουρκικό εργοστάσιο

Η περιοχή λέγεται Ακούγιου και είναι από τις πλέον σεισμογενείς στη γειτονική χώρα που όμως αυτό θέλει να το ξεχάσει…
Άλλωστε τα… λεφτά είναι πολλά η επένδυση όπως λέει ο ίδιος ο Ταγίπ Ερντογάν αγγίζει τα 20 δισεκατομμύρια δολάρια. Για τους γείτονες δεν τίθεται θέμα αναβολής, αντίθετα…
“Μένουν μήνες, ίσως εβδομάδες για να αρχίσουμε μαζί με τη Ρωσία το πρόγραμμά μας για τον πυρηνικό σταθμό στο Ακουγιου” όπως δήλωσε αργά χθες ο Τούρκος πρωθυπουργός.
Σύμφωνα με το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Ανατολή, πριν αναχωρήσει από την Αγκυρα για τη Ρωσία, ο Ερντογάν υπογράμμισε ότι η κυβέρνησή του δεν θα υπαναχωρήσει στα προγράμματά της για την κατασκευή τριών πυρηνικών εργοστασίων μέσα στα επόμενα πέντε χρόνια στην Τουρκία. “Δεν υπάρχει επένδυση χωρίς ρίσκο” λέει ο Ερντογάν.

Το βουλγαρικό εργοστάσιο

Από τη Σόφια ο επικεφαλής της ρωσικής εταιρείας Rosatom, Κίριλ Κομαρόφ που θα κατασκευάσει το νέο εργοστάσιο, αν δωθεί άδεια από την κυβέρνηση, στο Μπέλενε υπογράμμισε ότι ο σταθμός είναι σχεδιασμένος ούτως ώστε να αντέξει τις επιπτώσεις από μια πτώση αεροσκάφους βάρους 400 τόνων, θερμοκρασίες που κυμαίνονται από -57 βαθμούς Κελσίου έως 60 βαθμούς Κελσίου και πρόσθεσε ότι περίπου το 40% του συνολικού κόστους του σταθμού αφορά την κατασκευή των συστημάτων ασφαλείας.

Την ώρα που ολόκληρος ο κόσμος παρακολουθεί παγωμένος όσα γίνονται στην Ιαπωνία και οι χώρες που έχουν ήδη πυρηνικά εργοστάσια επανεξετάζουν το καθεστώς οι γειτονές μας … σκέφτονται άλλα όπως φαίνεται.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε