Παρασκευή, 29 Μαρ.
25oC Αθήνα

Τους 600 φτάνουν οι νεκροί από το πολικό ψύχος στην Ευρώπη

Πολύ χαμηλές θερμοκρασίες έχουν αποκλείσει “πολλές δεκάδες χιλιάδες πολιτών –χωρίς καν ηλεκτρικό ρεύμα– στα Βαλκάνια, σήμερα”, ενώ τα νέα θύματα των ακραίων καιρικών φαινομένων “είναι δεκάδες”.

Αν συνυπολογιστεί και η Ρωσική Ομοσπονδία, τότε σύμφωνα με το Γαλλικό πρακτορείο οι νεκροί αυτής της πρωτόγνωρης, εδώ και πολλά έτη, παρατεταμένης κακοκαιρίας “πλησιάζουν τους 600″…

    “Παγεροί άνεμοι” έπνεαν καθ’ όλη τη νύκτα, που πέρασε, στα δυτικά Βαλκάνια συνοδευόμενοι από χιονοπτώσεις, κάτι που “προβλέπεται να διαρκέσει ως τη Δευτέρα”.

    Ειδικά στη Σερβία καταγράφηκαν τρείς θανατοι από την παρατεταμένη κακοκαιρία, ανεβάζοντας το σύνολο από την έναρξη της θεομηνίας στους 19 .

    Το ερχόμενο εργάσιμο πενθήμερο είχε δύο αργίες, όμως η κυβέρνηση τις επέκτεινε σε πέντε, κρατώντας στο ίδιο διάστημα κλειστά όλα τα σχολεία, αλλά και αριθμό εργοστασίων.

    Στην Κροατία το σαββατοκύριακο αναμένεται να πέσει χιόνι ύψους οριακά ενός μέτρου, σε αρκετές περιοχές.

    Ενδεικτικά, χιονισμένη είναι η τουριστική ακτογραμμή στην Αδριατική. Κλειστο παραμένει και το πλησιέστερο στις ακτές αυτές οδικό δίκτυο, λόγω και ισχυρότατων ανέμων από την πλευρά της Αδριατικής.

    Στη γειτονική Βοσνία, οι ορεινές περιοχές είναι “απάτητες” εδώ και περίπου ένα 15ήμερο πλέον.

    ‘Ενα στρατιωτικό μεγάλο ελικόπτερο με 11μελές πλήρωμα, μαζί με κάμεραμεν της δημόσιας τηλεόρασης, πετώντας μέσα σε πολύ δυσμενείς καιρικές συνθήκες κατέπεσε μεν χθες Παρασκευή, αλλά λόγω της κάλυψης του ορεινού όγκου με παχύ χιόνι, όλοι έχουν σωθεί, παρά τα κατάγματα που προκάλεσε στα μέλη του πληρώματος η σφοδρή πρόσκρουση.

    Στο μεταξύ, η θερμοκρασία τη νύκτα στα πολωνικά βουνά Μπιεζστζάντι, στο νότιο τομέα, έπεσε πλέον στους -32 βαθμούς Κελσίου.

    Οκτώ ηλικιωμένοι υπέκυψαν στον ίδιο τομέα έχοντας χωρίς προφυλάξεις ανάψει στις κατοικίες τους τις θερμάστρες, που όμως προκάλεσαν σύντομα πυρκαγιές. Ετσι, οι νεκροί λόγω του ψύχους ξεπερνούν πλέον τους 80.

    Βορειότερα, έχουμε 24 θανάτους για τον ίδιο λόγο στη Λιθουανία, 10 στη Λετονία, έναν στην Εσθονία.

    Στην Τσεχία τα θύματα του ψύχους είναι 25. Μείον 25 βαθμούς Κελσίου είναι η νυκτερινή θερμοκρασία στην πρωτεύουσα Πράγα.

    Πολύ χαμηλές είναι οι θερμοκρασίες στην κεντρική, νότια Ιταλία, όπου έξι θάνατοι τις τελευταίες λίγες ώρες αποδόθηκαν στα ακραία καιρικά φαινόμενα.

    Μάλιστα, δύο αποκλεισμένοι από την κακοκαιρία ηλικιωμένοι, πέθαναν καθ’οδόν προς το πλησιέστερο νοσηλευτήριο, όταν τα ασθενοφόρα ακινητοποιήθηκαν μέσα στο χιόνι.

    Την ίδια ώρα στη μεθοριακή Τεργέστη άνεμοι ωριαίας ταχύτητας σχεδόν 130 χλμ τραυμάτισαν περίπου δέκα πολίτες.

    Ομως, σύμφωνα με το Γαλλικό πρακτορείο η άμεση μετεωρολογική πρόβλεψη είναι ευμενέστερη.

    Γιά τη ρουμανική επικράτεια, αναφέρονται, σήμερα, στα μμε συνολικά 65 νεκροί.

    Εξάλλου, έκλεισε το παραδουνάβιο βουλγαρικό λιμάνι Σίλιστρα, καθώς η επιφάνεια των νερών είναι 100% παγωμένη, κάτι που δεν είχε συμβεί από τον χειμώνα του ’85.

    Ο Δούναβης δεν είναι κατάλληλος “μέχρι νεοτέρας” στη ναυσιπλοΐα, σε σημαντικά τμήματά του :

    -στη Βουλγαρία, την Ουγγαρία, την Αυστρία, την Κροατία, την Σερβία.

    Στη Γαλλία μετά 11 συνεχή 24ωρα πολύ χαμηλών θερμοκρασιών, οι νεκροί από το ψύχος έγιναν 11.

    Τέλος, το δριμύτατο ψύχος έχει προκαλέσει 46 θανάτους στο Μαγκρέμπ, εκ των οποίων οι πιό πολλοί καταγράφηκαν στην Αλγερία.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε