Παρασκευή, 19 Απρ.
17oC Αθήνα

Τους μέτρησαν έναν-έναν; – 73.900 οι πλούσιοι της Αυστρίας

Κατά 7,2% αυξήθηκε τον περασμένο χρόνο ο αριθμός των εκατομμυριούχων στην Αυστρία.

Πλέον είναι 73.900, αριθμός που αντιστοιχεί σε μια πυκνότητα 0,88% ή σε 880 εκατομμυριούχους ανά 100.000 κατοίκους της χώρας, που αποτελεί ένα νέο ρεκόρ.

Σύμφωνα με την τελευταία έρευνα του Επενδυτικού Οίκου “Valluga” του Λίχτενσταϊν, οι δέκα πλουσιότεροι Αυστριακοί αύξησαν το 2010, εξαιτίας της ανάκαμψης στα διεθνή χρηματιστήρια και της παγκόσμιας οικονομικής άνθησης, την περιουσία τους από 58,8 δισ. ευρώ σε 63,5 δισ. ευρώ.

Από αυτά τα 63,5 δισ. ευρώ., τα 33,8 δισ. ευρώ ανήκουν ως περιουσία στην οικογένεια Πόρσε-Πίεχ, ποσό που είναι πολύ μεγαλύτερο από εκείνο του πλουσιότερου Γερμανού, του Καρλ Άλμπρεχτ της εταιρείας “Άλντι”, του οποίου η περιουσία ανέρχεται “μόνο” σε 20 δισ. ευρώ.

Την οικογένεια Πόρσε-Πίεχ ακολουθεί ως δεύτερη πλουσιότερη στην Αυστρία η οικογένεια Φλικ με 6,2 δισ. ευρώ, ενώ στην τρίτη θέση έρχεται ο ιδιοκτήτης της εταιρείας “Ρεντ Μπουλ”, Ντίτριχ Μάτεσιτς.

Και μπορεί τις τελευταίες εβδομάδες να δημοσιεύτηκαν διάφορες έρευνες ως προς τους εκατομμυριούχους ανά τον κόσμο, όπως του αμερικανικού περιοδικού “Forbes” ή της “Boston Consulting Group”, αυτή όμως του Οίκου “Valluga” θεωρείται ως η πλέον αξιόπιστη.

Ο λόγος βρίσκεται στο ότι διαθέτει τις λεπτομερέστερες πληροφορίες ως προς την κατάσταση περιουσιών σε Αυστρία, Γερμανία και Ελβετία, οι οποίες στηρίζονται σε στοιχεία των κεντρικών τους τραπεζών, της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, της Στατιστικής Υπηρεσίας Αυστρίας και της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Υπηρεσίας.

Στην περιουσία που αναφέρεται στην έρευνα δεν υπολογίζονται τα ακίνητα που βρίσκονται σε ίδια χρήση, ενώ από την ίδια έρευνα διαπιστώνεται πως στο 10% του πληθυσμού της Αυστρίας ανήκουν τα δύο τρίτα του συνόλου της οικονομικής περιουσίας.

Αυτό το 10% αύξησε την περιουσία του κατά 9,5% το 2010, φτάνοντάς την στα 230 δισ. ευρώ που αντιπροσωπεύουν ένα νέο ρεκόρ στην ιστορία των εκατομμυριούχων στην Αυστρία και διαθέτοντας πολύ περισσότερα χρήματα από ό,τι πριν από την οικονομική και δημοσιονομική κρίση του 2008, όταν το ποσό ήταν χαμηλότερο κατά 35 δισ., δηλαδή έφτανε τα 185 εκατ. ευρώ.

Όπως αναφέρουν οι υπεύθυνοι της έρευνας, οι ανασφάλειες της ευρωπαϊκής κρίσης χρέους και του αυξανόμενου πληθωρισμού έχουν οδηγήσει τους Αυστριακούς εκατομμυριούχους να επενδύουν τα χρήματά τους σε σταθερότερες αξίες όπως ακίνητα, πρώτες ύλες και χρυσό από τον οποίο φέρεται να έχουν στην κατοχή τους 320 τόνους, τη στιγμή που τα αποθέματα της Αυστριακής Κεντρικής Τράπεζας σε χρυσό ανέρχονται σε 280 τόνους.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε