Πέμπτη, 25 Απρ.
18oC Αθήνα

Τους επέστρεψαν για γυρίσουν για λίγο στα σπίτια τους

ΦΩΤΟ REUTERS

Ντυμένοι με προστατευτικές στολές, περίπου 100 κάτοικοι ενός χωριού που εκκενώθηκε κοντά στην πυρηνική μονάδα της Φουκουσίμα, επέστρεψαν για σύντομο χρονικό διάστημα στα σπίτια τους, προκειμένου να πάρουν κάποια προσωπικά τους αντικείμενα.

Πρόκειται για κατοίκους του χωριού Καβάουτσι, που βρίσκεται λιγότερο από 20 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά της μονάδας Φουκουσίμα Νταϊίτσι. Μετά το σεισμό της 11ης Μαρτίου υποχρεώθηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους, όπως και οι περίπου 85.000 κάτοικοι των γύρω περιοχών.

Οι περισσότεροι ζουν τώρα σε καταφύγια ή σε συγγενείς τους.

Για μερικούς ήταν βάλσαμο αυτή η –σύντομη χρονικά- επίσκεψη στα μέρη που έζησαν και αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν. Για άλλους, ήταν εξαιρετικά δύσκολο. Όπως ο Τετσούο Ακιμότο, ένας αγρότης περίπου 70 ετών, που ήταν ιδιαίτερα λυπημένος για τη «φυγή» από το αγρόκτημα των δέκα αγελάδων και ταύρων του.
Προετοιμασία πριν από την... επίσκεψη - ΦΩΤΟ REUTERS
«Κοιτάξτε, να τα ίχνη τους”, δήλωσε σε ένα συνεργείο του δικτύου Nippon TV στο οποίο επιτράπηκε να ταξιδέψει μαζί με τους κατοίκους του χωριού.

Χιλιάδες σκύλοι, γάτες, αγελάδες και κοτόπουλα εγκαταλείφθηκαν από τις δεκάδες χιλιάδες των ανθρώπων που έφυγαν από τα σπίτια τους βιαστικά μετά το πυρηνικό δυστύχημα.

Το πιο δύσκολο για τους ανθρώπους αυτούς είναι πως καμία τελική ημερομηνία επιστροφής δεν έχει καθοριστεί από τις αρχές, καθώς τα επίπεδα της ραδιενέργειας παραμένουν υψηλά γύρω από τη μονάδα.

Σε ακτίνα 20 χιλιομέτρων γύρω από τη μονάδα έχει κηρυχθεί ζώνη αποκλεισμού, και οι «εκτοπισμένοι» έχουν τη δυνατότητα να μεταβαίνουν στα σπίτια τους για εξαιρετικούς λόγους, και ένα άτομο ανά νοικοκυριό.

Τους επετράπη μάλιστα να επισκεφθούν το παλιό τους σπίτι για δύο ώρες, φορώντας προστατευτικές στολές εξοπλισμένες με ένα μετρητή ραδιενέργειας και ένα walkie-talkie για να επικοινωνούν με τις αρχές.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε